Δημιουργική θρησκεία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δημιουργική θρησκεία

Alfred North Whitehead

7.42€ -10% 6.68€

Ο ασφαλέστερος γενικός χαρακτηρισμός της ευρωπαϊκής φιλοσοφικής παράδοσης συνίσταται στο ότι είναι μια σειρά από υποσημειώσεις στον Πλάτωνα... διακηρύσσοντας την πίστη μου ότι η γραμμή της σκέψης μου σε αυτές τις διαλέξεις είναι Πλατωνική, δεν κάνω τίποτε περισσότερο παρά να εκφράζω την ελπίδα πως εμπίπτουν στην ευρωπαϊκή παράδοση.
...Ο περιορισμός του Θεού είναι η αγαθότητά του. Τηρεί το βάθος του ως πραγματική οντότητα με την αρμονία του ως αξιολόγηση. Δεν είναι αλήθεια ότι ο Θεός είναι άπειρος από κάθε άποψη. Αν ήταν, θα ήταν εξίσου κακός όπως και καλός. Θα ήταν αυτή η ανόρια μείξη του κακού και του καλού. Αυτή η ανόρια μείξη του κακού με το καλό θα οδηγούσε επίσης στην πλήρη εκμηδένιση.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Μακρής

Νίκος Μακρής (Μεταφραστής)

Ο Νίκος Μακρής γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1947. Διδάκτορας της φιλοσοφίας και συγγραφέας, αναστρέφεται δημιουργικά με τις μεγάλες εκδιπλώσεις του πνεύματος στις διαπολιτισμικές του εκφράσεις και προσπαθεί να ιχνεύσει τη φιλοσοφική σταθερά η οποία κορυφώνει τις πανανθρώπινες εκζητήσεις και στέφει το διιστορικό μόχθο των αναζητητών της σοφίας και μάλιστα χωρίς προκαταλήψεις και εξαπλουστευτικές θεωρήσεις. Η φιλοσοφική στρατεία του Νίκου Μακρή η οποία χαιρετίστηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια, μακρά, επίμονη και έξω απ΄ το θόρυβο του εφήμερου, συνιστά εφημερία και εκφράζεται με πλήθος βιβλίων, μελετών, άρθρων, διαλέξεων και μαθημάτων υπό το αδιόρατο φως της philosophia perennis.

Alfred North Whitehead

Alfred North Whitehead (Συγγραφέας)

Ο Alfred North Whitehead γεννήθηκε το 1861 στο Ramsgate του Kent. Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στο Sherbone School του Dorcet και σπούδασε μαθηματικά στο Tirnity College του Cambridge. Ήδη, το 1896 δημοσίευσε την "Πραγματεία για την οικουμενική άλγεβρα", ενώ κατά την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα συνεργάστηκε με τον B. Russell. Καρπός αυτής της εργώδους και επιβλητικής προσπάθειας υπήρξε το τρίτομο έργο "Αρχές των μαθηματικών" ("Principia Mathematica"). Παράλληλα ο μαθηματικός και φιλόσοφος μελέτησε θεολογία και κυρίως επιδόθηκε στην επιστημολογία, δεδομένης της άριστης γνώσης όχι μόνο των επιστημονικών κατακτήσεων των χρόνων του, αλλά και όλης της ιστορίας της επιστημολογίας. Είναι αξιόλογες οι επιστημονικές του συγγραφές οι αναφερόμενες στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, στη θεωρία της σχετικότητας του Einstein, κ.ά. Δίδαξε μεταξύ των ετών 1910 και 1924 στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ το 1931 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας της ίδιας πόλης. Το 1927 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard όπου και δίδαξε μέχρι την απόσυρσή του, το 1937. Κύρια έργα του: "Πρόοδος και πραγματικότητα" (1929), "Περιπέτειες ιδεών" (1933), "Επιστήμη και σύγχρονος κόσμος" (1925). Πέθανε το 1947, ενώ τα κατάλοιπά του καταστράφηκαν απ΄ την οικογένειά του κατά την εκφρασθείσα απ΄ τον ίδιο επιθυμία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
106
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.216 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση