Δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο και Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο και Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η επίδραση της νομολογίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο ιδιαίτερο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων

Σταυρούλα Ν. Κτιστάκη

26.00€ -11% 23.14€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789603018575

 • Κατηγορίες:

  Νομική

 • Έτος κυκλοφορίας

  2004

 • Εκδότης

  Σάκκουλας Εκδόσεις Α.Ε.

Η μελέτη αυτή προσεγγίζει το ιδιαίτερο δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στα πλαίσια των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ της διοικήσεως και των οργάνων της εξετάζεται η δυνατότητα εξευρέσεως ισόρροπης προστασίας των δικαιωμάτων που αναγνωρίζει η ΕΣΔΑ στον δημόσιο υπάλληλο, ως άτομο, με την προάσπιση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος. Η συστηματική έρευνα της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναδεικνύει μια κατ` αρχήν αυστηρή νομολογιακή πολιτική, ως προς την προστασία των ουσιαστικών και δικονομικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία προσανατολίζεται προς το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, όπως αυτό οριοθετείται από το εθνικό κράτος.
Στα πλαίσια των σύγχρονων νομολογιακών τάσεων σε μια Ευρώπη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η έρευνα επεκτάθηκε στον έλεγχο της αναλογικότητας κατά τη λήψη περιοριστικών μέτρων στο πεδίο των θεμελιωδών ελευθεριών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στο πλέον αμφιλεγόμενο ζήτημα της εφαρμογής των εγγυήσεων του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ στις δημοσιο-ϋπαλληλικές διαφορές. Η μελέτη της νομοθεσίας και της νομολογίας τριών κρατών, της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Βελγίου, που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία ως προς το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, αφήνει να διαφανεί ο ρόλος που επιτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα εθνικά δίκαια ευρωπαϊκών χωρών.
Τέλος, η θεωρητική δερεύνηση της θέσεως του δημοσίου υπαλλήλου σε μια ευρωπαϊκή διάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκαλύπτει την τάση προς μεταβολή του εξουσιαστικού χαρακτήρα της δημοσιοϋπαλληλικής σχέσεως σε μια νέα μορφή σχέσεως, όπου ο δημόσιος υπάλληλος καθίσταται υποκείμενο διευρυμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σταυρούλα Ν. Κτιστάκη (Συγγραφέας)

Η Σταυρούλα Κτιστάκη σπούδασε στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (Ν.Ο.Ε.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε πτυχίο Νομικής και πτυχίο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής αυτής. Έλαβε DΕΑ Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris I - Pantheon - Sorbonne όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή (1990) με θέμα: "L΄ evolution du controle juridictionnel des motifs de l΄ acte administratif" και με βαθμό άριστα. Η διδακτορική διατριβή δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις LGDJ, Serie du droit public, με επιχορήγηση του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Ρaris I. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μετέχει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε θέματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, και γενικότερα τη Διοικητική Επιστήμη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
274
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.552 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση