Διασκευές έργων του Σαίξπηρ για παιδιά και νέους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διασκευές έργων του Σαίξπηρ για παιδιά και νέους

Θέατρο - λογοτεχνία

Συλλογικό έργο

25.38€ -10% 22.84€

Οι μελέτες του τόμου αυτού αποτελούν ένα ποικιλόμορφο σύνολο από απόψεις και θέσεις πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και ερευνητών του θεάτρου μέσα από τις οποίες αποτιμάται το σαιξπηρικό έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα αναφαίνεται η δυναμική της αξιοποίησής του στο παρόν και το μέλλον. Η ιστορική ανάλυση παρακολουθείται από τη θεατρική λειτουργία, η επιστημονική εμβάθυνση ερωτοτροπεί με τη μαγεία της τέχνης και όλα μετουσιώνονται σε μήνυμα αντίστασης χάρη στην πολυσήμαντη γραφή και τα ανατρεπτικά "παιχνίδια" του αειθαλούς αυτού συγγραφέα. Αναδεικνύεται, επίσης, η διαχρονική εμβέλειά του, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον τρόπο που υποδέχονται τα σημερινά παιδιά τα έργα του, αλλά και από τη "ευκαμψία" των έργων αυτών και την εύκολη προσαρμογή τους (με τη μορφή της διασκευής" σε όλα τα ηλικιακά, πολιτιστικά και κοινωνικά περιβάλλοντα. Τον πολύτιμο αυτό τόμο επιμελήθηκε ο Θόδωρος Γραμματάς, καθηγητής θεατρολογίας, διευθυντής στο Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πλουραλισμός των απόψεων και οι ποικίλες ιδιότητες των συγγραφέων των κειμένων που περιλαμβάνονται σ΄ αυτόν, προτείνοντας πολλαπλές θεωρήσεις του σαιξπηρικού έργου επιβεβαιώνουν την παγκοσμιότητά του και επιπλέον υποδηλώνουν την εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξία των κειμένων του και τη σημασία τους για το παιδί και τον εκπαιδευτικό. Μέσα από αυτές, εν τέλει, ο αναγνώστης μορφώνει τη σφαιρική εικόνα ενός Σαίξπηρ όλων των εποχών και των πολιτισμών, όλων των ανθρώπων και των ηλικιών.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη (Εισηγητής)


Άλκηστις Κοντογιάννη (Εισηγητής)

Η Άλκηστις είναι παιδαγωγός και θεωρείται πρωτοπόρος στην Ελλάδα στον χώρο της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση. Είναι συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων (τα τεστ της Άλκηστις τα ξέρετε) και παιδαγωγικών έργων με θέμα τους τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, το κουκλοθέατρο και τη μουσειακή εκπαίδευση. Στην αρχή της επαγγελματικής της αναζήτησης δημιούργησε ένα νηπιαγωγείο, είχε έναν εκδοτικό οίκο και παρουσίαζε παιδικές εκπομπές στην τηλεόραση. Μετά ασχολήθηκε με την ειδική αγωγή, εργάστηκε στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής, ακολούθως στο Υπουργείο Παιδείας και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Έγινε σχολική σύμβουλος και -α, ναι- σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον υπέροχο Βόλο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της Λιούμπως, της σκυλίτσας της, εδώ και χρόνια, μετά τη διδακτορική της διατριβή, γράφει συνεχώς και δημοσιεύει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, συνέδρια, εργαστήρια κ.ά. Και κάποια προσωπικά στοιχεία: η Άλκηστις είναι "πληθωρικότατη", αγαπάει τη ζωή, έχει πολλά ενδιαφέροντα και ασχολείται με αυτά με πάθος. Πιστεύει στους φίλους της, θέλει να προσφέρει και την ενδιαφέρει πολύ ο "άλλος". Το ενδιαφέρον για τον κόσμο, η δημιουργικότητα και η ενσυναίσθησή της τη βοηθούν να προσεγγίζει με ευαισθησία και να δημιουργεί σχέσεις με μικρούς και μεγάλους, σχετικούς και άσχετους, Έλληνες και αλλότριους. Λατρεύει, επίσης, καθετί το πρωτότυπο και διαφορετικό. Αγαπά τις αντιθέσεις, το κίτρινο και το μοβ χρώμα, τα αρώματα, τη θάλασσα, τα βλέμματα των παιδιών, τα χάδια, τις γλώσσες, τα ταξίδια και τη σκυλίτσα της, τη Λιούμπω. Άραγε μες στον κόσμο της να νιώθει μοναξιά;

Ιωάννα Λεκκάκου (Εισηγητής)


Θεοδόσης Πυλαρινός

Θεοδόσης Πυλαρινός (Εισηγητής)

Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και ιστορία του γλωσσικού ζητήματος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στα περισσότερα σύγχρονα λογοτεχνικά περιοδικά και είναι σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής του λογοτεχνικού περιοδικού "Πόρφυρας". Έχει συνεργαστεί σε συλλογικές εκδόσεις, έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί αφιερώματα και τόμους πρακτικών.

Τζίνα Καλογήρου

Τζίνα Καλογήρου (Εισηγητής)

Η Τζίνα Καλογήρου σπούδασε Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: Ζητήματα Ερμηνείας και Διδακτικής στο Έργο του Γιάννη Ρίτσου (Η περίπτωση του Εικονοστασίου Ανωνύμων Αγίων) (1994). Είναι μέλος ΔΕΠ του ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ από το 1996, και από το 2013 Καθηγήτρια, στο γνωστικό αντικείμενο "Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Διδακτική της". Διευθύνει το Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ρητορική: Θεωρία και Πράξη". ?ς temporary Senior Research Visiting Fellow συνεργάστηκε με το King΄s College London (2008-2010). Δίδαξε σειρά μαθημάτων στη Φιλοσοφική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Έχει διδάξει στα μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων πανεπιστημίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Bergen University College, κ.α.) και έχει δώσει σεμιναριακές διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Cambridge. Έχει, επίσης, διδάξει, επί σειράν πολλών ετών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στα ΠΕΚ, σε διεθνή Summer Schools, σε πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του ΕΚΕΒΙ, κ.α. Έχει σχεδιάσει και εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, κ.ά. Είναι departmental coordinator 10 προγραμμάτων Erasmus σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει με εισήγηση (και ως προσκεκλημένη key-note speaker) σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελέτες της στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει αυτοτελείς τόμους/μονογραφίες και έχει επιμεληθεί την έκδοση ακαδημαϊκών βιβλίων και συλλογικών τόμων. Σε συνεργασία με τη Δ. Μπεχλικούδη, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου των M. Benton & G. Fox, Διδακτική της Λογοτεχνίας. Από Εννέα έως Δεκατεσσάρων Ετών (υπό έκδοση) και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του κλασικού βιβλίου της L.M. Rosenblatt O Αναγνώστης, το Κείμενο, το Ποίημα (Gutenberg, υπό έκδοση). Eίναι μέλος: - της διεθνούς επιτροπής του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου THE CHILD AND THE BOOK, το οποίο και διοργάνωσε στην Αθήνα (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ) το 2014, και επίσημο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης TALIS ASSOCIATION (για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και της γλώσσας και την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής οπτικής και αλληλεγγύης), σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βαλένθια, το Queen Mary London και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια· - της συντακτικής ομάδας του Ανθολογίου Λογοτεχνικών Κειμένων για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, Με λογισμό και μ΄ όνειρο (ΟΕΔΒ)· - από το 2013 μέχρι σήμερα, της Επιτροπής Λογοτεχνικών Βραβείων (Παιδικά βιβλία) του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (πρώην Διαβάζω).

Βασιλική Λαλαγιάννη (Εισηγητής)

Η Βασιλική Λαλαγιάννη σπούδασε Γαλλική λογοτεχνία στο ΑΠΘ και στο Universite de Metz, στη Γαλλία. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ του Παν/μιου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της Ευρωπαϊκής Γαλλοφωνίας και της Συγκριτικής Γραμματολογίας. Έχει επιμεληθεί το βιβλίο "Femmes ecrivains en Mediterranee" (Paris, Publisud,1999) και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή Συνέδρια.

Γιάννης Καλατζόπουλος

Γιάννης Καλατζόπουλος (Εισηγητής)

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Από μικρός στον κινηματογράφο, στο θέατρο για παιδιά και στο ραδιόφωνο, έγινε γνωστός ως "παιδί-θαύμα". Στο θέατρο των ενηλίκων έπαιξε σημαντικούς ρόλους παιδιών, με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Αλέξη Μινωτή, τον Κάρολο Κουν, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Ντίνο Δημόπουλο. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή ως εξαιρετικό ταλέντο, παράλληλα με το Γυμνάσιο, με δασκάλους τον Γρηγόρη Βαφιά, τον Κώστα Μπάκα, την Ελένη Ζαφειρίου, τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, τον Λάμπρο Κωστόπουλο, τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τον Κωστή Μεραναίο. Ως επαγγελματίας ηθοποιός έπαιξε πρώτους και δεύτερους ρόλους στο θίασο Μυράτ-Ζουμπουλάκη, στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, στο θίασο Έλλης Λαμπέτη, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στο Θέατρο Στοά, στη Θεατρική Σκηνή, στα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Κρήτης, στο θίασο του Γ. Κιμούλη και σε πολλούς συνεταιρικούς θιάσους και ομάδες (Θέατρο του Λαού, Ελεύθεροι Καλλιτέχνες, Θέατρο της Νιότης, Θέατρο του Δρόμου, Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.). Τέλειωσε την Πάντειο (1973) και τη Νομική Αθηνών (1976) και παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας θεάτρου στην Accademia Nazionale d΄Arte Drammatica της Ρώμης (1985-87). Έχει σκηνοθετήσει πάνω από εξήντα θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κέρκυρας και Κρήτης, καθώς και σε πολλούς ιδιωτικούς ή συνεταιρικούς θιάσους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Από το 1982 διευθύνει την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε μέχρι πρόσφατα και η Παιδική Αυλαία. Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΗ (1990-92), διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου (2004), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους και της Eπιτροπής του ΥΠΠΟ για τα Kρατικά Bραβεία παιδικού θεατρικού έργου. Έχει διασκευάσει και ανεβάσει για το παιδικό κοινό έργα του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Ίψεν, του Λόρκα κ.ά. Έχει εκδώσει "Τα ρούχα του βασιλιά" από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.


Μαριάννα Σπανάκη

Μαριάννα Σπανάκη (Εισηγητής)

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Ασχολείται με τη λογοτεχνία και τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης και ξένης γλώσσας.

Θόδωρος Α. Γραμματάς (Εισηγητής)

Ο Θόδωρος Γραμματάς γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1951. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία και τη Θεατρολογία στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris III, Paris X και την Ecole Pratique des Hautes Etudes. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Paris X το 1979 με θέμα διατριβής "La notion de liberte chez Nikos Kazantzakis". Από το 1994 είναι καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο Νεοελληνικό Θέατρο και Πολιτισμός. Τομέας των ερευνητικών και διδακτικών ενδιαφερόντων του το νεοελληνικό θέατρο, η συγκριτική θεατρολογία, η κοινωνιολογία και η σημειολογία του θεάτρου, το θέατρο για παιδιά και νέους, το θέατρο στην εκπαίδευση. Είναι μέλος του International Biographical Centre του Κέιμπριτζ και του American Biographical Institute, και έχει τιμηθεί με το βραβείο του Νίκου Καζαντζάκη (1991).

Αθηνά Κορώνη (Εισηγητής)


Αλίκη Μπακοπούλου - Χωλς (Εισηγητής)


Pascal Thiercy (Εισηγητής)


Γιάννης Παπαδόπουλος

Γιάννης Παπαδόπουλος (Εισηγητής)

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και ανακηρύχθηκε διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Θεάτρου από το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ίδιου πανεπιστημίου. Το έργο του "Ο Α, ο Β και ο Γ" (1984), διακρίθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Eργου για δόκιμους συγγραφείς και ανέβηκε από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Συνέγραψε σενάρια κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, ενώ είχε την επιστημονική ευθύνη της παραγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε βίντεο. Επί σειρά ετών διδάσκει Κοινωνιολογία του Θεάτρου σε ανώτερες θεατρικές σχολές και επιμορφωτικά σεμινάρια. Από το 1998 συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο οποίο εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής τον Φεβρουάριο του 1999, με γνωστικό αντικείμενο τη Θεατρική Παιδεία και Αγωγή-Θέατρο και Κοινωνία. Τέλος, έχει συνεργαστεί ως δημοσιογράφος με εφημερίδες και περιοδικά.

Νίκος Καμτσής (Εισηγητής)


Μιχαήλ Μπογκντάνοφ (Εισηγητής)


Θόδωρος Α. Γραμματάς (Επιμέλεια)

Ο Θόδωρος Γραμματάς γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1951. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία και τη Θεατρολογία στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris III, Paris X και την Ecole Pratique des Hautes Etudes. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Paris X το 1979 με θέμα διατριβής "La notion de liberte chez Nikos Kazantzakis". Από το 1994 είναι καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο Νεοελληνικό Θέατρο και Πολιτισμός. Τομέας των ερευνητικών και διδακτικών ενδιαφερόντων του το νεοελληνικό θέατρο, η συγκριτική θεατρολογία, η κοινωνιολογία και η σημειολογία του θεάτρου, το θέατρο για παιδιά και νέους, το θέατρο στην εκπαίδευση. Είναι μέλος του International Biographical Centre του Κέιμπριτζ και του American Biographical Institute, και έχει τιμηθεί με το βραβείο του Νίκου Καζαντζάκη (1991).

Μαρία Μαρή (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
254
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.564 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση