Διπλωµατία και στρατηγική των μεγάλων Ευρωπαϊκών δυνάµεων Γαλλίας, Γερµανίας, Μεγάλης Βρετανίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διπλωµατία και στρατηγική των μεγάλων Ευρωπαϊκών δυνάµεων Γαλλίας, Γερµανίας, Μεγάλης Βρετανίας

Παναγιώτης Ήφαιστος

22.14€ -11% 19.70€

Πρωταρχικός σκοπός της ανάλυσης είναι η συγκριτική μακροϊστορική εξέταση της άμυνας και της διπλωματίας των τριών μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης υπό το πρίσμα της θεωρίας των διεθνών σχέσεων. Οι περιπτωσιολογικές διερευνήσεις δεν καταγράφουν μόνο τους βασικούς στρατηγικούς προσανατολισμούς και τις διπλωματικές επιλογές των τριών κρατών, αλλά επίσης ερμηνεύουν τις ιστορικές τάσεις και τα γεγονότα που επηρεάζουν τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα, θίγονται οι βασικές πτυχές των ευρωατλαντικών σχέσεων και η ιστορία, η ανάπτυξη και η μετεξέλιξη της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Αναλύονται διεξοδικά, επίσης, τα θέματα που αφορούν τις προσπάθειες ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ταυτότητας και συνάγονται συμπεράσματα για τη διαδρομή και κατάληξη αυτών των προσπαθειών.
Η ανάλυση προσφέρει την ευκαιρία για διεθνολογικό σχολιασμό των διπλωματικών και φιλοσοφικών διλημμάτων κάθε κράτους το οποίο επιχειρεί να αναπτύξει στρατηγικούς προσανατολισμούς και αποτελεσματική διπλωματία. Μεταξύ άλλων, αναλύονται και σχολιάζονται έννοιες όπως το εθνικό συμφέρον, ο ρόλος το κράτους και της κρατικής κυριαρχίας, η παγκοσμιοποίηση και τα διεθνικά φαινόμενα, ο ρόλος της ισχύος στις διεθνείς σχέσεις, τα διλήμματα ασφάλειας ως κλασικό φαινόμενο των διακρατικών σχέσεων, οι `πελατειακές σχέσεις` μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και λιγότερο ισχυρών κρατών, ο ηγεμονισμός, ζητήματα πολιτικής φιλοσοφίας διεθνών σχέσεων και ο κλασικός χαρακτήρας ορισμένων διλημμάτων και προβλημάτων διεθνών σχέσεων υπό το πρίσμα της κλασικής ανάλυσης του Θουκυδίδη.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Παναγιώτης Ήφαιστος (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Ήφαιστος είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών σπουδών και κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Από το 1990 μέχρι το 2007 δίδαξε στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2007 μετατάχθηκε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Σελίδες:
371
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση