Δημόκριτος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δημόκριτος

Ο φιλόσοφος και ο φυσιοδίφης, ο θεωρητικός της δημοκρατίας

Θανάσης Παπαδόπουλος

21.20€ -21% 16.75€
Ο κορυφαίος φιλόσοφος Δημόκριτος επέδρασε καθοριστικά στην εξέλιξη της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Με το καθαρά ερευνητικό πνεύμα του αρχίζει η συστηματοποίηση της γνώσης σε γενική φιλοσοφική θεώρηση - κατά τον Windelband - με σαφείς τάσεις εννοιολογικοποίησης. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως προτιμούσε να ανακαλύψει την αιτία των πραγμάτων ("ευρεί αιτιολογίαν") παρά να κερδίσει τη βασιλεία των Περσών (DK 68B 118). Έτσι αναπτύσσει πρωτοποριακό προβληματισμό για την ύλη, το άτομο, την κίνηση, προκειμένου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τον εμπειρικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό θα θέσει σε νέες βάσεις τη σχέση αισθητών και νοητών. Τη ζωή του και όλο το γνωστό εύρος και βάθος της φιλοσοφίας του (οντολογία, κοσμολογία, ανθρωπολογία, γνωσιολογία, λογική, ηθική, πολιτειολογία κ.λπ.) παρουσιάζει η παρούσα μονογραφία του Θανάση Παπαδόπουλου, η οποία, με τη σφραγίδα της επιστημονικής και ιδεολογικής του συγκρότησης, χαρακτηρίζεται από μεθοδικότητα, εύληπτο ύφος, εξαντλητική παράθεση πηγών και, ως προς το θέμα της, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι η εκτενέστερη στην ελληνική βιβλιογραφία. Η παρούσα έκδοση είναι βελτιωμένη αισθητικά και ενημερωμένη βιβλιογραφικά, ώστε και οι νεότεροι αναγνώστες να γνωρίσουν καλύτερα τον Δημόκριτο, καθώς και τη συμβολή του Θανάση Παπαδόπουλου στην ιστορία της ελληνικής φιλοσοφίας, με την ευχή να είναι ανέρειστο το δημοκρίτειο ρητό: "Ήλθον γάρ [...] εις Αθήνας και ούτις με έγνωκεν" (DK 68B 116).

Κερασένια Σ. Παπαλεξίου (Επιμέλεια)

Η Κερασένια Παπαλεξίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του A.Π.Θ., όπου έλαβε υποτροφία για την επίδοσή της κατά το τρίτο έτος σπουδών από το Ι.Κ.Υ.. Έλαβε με άριστα τόσο το μεταπτυχιακό της δίπλωμα (1998) όσο και το διδακτορικό της δίπλωμα (2006) από τον Τομέα Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, οντολογία, μεταφυσική, γνωσιολογία, πολιτική φιλοσοφία, φιλοσοφία της παιδείας. Έχει διδάξει Φιλοσοφία (αυτόνομη πανεπιστημιακή διδασκαλία): στη Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ., στον Τομέα Φιλοσοφίας, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Δ.Π.Θ., στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ΠΑ.ΜΑΚ.. Δίδαξε επίσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής (Ηθική) και στην Ακαδημία Πλάτωνα. Συμμετέχει με εισηγήσεις σε διεθνή και παγκόσμια συνέδρια. Έχει συγγράψει και εκδώσει δυο μονογραφίες (Μικρά Πλατωνικά, 2009 και Πλάτων, Θεαίτητος, εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, 2015). Έχει δημοσιεύσει 20 μελέτες - άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε επίσης σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέματα: "Προσέγγιση ιστορικών πηγών και ταξινόμηση - αξιοποίηση αρχειακού υλικού για την ολοκλήρωση του ιστορικού αρχείου νεοελληνικής εκπαίδευσης", και "Μηχανοργάνωση Ιστορικών Αρχείων και ηλεκτρονική επεξεργασία αρχειακού υλικού". Είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, του Κέντρου Ερευνών πάνω στο Φαντασιακό, της Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής, της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας (InternationalAssociationforGreekPhilosophy), Μembership of International Political ScienceAssociation (IPSA), του Συλλόγου αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., "Φιλόλογος".

Θανάσης Παπαδόπουλος

Θανάσης Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Θ. Παπαδόπουλος (1921-1985) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοητές του 20ού αιώνα, συνδυάζοντας το πλούσιο ερευνητικό έργο του στην ιστορία της φιλοσοφίας με μια ζωή έντονης πολιτικής δραστηριότητας και μεγάλης αυταπάρνησης. Γεννήθηκε στη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης και μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχειας και προσφυγιάς, με το δάσκαλο πατέρα του να του μεταλαμπαδεύει τη φλόγα της μάθησης. Παρά τα τεράστια εμπόδια της εποχής, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης, έχοντας έντονη πολιτική και πολιτιστική δράση, αποφοίτησε το 1945 και την ίδια χρονιά βρέθηκε για μεταπτυχιακό στο Παρίσι με τη γνωστή υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου που έδωσε φτερά σε πολλούς προοδευτικούς επιστήμονες. Σχεδόν αμέσως μετά το διδακτορικό του στη Σορβόννη, με θέμα "Ο Σοφιστής του Πλάτωνα", αναχώρησε για τη Βουδαπέστη, προσπαθώντας από το δικό του μετερίζι να συντρέξει τους αριστερούς της Ελλάδας. Το 1953 εγκαταστάθηκε στο Βουκουρέστι, όπου εντατικοποίησε τις έρευνες, το μεταφραστικό και συγγραφικό του έργο σε ελληνικά, γαλλικά και ρουμανικά. Συμμετείχε στην ελληνική έκδοση των έργων του Μαρξ και του Λένιν, έγινε συνεργάτης του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Ρουμανικής Ακαδημίας, ερεύνησε την ιστορία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, καθώς και το πλούσιο ρουμανικό αρχείο σχετικά με το Βυζάντιο και την τουρκοκρατία. Έτσι, εξέδωσε το βιβλίο "Η φιλοσοφία του Ηράκλειτου" (1966), την πρώτη έκδοση του "Δημόκριτου" (1969), μια μελέτη για άγνωστο έργο του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Ηλιού (1969), το ανέκδοτο έργο "Προοίμιον εις Λογικήν" του Θεόφιλου Κορυδαλέα (1970), μια άγνωστη μέχρι τότε πραγματεία του Ιγνατίου Χορτασμένου (1970) κ.ά. Το 1970 μετεγκαταστάθηκε στη Σουηδία, όπου ανέλαβε τη θέση ερευνητή και καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ενώ παράλληλα στήριζε τις αντιδικτατορικές οργανώσεις του εξωτερικού. Το 1971 εξέδωσε την πρώτη μετάφραση στη δημοτική των "Θεοφράστου χαρακτήρων". Εκείνη την περίοδο επιδόθηκε παράλληλα στο διαφωτισμό των Ελλήνων της ξενιτιάς με πλήθος διαλέξεων για θέματα γλώσσας, ιστορίας και φιλοσοφίας. Το 1978 εξέδωσε το βιβλίο "Ιδεολογία και φιλοσοφία της δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα" και το 1983 το βιβλίο "Οι φιλοσοφικές και κοινωνικοπολιτικές αντιλήψεις του Βενιαμίν Λέσβιου". Την τελευταία χρονιά της ζωής του κυκλοφόρησε "Η νεοελληνική φιλοσοφία από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
352
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.7 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση