Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση - τεύχος 1
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση - τεύχος 1

Αφιέρωμα:Διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση

Συλλογικό έργο

Ελένη Μπέλλου

Jo Cottenier

Η έκδοση του πρώτου τεύχους της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» εκφράζει την αναγκαιότητα συνεργασίας ανάμεσα σε θεωρητικά και πολιτικά περιοδικά Κομμουνιστικών Κομμάτων που έχουν κοινές θέσεις για μια σειρά θεμελιώδη θεωρητικά και ιδεολογικά ζητήματα. Αυτή η αναγκαιότητα που ωρίμασε αξιολογώντας την περίοδο υποχώρησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος το διάστημα που ακολούθησε με τη νίκη της αντεπαναστασης στην ΕΣΣΔ και τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και από τα ζητήματα που θέτει εμπρός στο κομμουνιστικό κίνημα η ανάπτυξη της σύγχρονης ταξικής πάλης. Τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στην συνεργασία και το συντονισμό των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το προηγούμενο διάστημα ήταν σημαντικά και αναγκαία, θεωρούμε ουσιαστικές καταχτήσεις τις οποίες στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Έχει καταχτηθεί ένα επίπεδο συζήτησης, ανταλλαγής πληροφόρησης και συντονισμού, κοινής στάσης και δράσης σε ορισμένα ζητήματα. Παραμένει όμως ως βασικό ζήτημα προς κατάκτηση, η ιδεολογικό-πολιτική ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος στη βάση του μαρξισμού λενινισμού, της υπεράσπισης των καταχτήσεων που έφερε για την εργατική τάξη διεθνώς το πρώτο ιστορικό εγχείρημα οικοδόμησης του σοσιαλισμού καθώς και της ενιαίας αντίληψης για το χαρακτήρα των ανατροπών και τις αιτίες τους. προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της βαθιάς κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος, για την αναζωογόνηση του στρατηγικού σοσιαλιστικού σκοπού. [...] (από το σημείωμα της συντακτικής επιτροπής) Περιλαμβάνονται τα κείμενα: - Jo Cottenier και Henri Houben: "Η κρίση του συστήματος" - Ελένη Μπέλλου: "Η διεθνής οικονομική κρίση, η θέση της Ελλάδας και οι θέσεις του ΚΚΕ". - Gyula Thurmer: "Η κρίση του καπιταλισμού και η επαναστατική προοπτική στην Ουγγαρία". - Victor Matushenok: "Στα συντρίμμια του εθνικοφιλελευθερισμού, η Λετονία σε συνθήκες παγκόσμιας συστημικής κρίσης". - Marco Vinico Davila Juarez: "Οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες οξύνουν το κόστος της κρίσης στο Μεξικό. - Β. Α. Τιούλκιν και Μ. Β. Ποπόφ: "Θέσεις του ΚΕΚΡ: Οι σύγχρονες ιδιαιτερότητες της κρίσης του καπιταλισμού και οι ιδιομορφίες τους στη Ρωσία. - Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας: "Το Κομμουνιστικό Κόμμα μπροστά στην καπιταλιστική κρίση". - Alper Birdal: "Οι πολιτικοί μετασχηματισμοί της Τουρκίας και η παγκόσμια οικονομική κρίση".

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Μπέλλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jo Cottenier (Συγγραφέας)

O Jo Cottenier είναι συγγραφέας του βιβλίου "La Societe Generale 1822-1992) (μαζί με τους Patrick De Boosere και Thomas Gounet) EPO, 1989 και του "Le temps travaille pour nous" ("Ο χρόνος δουλεύει για μας") (μαζί με τον Kris Hertogen) ΕΡΟ, 1991. Είναι μέλος του Γραφείου του Εργατικού Κόμματος Βελγίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Henri Houben (Συγγραφέας)

Ο Henri Houben είναι διδάκτωρ οικονομικών, ερευνητής στο ινστιτούτο Μαρξιστικών Ερευνών, ειδικευμένος στην μελέτη των πολυεθνικών, της Ευρωπαϊκής πολιτικής απασχόλησης και της οικονομικής κρίσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gyula Thurmer (Συγγραφέας)

Ο Δρ. Gyula Thurmer είναι πρόεδρος του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Victor Matushenok (Συγγραφέας)

Ο Victor Matushenok είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας "Σοσιαλίστι Λάτβια" του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Marco Vinicio Davila Juarez (Συγγραφέας)

Ο Marco Vinicio Davila Juarez είναι διευθυντής του "Ελ Κομουνίστα", οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Κομμουνιστών, Μεξικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Victor A. Tiulkin (Συγγραφέας)

Ο Β. Α. Τιούλκιν είναι Πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

M. V. Popov (Συγγραφέας)

Ο Μ. Β. Ποπόφ είναι καθηγητής του κρατικού πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης, διδάκτωρ φιλοσοφικών επιστημών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alper Birdal (Συγγραφέας)

Ο Alper Birdal είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ) και συντάκτης του θεωρητικού περιοδικού του "Γκελενέκ".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
120
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.173 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση