Διεθνής Πολιτική Θεωρία και Πράξη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διεθνής Πολιτική Θεωρία και Πράξη

Κύπρος, τη υστάτη ώρα

Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης

Μερσίλεια Αναστασιάδου

Η μελέτη προσεγγίζει το κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο των εξελίξεων στον κόσμο, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τα διαδραματιζόμενα στην Ευρώπη και τη διεθνή πολιτική στη διαδρομή της στον 20ό και 21ο αιώνα, επιχειρώντας τη διασύνδεση σημαντικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην υφήλιο και που έχουν έμμεση ή άμεση συνάφεια με την πορεία του κυπριακού προβλήματος. Στο ίδιο πλαίσιο, η προβολή θεωρητικών προσεγγίσεων των διεθνών σχέσεων ως ακαδημαϊκής πειθαρχίας, αλλά και ως εφαρμοσμένης πολιτικής στη διεθνή πρακτική αποτελεί χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για διδακτικούς σκοπούς, αλλά και για τη γνωσιολογική κατάκτηση του ευρύτερου γίγνεσθαι σε ένα πολύπλοκο, άναρχο και συγκρουσιακό διεθνές περιβάλλον.
Ως προς τις θεωρητικές προσεγγίσεις που διατρέχουν τις σελίδες του βιβλίου, επισημαίνεται πως είναι κοινός πλέον τόπος πως η θουκυδίδειος προσέγγιση του πολιτικού ρεαλισμού, δηλαδή της προβολής ισχύος για την υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων, εφαρμόστηκε κατά κόρον και κατά γράμμα από την Τουρκία, ενώ η Ελλάδα παρέμεινε προσηλωμένη στην καντιανή λογική ενός σύγχρονου ουιλσονιανισμού, που σήμαινε τη διαρκή και συνεπή προβολή του διεθνούς δικαίου ως μοναδικού όπλου υπεράσπισης των δικαιωμάτων και ελευθεριών της Ελλάδας και της Κύπρου, προσδοκώντας ως προς την κυπριακή υπόθεση σε μια περίπου αυτοματοποιημένη εφαρμογή των κανόνων και αρχών που διέπουν τη διεθνή κοινότητα, πράγμα που στην πράξη δεν συμβαίνει, παρά μόνο εάν συνδυάζεται από προβολή αναλόγου ισχύος.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί ακριβώς μια επιστημονικά δομημένη φωνή προειδοποίησης για αυτά που έρχονται. Έχει σημασία να γνωρίζει η ηγεσία του τόπου, οι άνθρωποι που χειρίζονται τις κρατικές υποθέσεις, οι διανοούμενοι και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης πως οι τρίτοι, εχθροί και φίλοι, εκκινούν από το δικό τους συμφέρον, τη δική τους στρατηγική. Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν μπορεί να υπαγορευθεί από τρίτους ή να καθοδηγηθεί, αλλά εκείνος ο οποίος αντιμετωπίζει το πρόβλημα, και εν προκειμένω η Κύπρος, οφείλει να χαράξει στρατηγική ενδυνάμωσης της πολιτικής, να διαμορφώσει τη στοχοθεσία της, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση για την πορεία λύσης του Κυπριακού να γίνεται με όρους ισοδυναμίας. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει συμμαχίες και αξιοποίηση του σωστού χρόνου.

Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης

Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης (Συγγραφέας)

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών. Γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Πολιτική Επιστήμη, στις Διεθνείς Σχέσεις και στο Διεθνές Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Tubingen, Freiburg και Bochum, Ομοσπονδιακή Γερμανία. Ανακηρύχθηκε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Bochum (Magna Cum Laude), διατελώντας υπότροφος του Ιδρύματος Friedrich Naumann και της Γερμανικής Ακαδημίας Υποτροφιών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Διδάσκει στις Ανώτατες Σχολές όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Σειρά άρθρων και μελετών του δημοσιευθήκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων και μονογραφιών στην ελληνική, αγγλική, καθώς και γερμανική γλώσσα και επιμελητής συλλογικών έργων. Διδάσκει διεθνή πολιτική, διαχείριση κρίσεων, εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ και πολιτιστική διπλωματία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μερσίλεια Αναστασιάδου (Συγγραφέας)

Η Μερσίλεια Αναστασιάδου είναι ερευνήτρια του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Σορβόννης. Είναι αριστούχος κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Πολιτιστική Διαχείριση με ειδίκευση στην Πολιτιστική Διπλωματία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στη Διπλωματία και στο Διεθνές Δίκαιο (Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ, Ηνωμένο Βασίλειο). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Τιρύμου και του Ιδρύματος Λεβέντη. Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης του Κολλεγίου της Ευρώπης, Πανεπιστήμιο Αμβούργου ως υπότροφος του DAAD, του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, από το οποίο τιμήθηκε με το πρώτο πανελλήνιο βραβείο. Συνεργάστηκε ερευνητικά και σε ad hoc δράσεις με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πελοποννήσου, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών κ.ά. Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, συντονίστρια των Διεθνών Πολιτιστικών Ακαδημιών (2014-2016) και υπεύθυνη επιστημονικών δράσεων της 11ης και 12ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, της 1ης Διεθνούς Πολιτιστικής Ακαδημίας: "Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτιστική Διπλωματία" και της 2ης με θέμα: "Δημόσια και Πολιτιστική Διπλωματία σε περιόδους κρίσεως".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
376
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.787 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση