Διαρκής πόλεμος για διαρκή ειρήνη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διαρκής πόλεμος για διαρκή ειρήνη

Πώς καταφέραμε να γίνουμε τόσο μισητοί

Gore Vidal

[...] Από την ημέρα της νίκης μας επί της Ιαπωνίας, το 1945, και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, έχουμε αποδυθεί σε ό,τι ο ιστορικός Τσαρλς Α. Μπιρντ ονόμασε «διαρκή πόλεμο για διαρκή ειρήνη». Κατά καιρούς έχω αναφερθεί στο προσφιλές μας κλαμπ «ο εχθρός του μήνα»: κάθε μήνα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο αποτρόπαιο εχθρό, τον οποίο πρέπει να χτυπήσουμε προτού μας καταστρέψει. Έχω κατηγορηθεί για υπερβολή. Ιδού λοιπόν ο πίνακας των επιδόσεων μας από το Κοσσυφοπέδιο (1999) ως πίσω, την Αερογέφυρα του Βερολίνου (1948-49)
[...] Οι τρομερές υλικές βλάβες που μας προκάλεσαν ο Μπιν Λάντεν και η συντροφιά του δεν είναι τίποτα μπροστά στο τελειωτικό χτύπημα που δέχτηκαν οι εξανεμειζόμενες ελευθερίες μας - την αυστηρότερη εφαρμογή του Αντιτρομοκρατικού νόμου του 1996, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα αιτήματα προς το Κογκρέσο για εκχώρηση πρόσθετων εξουσιών, να υποκλέπτονται τηλεπικοινωνίες χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση, να απελαύνονται νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι, επισκέπτες και παράνομοι μετανάστες χωρίς να τηρείται η νόμιμη διαδικασία, κοκ. Μήπως λοιπόν το μεγαλύτερο θύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου μέλλει να είναι η αμερικάνικη ελευθερία; Άπαξ και αφαιρεθείς γράφει ο Vidal ένα αναφαίρετο δικαίωμα συνήθως χάνεται για πάντα.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Νεκτάριος Καλαϊτζής (Μεταφραστής)


Gore Vidal

Gore Vidal (Συγγραφέας)

Ο Γκορ Βιντάλ γεννήθηκε το 1925 στη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο Ουέστ Πόιντ και μεγάλωσε στην Ουόσιγκτον. Σε ηλικία δεκαεφτά χρόνων κατετάγη στο στρατό και υπηρέτησε σ΄ ένα στρατιωτικό πλοίο στη Θάλασσα Πέρινγκ, όπου έγραψε το πρώτο του βιβλίο, με τον τίτλο Ουίλιγουο. Στη δεκαετία του ΄60, τρία βιβλία απέσπασαν πολλούς επαίνους και καθιέρωσαν διεθνώς τη φήμη του Βιντάλ: Ιουλιανός (1964· στα ελληνικά, εκδόσεις Εξάντας), Ουόσιγκτον (1967) και Μάιρα Μπρέκινριτζ (1968). Η συλλογή δοκιμίων του Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου το 1993. Το 1995 δημοσίευσε μία μελέτη με τον τίτλο Παλίμψηστο που σύμφωνα με τους Κυριακάτικους Τάις ήταν "ένας από τους καλύτερους απολογισμούς σε πρώτο πρόσωπο για τον εικοστό αιώνα που θα μπορούσαμε να περιμένουμε".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
180
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.289 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση