Δημήτρης Λίτσας (1881-1952)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δημήτρης Λίτσας (1881-1952)

Ο μεγάλος άγνωστος αιγυπτιώτης ζωγράφος

Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης

20.00€ -10% 18.00€

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την εγκατάσταση του Σπετσιώτη ζωγράφου Δημήτρη Λίτσα στη γενέτειρά μου Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου θεώρησα χρέος μου προς τη μνήμη του, τη μνήμη των γονέων μου Μίμη και Κικής Καγκελάρη, που εκτίμησαν και συνέλεξαν το έργο του, αλλά ιδιαιτέρως προς εκείνη του θείου μου, αδελφού της μητέρας μου, Νίκου Κυριάκου, που υπήρξε μαθητής του και στον οποίο το αφιερώνω, να εκδώσω αυτό το μικρό μεν, αλλά περιεκτικό λεύκωμα με τα δεκατέσσερα έργα του, που κατέχω από την αρχική συλλογή τους.
Για το έργο του μεγάλου, αλλά σχεδόν άγνωστου, αυτού Αιγυπτιώτη καλλιτέχνη δεν έχουν γραφεί πολλά. Αν και η δουλειά του ζωγράφου διακρίνεται για το ξεκάθαρο (και ιδιαίτερα προχωρημένο για την εποχή του) προσωπικό του ύφος, εν τούτοις δεν έτυχε της δέουσας εκτίμησης και προβολής από την ιστορία της νεότερης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας. Γνωστός στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, κυρίως λόγω της σχολής ζωγραφικής που επί τριάντα και πλέον χρόνια διατηρούσε στην Αλεξάνδρεια, αγνοήθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά τόσο από τους αιγυπτιακούς, όσο και από τους ελλαδικούς καλλιτεχνικούς κύκλους, όχι μόνο της εποχής του.
Πρόκειται για μια άδικη αντιμετώπιση ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη και δασκάλου, ο οποίος θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητος αν δεν υπήρχαν κάποιοι -μετρημένοι, δυστυχώς, στα δάκτυλα του ενός χεριού- σύγχρονοί του και νεότεροι, που πίστεψαν στο έργο του και κατέγραψαν και καταγράφουν τη δουλειά του και την προσφορά του στην τέχνη και την εικαστική παιδεία. Εν μέρει, μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή ίσως να φέρει και ο ίδιος, αφού κατά τη διάρκεια της ζωής του κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους και απέφυγε συστηματικά την κοινωνική προβολή. Μπορεί να συνέβαλε και το γεγονός της ηχητικής ομοιότητας τον επωνύμου του με εκείνο των δύο καταξιωμένων στην ελληνική κοινωνία και διεθνώς αναγνωρισμένων συναδέλφων του, του δάσκαλού του Νικηφόρου Λύτρα και του γιου του τελευταίου, και σύγχρονού του, Νικολάου. [...]


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1951. Σπούδασε νομικά, δημόσιο δίκαιο και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως τραπεζικός υπάλληλος (1970-1973) και ακολούθως άσκησε τη δικηγορία για την περίοδο 1976-1977. Από το 1977 σταδιοδρομεί στο Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών και έχει υπηρετήσει τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία, όσο και σε Αρχές του εξωτερικού (Βερολίνο, Γενεύη, Αλεξάνδρεια, Ισλαμαμπάντ και Αννόβερο). Υπήρξε, επίσης, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Καβάφη (1991-1993). Φιλοτελιστής και συλλέκτης έργων τέχνης, έχει ακόμη ασχοληθεί με τον προσκοπισμό και τη γενική αεροπορία, όπως επίσης και με την ιστορική, γενεαλογική και εραλδική έρευνα. Το συγγραφικό του έργο περιστρέφεται στους τομείς αυτούς των ενδιαφερόντων του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
64
Διαστάσεις:
18x18
Βάρος:
0.209 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση