Διδακτική της Λογοτεχνίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Βιωματική και κριτική διδασκαλία μέσω τεχνικών δημιουργικής γραφής και αναγνωστικής ανταπόκρισης

19.00€ -22% 14.82€
O τόµος αυτός φιλοξενεί κείµενα πρωτότυπων και δηµιουργικών προτάσεων διδασκαλίας που θα κάνουν το µάθηµα της Λογοτεχνίας στο Γυµνάσιο και στο Λύκειο πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον για τους µαθητές, καθώς και πιο αποτελεσµατικό. Κάθε διδακτική πρόταση αποτελεί σχέδιο ωριαίας διδασκαλίας ή κυρίως διδακτικό σενάριο που αφορά σε µία διδακτική ενότητα. Όλες οι προτάσεις έχουν εφαρµοστεί σε πραγµατική τάξη µε ικανοποιητικά µαθησιακά αποτελέσµατα. Της παρουσίασης των προτάσεων προηγείται ένα Θεωρητικό Μέρος, όπου αναλύονται όλες οι έγκυρες σύγχρονες µέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας της λογοτεχνίας στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση, στις οποίες βασίζονται όλες οι διδακτικές προτάσεις που περιέχει ο τόµος. Αρκετά από τα προτεινόµενα σενάρια διδασκαλίας βασίζονται, εκτός των άλλων, και στη χρήση Νέων Τεχνολογιών. Ούτε όλα όµως προϋποθέτουν ιδιαίτερη εξοικείωση του φιλολόγου µε αυτές (λ.χ. πιστοποίηση Β΄ Επιπέδου) ούτε όλα αξιοποιούν στον ίδιο ή σε σηµαντικό βαθµό τις ΤΠΕ. Όλες, όµως, οι προτάσεις διδασκαλίας (i) βασίζονται στα ισχύοντα ΑΠΣ, (ii) µπορούν να εφαρµοστούν σε µια "µέση" τάξη ενός συνηθισµένου δηµόσιου σχολείου, (iii) εµφανίζουν διαβαθµισµένο επίπεδο διδακτικής καινοτοµίας, αφού άλλες είναι περισσότερο και άλλες λιγότερο πρωτότυπες, και (iv) δεν απαιτούν ιδιαίτερο επίπεδο υποδοµών ΤΠΕ και λογισµικού. Έτσι, όλες είναι εύκολα εφαρµόσιµες υπό έναν όρο: ο φιλόλογος που θα επιχειρήσει να τις αξιοποιήσει, να επιθυµεί και να έχει αποφασίσει να εκσυγχρονίσει και να αναβαθµίσει, γενικότερα, τη διδασκαλία του και τις συνθήκες µάθησης που προσφέρει στους µαθητές του.
Αγάθη Γεωργιάδου

Αγάθη Γεωργιάδου (Επιμέλεια)

Η Αγάθη Γεωργιάδου γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην κλασική φιλολογία στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Είναι αποσπασμένη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στο προσωπικό συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία για τους φιλόλογους και άρθρα στην αρχαία, νεοελληνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Έχει γράψει σε συνεργασία το βιβλίο "Διαβάζοντας Κική Δημουλά" (Ελληνικά Γράμματα, 2001). Επίσης: "Λογοτεχνικές διαδρομές: δοκίμια στην αρχαία και σύγχρονη λογοτεχνία" (Ελληνικά Γράμματα, 2001) και "Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες... Σημειώσεις στο περιθώριο των ποιημάτων που διαβάζουν οι ίδιοι οι ποιητές" (Μεταίχμιο, 2006).


Γιώργος Δ. Μπίκος (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Μπίκος γεννήθηκε τo 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, δημόσια διοίκηση και δημόσια πολιτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κοινωνιολογία στο Πάντειο, παιδαγωγικά στη ΣΕΛΕΤΕ, ενώ απέκτησε και διδακτορικό από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου, ασχολούμενος με τη διδασκαλία των πολιτικών επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων των μαθημάτων πολιτικής εκπαίδευσης και τη μαθησιακή σχέση των μαθητών με τα εγχειρίδια αυτά. Διδάσκει από το 1998 στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ έχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθήνας και από το 2009 στην ΑΣΠΑΙΤΕ Αθήνας. Μέχρι το 1998 ασχολούνταν επαγγελματικά με τη διδασκαλία της μουσικής και το 1992 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο "Πλήρης μέθοδος αρμόνιου" από τις εκδόσεις Ερμηνευτική. Έχει μετάσχει σε περισσότερα από είκοσι συνέδρια -αρκετά από τα οποία, διεθνή- ως εισηγητής, ασχολούμενος με θέματα κοινωνιολογίας, πολιτικής επιστήμης και εκπαίδευσης. Μια εκτενής εργασία του σχετική με την ανάλυση της διοικητικής λογοτεχνίας έχει συμπεριληφθεί στον συλλογικό τόμο με τίτλο "Το κράτος στον 21ο αιώνα", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ειδική Εκδοτική το 2001.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
375
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.785 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση