Δίκαιο της θάλασσας
zoom in

Στο παρόν έργο, το οποίο αναφέρεται στο ισχύον δίκαιο της θάλασσας, παρουσιάζονται με αναλυτικό και κατανοητό τρόπο όλες οι θεματικές ενότητες της Διεθνούς Σύμβασης που ρυθμίζει τις διακρατικές σχέσεις στο θαλάσσιο χώρο. Στόχος του συγγραφέα είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να αποκτήσει σαφή γνώση για το καθεστώς των θαλασσών και ωκεανών και ειδικότερα για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου.
Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος του έργου, το οποίο αναφέρεται στη διεθνή κοινότητα παρουσιάζονται οι διεθνείς οργανισμοί, όπως μεταξύ άλλων ο ΟΗΕ και η Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας.
Στο δεύτερο μέρος εκτίθενται εκτενώς όλα τα στοιχεία που αφορούν στην βασική θεματική του βιβλίου, ήτοι το δίκαιο της θάλασσας. Αρχικά εξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο και η ιστορική εξέλιξη του δικαίου της θάλασσας, ενώ στα επιμέρους κεφάλαια αναλύονται σημαντικά ζητήματα, όπως η γραμμή βάσης, το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης, το καθεστώς των πλοίων στην ανοικτή θάλασσα - διεθνή ύδατα, το νομικό καθεστώς του διεθνούς βυθού και των νησιών, το φαινόμενο της πειρατείας, οι υποχρεώσεις των κρατών ως προς την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των περίκλειστων και των γεωγραφικώς μειονεκτούντων κρατών και η επίλυση των διαφορών των κρατών σχετικά με το θαλάσσιο χώρο.
Ιδιαίτερη μνεία στο Δίκαιο της θάλασσας γίνεται στις θαλάσσιες ζώνες και τα σχετικά με αυτές θέματα, όπως το νομικό καθεστώς της αιγιαλίτιδας, της συνορεύουσας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ο τρόπος καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ γειτονικών κρατών.
Το έργο πλαισιώνεται από πλούσια ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, πίνακα νομοθεσίας, νομολογίας και Συνθηκών, καθώς και ευρετήριο των κυριότερων όρων που συναντά ο αναγνώστης στο βιβλίο. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον ασχολούμενο με το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο που θέλει να εμβαθύνει στο Δίκαιο της θάλασσας.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Δημήτριος Ν. Μυλωνόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Μυλωνόπουλος γεννήθηκε το έτος 1961 στην Αμαλιάδα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (1982), της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1987), του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου (1995). Επίσης σπούδασε ναυτιλιακά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τμήμα Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος (1982-83). Έχει ετήσια μεταπτυχιακή ειδίκευση στο διοικητικό δίκαιο (1986-87) και στην παιδαγωγική επιστήμη (1993-94). Είναι διδάκτωρ του δημοσίου δικαίου, του τομέα δικαίου, του τμήματος δημόσιας διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (1992). Από το έτος 1983 ήταν αξιωματικός του λιμενικού σώματος μέχρι το Νοέμβριο του 2000, οπότε στο βαθμό του Αντιπλοιάρχου Λ.Σ. υπέβαλε παραίτηση, λόγω εκλογής του ως καθηγητή Νομικών Μαθημάτων και Εργασιακών Σχέσεων στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Από το ακαδημαϊκό έτος 1993-94 μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 δίδαξε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το μάθημα "Στοιχεία δικαίου" στη Γ τάξη μηχανικών και στη Δ τάξη μαχίμων και το μάθημα "Διεθνές δίκαιο-δίκαιο θάλασσας" στο τμήμα Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Η απαγόρευση του απόπλου των πλοίων" 1991, "Νομικά θέματα αξιωματικών Λ.Σ." 1995, "Ναυτικό δίκαιο" 1996/2000, "Ναυτιλιακή οικονομική γεωγραφία" 1996, "Βασικές ναυτιλιακές γνώσεις" 1993/1999, "Το Σύνταγμα 1975/1986/2001. Νομοτεχνική προσέγγιση της Αναθεώρησης του 2001" 2001. Επίσης συμμετείχε στην τριμελή ομάδα συγγραφέων του βιβλίου "Ναυτιλιακές γνώσεις" που εκδόθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το έτος 2001. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Ναυτική Επιθεώρηση" που εκδίδει το Γ.Ε.Ν. και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ναυτιλιακά περιοδικά. Εισηγήσεις του για ναυτιλιακά θέματα έχουν παρουσιασθεί σε διεθνή συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
248
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση