Δημοκρατία, ένα άγνωστο πολίτευμα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δημοκρατία, ένα άγνωστο πολίτευμα

Αλέξανδρος Κόντος

15.90€ -33% 10.65€

Η Δημοκρατία στάθηκε το κύριο στοιχείο, η ειδοποιά διαφορά, που έκανε τον Ελληνικό Πολιτισμό μοναδικό. Η Δημοκρατία, αυτή μόνη, διαφοροποίησε τον Ελληνικό Πολιτισμό από όλους τους άλλους. Τίποτε άλλο. Ούτε το κλίμα ούτε η γεωγραφική θέση. Η Δημοκρατία είναι και αρχαιολογικά διαπιστωμένη στον Ελληνικό Χώρο, στην Πολιόχνη της Λήμνου, από το 3000 π.Χ. περίπου.
Μόνο οι Έλληνες, λόγω της Δημοκρατίας, δημιούργησαν πολίτες. Και ίσως μόνο το Ελληνικό Επίτευγμα μπορεί να χαρακτηρισθεί `πολιτισμός`, μια και η έννοια `πολιτισμός` προϋποθέτει την έννοια `πολίτες`.
Ανώτατο πολιτειακό όργανο και κυρίαρχος θεσμός της Δημοκρατίας ήταν η Εκκλησία του Δήμου· στη Σπάρτη το όργανο αυτό ονομαζόταν Απέλλα. Ο δεύτερος θεμελιώδης θεσμός της Δημοκρατίας ήταν η ενιαύσια και μη επαναλήψιμη θητεία των αρχόντων, καθώς και η λογοδοσία τους μετά το πέρας της θητείας τους. Οι πολίτες υπήρξαν το δημιούργημα αυτών των δύο θεσμών. Αν δεν υπάρχουν αυτοί οι δύο θεσμοί, δεν υπάρχουν και πολίτες· υπάρχουν μόνο υπήκοοι. Οι κατάλογοι των Ολυμπιονικών αποδείχνουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες που δεν είχαν θεσμοθετημένους αυτούς τους δύο θεσμούς δε γίνονταν δεκτοί, στα Ολύμπια και κατά συνέπεια και στους άλλους Πανελλήνιους Αγώνες, τα Ίσθμια, τα Νέμεια, τα Πύθια. Τόση σημασία δινόταν από τους αρχαίους Έλληνες στο δημοκρατικό πολίτευμα.
Αποκορύφωμα της Δημοκρατίας ήταν η ανάδειξη των περισσότερων από τα 99% των αρχόντων με κλήρωση. Η Σπάρτη δεν είχε την κλήρωση σαν τρόπο ανάδειξης των αρχόντων αλλά την εκλογή· γι` αυτό ο Αριστοτέλης τη θεωρεί Ολιγαρχία, ο Θουκυδίδης την αποκαλεί `Ισόνομη Ολιγαρχία` που σημαίνει `Δημοκρατική (!) Ολιγαρχία`, μια και με το ουσιαστικό `ισονομία` εννοούσαν, όπως φαίνεται στον Ηρόδοτο, το δημοκρατικό πολίτευμα, πριν χρησιμοποιηθεί και γενικευθεί η λέξη `δημοκρατία`· συνεπώς το αντίστοιχο επίθετο `ισόνομος` ισοδυναμούσε με το `δημοκρατικός`. Η δική μου πάντως άποψη είναι πως το πολίτευμα της Σπάρτης, εφόσον είχε τους δύο βασικούς θεσμούς, πρέπει να ονομάζεται `Συρρικνωμένη Δημοκρατία`.
Όλοι οι άλλοι λαοί ήσαν και είναι υπήκοοι· ποτέ πολίτες. Και οι Έλληνες από πολίτες κατάντησαν κι εκείνοι υπήκοοι εξαιτίας της επικράτησης του μοναρχικού πολιτεύματος μετά τη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αλέξανδρος Κόντος

Αλέξανδρος Κόντος (Συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος Κόντος γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στη. Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο Φιλολογικό Τμήμα, και στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και πήρε τα αντίστοιχα πτυχία. Έκανε μεταπτυχιακές γλωσσολογικές σπουδές και πήρε τα αντίστοιχα πτυχία στο τμήμα για (Ε.P.R.A.S.S.) [Εμβαθυσμένες Μελέτες στις Κοινωνικές Επιστήμες] της (Ε.Ρ.Η.Ε.) [Σχολή Πρακτική των Υψηλών Μελετών], καθώς και σπουδές στη Μαθηματική Λογική και Πληροφορική στη Faculte des Sciences [Σχολή Φυσικο-Μαθηματικών Επιστημών] στο Παρίσι. Εκπόνησε και υποστήριξε επιτυχώς στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού, στο τμήμα της Κοινωνικής Ιστορίας διδακτορική διατριβή με θέμα: "Βάσεις της δημοκρατίας: κοινωνίες αρχαίες και σύγχρονα προβλήματα" και τιμήθηκε με τον τίτλο του διδάκτορα της Κοινωνικής Ιστορίας. Δίδαξε Γενική Γλωσσολογία, Σημασιολογία και Μαθηματική Λογική καθώς και τη Νέα Ελληνική (πειραματικά) στη Faculte des Lettres [Φιλοσοφική Σχολή] του Οράν, Αλγερία. Μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.). Χρημάτισε ενεργό συνδικαλιστικό μέλος και συχνά μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αθήνας-Πειραιά (Σ.Ι.Ε.Λ.) και του Δ. Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) και υπεύθυνος της εφημερίδας της ομοσπονδίας "Ο Ιδιωτικός Εκπαιδευτικός". Του αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του αγωνιστή κατά του δικτατορικού καθεστώτος 1967-1974. Στην Ελλάδα δίδαξε σαν επιμορφωτής των εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (Π. Ε. Κ.) Ανατ. & Δυτ. Αττικής, Πειραιά, Μυτιλήνης και Τρίπολης, καθώς και στη Μέση Εκπαίδευση, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, και σε Φροντιστήρια για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είναι πατέρας πέντε (5) παιδιών: της Αθηνάς, του Άγη, της Ναυσικάς, του Φοίβου και της Μυρτώς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
298
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.384 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση