Διχοτομημένη νήσος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διχοτομημένη νήσος

Ψυχρός Πόλεμος και Κυπριακό την περίοδο 1960-1974

Jan Koura

18.02€ -28% 12.97€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602219225

  • Κατηγορίες:

    Εθνολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2021

  • Εκδότης

    Αλεξάνδρεια

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι κάτοικοι της Κύπρου άρχισαν να διεκδικούν έντονα την ανεξαρτησία τους. Έλληνες και Τούρκοι που ζούσαν στο νησί είχαν διαφορετικές αντιλήψεις αναφορικά με την απο-αποικιοποίησή τους, οι οποίες οδήγησαν σε ένοπλες συγκρούσεις όχι μόνο με τη βρετανική διοίκηση, αλλά και μεταξύ τους. Μετά την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας οι διαφορές αυτές δεν υποχώρησαν και οι εξελίξεις στη γεωστρατηγικά σημαντική νήσο άρχισαν να απασχολούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση, στο ευρύτερο ψυχροπολεμικό πλαίσιο. Η διατήρηση του προέδρου Μακαρίου στην εξουσία αποτελούσε για το Ανατολικό Μπλοκ εγγύηση ότι η Κύπρος θα παρέμενε αδέσμευτη, μην επιτρέποντας περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής επιρροής σ’ αυτή. Το βιβλίο βασίζεται σε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αρχειακά τεκμήρια και αποσκοπεί στη μερική αναθεώρηση της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού. Φέρνει νέες πληροφορίες αναφορικά με τις δραστηριότητες της Σοβιετικής Ένωσης και της Τσεχοσλοβακίας στο νησί, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες αποστολής προμηθειών οπλισμού από αυτές τις χώρες στην Κύπρο, καθώς και τις δραστηριότητες της τσεχοσλοβάκικης κατασκοπείας.
Νίκος Α. Μαραντζίδης

Νίκος Α. Μαραντζίδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Νίκος Μαραντζίδης γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε Πολιτική Κοινωνιολογία στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris VII και Paris X. Από το 1996 διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σήμερα είναι καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καρόλου (Πράγα) και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Κεράλα (Ινδία).


Κώστας Τσίβος (Μεταφραστής)


Jan Koura

Jan Koura (Συγγραφέας)

Ο Jan Koura είναι επίκουρος καθηγητής στο Ίδρυμα Παγκόσμιας Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου και επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης του Ψυχρού Πολέμου στο Ινστιτούτο Έρευνας Στρατηγικών Περιοχών του Πανεπιστημίου του Καρόλου. Ασχολείται με την ιστορία του 20ού αιώνα και την ιστορία του Ψυχρού Πολέμου, ειδικότερα με τις δραστηριότητες της Τσεχοσλοβακίας σε διάφορες περιοχές του «Τρίτου Κόσμου». Συμμετείχε σε σειρά ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων εκτός Τσεχίας, μεταξύ αυτών στο University of St. Andrews στη Μεγάλη Βρετανία, υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο George Washington University στις ΗΠΑ, ενώ διατέλεσε ακαδημαϊκός επισκέπτης στο University of Oxford.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
224
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.477 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση