Διαταγή πληρωμής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διαταγή πληρωμής

Θεωρία και πράξη

Χαράλαμπος Δ. Παπαδάκης

65.00€ -10% 58.50€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789604456260

 • Κατηγορίες:

  Νομική

 • Έτος κυκλοφορίας

  2011

 • Εκδότης

  Σάκκουλας Εκδόσεις Α.Ε.

Στο παρόν έργο αναπτύσσεται ο θεσμός της διαταγής πληρωμής, που απασχολεί πολύ συχνά την πράξη, διότι διευκολύνει κυρίως τις εμπορικές συναλλαγές (πιστωτικοί τίτλοι, αλληλόχρεος λογαριασμός κ.λπ.). Η οργάνωση της ύλης έχει γίνει κατά τρόπο ώστε να είναι εξαντλητική η θεωρητική, αλλά και η πρακτική, αντιμετώπιση των ουσιαστικών και δικονομικών προβλημάτων και συνακόλουθα να διευκολύνονται στον χειρισμό των υποθέσεων αρχικά οι δικηγόροι και ύστερα οι δικαστές. Για την επίτευξη του στόχου αυτού :
1. Ερμηνεύονται κατά συστηματικό τρόπο οι ουσιαστικές και δικονομικές διατάξεις και αναλύονται με πλήρη βιβλιογραφική και νομολογιακή κάλυψη οι προϋποθέσεις έκδοσης της διαταγής πληρωμής, αλλά και οι προϋποθέσεις των ανακοπών αντίκρουσης της διαταγής από τον οφειλέτη. Αναλυτικά εκτίθενται:
α. Τα στοιχεία της βάσης των σχετικών αιτήσεων έκδοσης διαταγής πληρωμής.
β. Τα στοιχεία των ανακοπών των άρθρων 632 και 633 ΚΠολΔ που ασκεί ο οφειλέτης αμυνόμενος κατά της διαταγής.
γ. Τα διάφορα δικονομικά ζητήματα των σχετικών αιτήσεων και των ανακοπών (διαδικασία, αρμοδιότητα, νομιμοποίηση, προτάσεις, αποδείξεις κ.λπ.).
3. Αναπτύσσονται τα σχετικά με την εξασφάλιση της απαίτησης που βεβαιώνεται με τη διαταγή πληρωμής (εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης και επιβολή κατάσχεσης).
4. Αντιμετωπίζονται τα σχετικά με την εκτελεστότητα της διαταγής πληρωμής ζητήματα και η άμυνα του οφειλέτη με την ανακοπή της ΚΠολΔ 933 επ. και βέβαια η επιδίωξη της αναστολής εκτέλεσης λόγω άσκησης ανακοπής ή των κοινών ενδίκων μέσων.
5. Προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις εξοπλισμού της διαταγής με δύναμη δεδικασμένου.
6. Για την πληρότητα της έρευνας αναπτύσσονται διεξοδικά οι ειδικότερες προϋποθέσεις έκδοσης διαταγής πληρωμής στις συνηθέστερες περιπτώσεις όπως από πιστωτικούς τίτλους, αλληλόχρεο λογαριασμό, από μισθωτικές απαιτήσεις (μισθώματα, αποζημίωση χρήσης, ποινική ρήτρα κ.λπ.), από πιστωτική κάρτα, από εγγύηση κ.λπ.
7. Για τη περαιτέρω διευκόλυνση των αναγνωστών παρατίθενται :
α. Σχέδια αιτήσεων έκδοσης διαταγών πληρωμής και ανακοπών.
β. Αυτούσια κείμενα σημαντικών δικαστικών αποφάσεων.
8. Τέλος το έργο ολοκληρώνεται με εκτεταμένα ευρετήρια αλφαβητικά και διατάξεων νόμων.

Χαράλαμπος Δ. Παπαδάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Σελίδες:
448
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση