Διφίλου του Σίφνιου, Περί των προσφερομένων τοις νοσούσι και τοις υγιαίνουσιν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διφίλου του Σίφνιου, Περί των προσφερομένων τοις νοσούσι και τοις υγιαίνουσιν

Κατάλληλη δίαιτα για τους ασθενείς και τους υγιείς

Νικόλαος Γ. Προμπονάς

12.66€ -11% 11.27€

Με την παρούσα εργασία, επιχειρείται για πρώτη φορά σε γενικές γραμμές, η συναγωγή των διάσπαρτων στους "Δειπνοσοφιστές" γνωμών του διάσημου στα αρχαία χρόνια βασιλικού γιατρού, Διφίλου του Σιφνίου, η αναστύλωση και παρουσίαση του μοναδικού από τα συγγράμματά του, στο οποίο θα ταίριαζε ο σύγχρονος τίτλος "Τι είναι ωφέλιμο για τους ασθενείς και τους υγιείς", και τέλος επιχειρείται, με βάση τα εσωτερικά τεκμήρια των αποσπασμάτων, η σκιαγράφηση της ζωής του.
Ακόμα όμως και ακρωτηριασμένο το έργο μπορεί να δώσει στο σύγχρονο αναγνώστη μία εικόνα για το επίπεδο των γνώσεων που είχαν κατακτήσει οι αρχαίοι γιατροί. Όπως αποδεικνύεται από τα διασωθέντα σπαράγματα του έργου του, ο ονομαστός γιατρός Δίφιλος ο Σίφνιος, που εργάστηκε στη βασιλική αυλή του ελληνιστικού βασιλείου της Θράκης, συνιστά για την υγιεινή διατροφή των ασθενών και των υγιών φυτικά εδέσματα, φρούτα και λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, ενώ αποκλείει την κρεατοφαγία. [...]

Νικόλαος Γ. Προμπονάς (Συγγραφέας)

Ο Νικόλαος Γ. Προμπονάς γεννήθηκε στο μικρό χωριό της Τραγέας Νάξου, Βουρβουριά. Μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο του Δαμαριώνα και το Γυμνάσιο της Τραγέας, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σταδιοδρόμησε στη Δημόσια Μ.Ε. ως φιλόλογος καθηγητής. Προήχθη στο βαθμό του Γυμνασιάρχη και διεύθυνε το Γυμνάσιο Σίφνου επί 25ετία και παράλληλα, από την ίδρυσή τους, τις τάξεις Λυκείου επί 15ετία, έως την αποχώρησή του από την ενεργό εκπαιδευτική υπηρεσία. Διετέλεσε υπηρεσιακός πρόεδρος της Κοινότητας Απολλωνίας Σίφνου (1974) και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία της Σίφνου από διάφορες κατά καιρούς και μέχρι σήμερα, τιμητικές και άμισθες θέσεις. Ασχολήθηκε με παιδαγωγικά θέματα και με το γλωσσικό ιδίωμα της Σίφνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Σίφνος
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
213
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.392 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση