Διαχείριση κρίσεων στο σχολείο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διαχείριση κρίσεων στο σχολείο

Εγχειρίδιο για τη δημιουργία ομάδων διαχείρισης κρίσεων στο σχολείο

Stephen E. Brock

Jonathan Sandoval

Sharon Lewis

Αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα πλήρες εγχειρίδιο που αποσκοπεί στην προετοιμασία των σχολείων, ώστε να διαχειριστούν με τρόπο έγκαιρο και αποτελεσματικό περιστατικά κρίσης που πλήττουν τα μέλη της σχολικής κοινότητας, όπως ατυχήματα, φυσικές καταστροφές, βίαιες επιθέσεις, θανάτους και αυτοκτονίες. Καθώς τέτοια περιστατικά δυστυχώς δεν είναι πλέον σπάνια στα σχολεία, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να λάβουν τα σχολεία μας προληπτικά μέτρα ώστε να είναι προετοιμασμένα να διαχειριστούν άμεσα τέτοιες κρίσεις. Ο παρών οδηγός βοηθά τους σχολικούς ψυχολόγους, τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης να σχεδιάσουν αναλυτικά προγράμματα διαχείρισης κρίσεων, και να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν άμεσες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις κρίσεων. Οι συγγραφείς του βιβλίου, σχολικοί ψυχολόγοι εξειδικευμένοι στο σχεδιασμό προγραμμάτων διαχείρισης κρίσεων, χρησιμοποιώντας πραγματικά περιστατικά διαχείρισης κρίσεων σε σχολικές κοινότητες, καλύπτουν τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν το σχεδιασμό, την αξιολόγηση και την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης κρίσεων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία, καθώς και τη διεξαγωγή ενός ολοκληρωμένου ενδοϋπηρεσιακού επιμορφωτικού προγράμματος που αποσκοπεί στο να εκπαιδεύσει τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς στο σχεδιασμό προγραμμάτων διαχείρισης κρίσεων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων παρέμβασης στην κρίση.

Χρυσή Γ. Χατζηχρήστου (Επιμέλεια)

Η Χρυσή (Σίσσυ) Γ. Χατζηχρήστου είναι καθηγήτρια σχολικής ψυχολογίας στον Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Berkeley, όπου πήρε το Master και το Δίπλωμα Ανωτάτων Σπουδών στην Εξελικτική Ψυχολογία, και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, από το οποίο πήρε το διδακτορικό δίπλωμα στη σχολική και συμβουλευτική ψυχολογία και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτρια. Έχει διατελέσει Post-doctoral Research Fellow και επιστημονική συνεργάτρια στο Max-Planck Institute for Human Development and Education του Βερολίνου. Έχει εργαστεί σε κέντρα ψυχικής υγείας και σχολεία στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Διετέλεσε Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Συλλόγου Σχολικής Ψυχολογίας (International School Psychology Association) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Είναι Συντονίστρια του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και μέλος πολλών ελληνικών, διεθνών και αμερικανικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών επιτροπών και επιστημονικών εταιρειών. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αναφέρεται σε θέματα σχολικής ψυχολογίας, προσαρμογής και στήριξης των παιδιών στην οικογένεια και στο σχολείο, καθώς και σε θέματα συμβουλευτικής εκπαιδευτικών και γονέων. Έχει επίσης ασχοληθεί με την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων παροχής σχολικών ψυχολογικών υπηρεσιών και, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας, με το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης σε σχολεία και Ιδρύματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπως το "Πρόγραμμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και της Μάθησης: Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο Σχολείο", "Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Εφήβων σε Θέματα Διαπροσωπικών Σχέσεων και Σεξουαλικής Ανάπτυξης" σε συνεργασία με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, "Διαπολιτισμικό Πρόγραμμα: Το Ολυμπιακό Πνεύμα μέσα από τη Φωνή των Παιδιών" σε συνεργασία με το Διεθνή Σύλλογο Σχολικής Ψυχολογίας (International School Psychology Association), "Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης - Συμβουλευτικής Παρέμβασης για Παλιννοστούντες και Αλλοδαπούς Μαθητές", "Πρόγραμμα Ψυχολογικής Στήριξης στο Σχολικό Περιβάλλον μετά από Κρίση", "Πρόγραμμα Υποστήριξης Μονογονεϊκών Οικογενειών", "Ο Τρυφερούλης Μικροφτερούλης" στο πλαίσιο προγράμματος για τη στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην οικογένεια και στο σχολείο κ.ά. Πολλές μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Έχει κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία.

Ευαγγελία Θεοχαράκη (Μεταφραστής)


Stephen E. Brock (Συγγραφέας)

Ο Steven E. Brock, PhD, σχολικός ψυχολόγος στην Ενιαία Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Lodi, στο Lodi της Καλιφόρνιας, είχε ηγετικό ρόλο στη συγκρότηση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του Lodi. Ο δρ. Brock είναι, επίσης, συγγραφέας ή επιμελητής έκδοσης πολυάριθμων δημοσιεύσεων για το θέμα αυτό, οι οποίες περιλαμβάνουν το βιβλίο "Best Practices in School Crisis Prevention and Intervention".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jonathan Sandoval (Συγγραφέας)

Ο Jonathan Sandoval, PhD, Καθηγητής Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Davis, είναι ο συγγραφέας ή επιμελητής έκδοσης αρκετών άλλων βιβλίων για το θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένου του "Crisis Counseling, Intervention, and Prevention in the Schools". Είναι ακόμη πρώην Πρόεδρος του Κλάδου 16 (Σχολική Ψυχολογία) της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Sharon Lewis (Συγγραφέας)

Η Sharon Lewis, MA, σχολικός ψυχολόγος στην Ενιαία Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Lodi, στο Lodi της Καλιφόρνιας, είχε ηγετικό ρόλο στη συγκρότηση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του Lodi.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
455
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.997 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση