Διαπολιτισμική παιδαγωγική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διαπολιτισμική παιδαγωγική

Εκπαιδευτικές, διδακτικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις

Οδυσσέας Ευαγγέλου

Νεκταρία Παλαιολόγου

Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι η μελέτη ποικίλων εκπαιδευτικών, διδακτικών και ψυχολογικών προσεγγίσεων, όσον αφορά στην εκπαίδευση των αλλόφωνων μαθητών στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Αυστραλία. Σ’ ένα πρώτο επίπεδο εξετάζονται τα πρότυπα που υιοθετήθηκαν για την εκπαίδευση των μεταναστών και διερευνάται εάν η εφαρμογή τους εξασφάλισε ίσες ευκαιρίες μάθησης στα παιδιά των μεταναστών σε σχέση με τους γηγενείς μαθητές. Σε ένα δεύτερο επίπεδο αναλύονται οι πολιτικές και τα προγράμματα, που οι παραπάνω χώρες έχουν εφαρμόσει για τη γλωσσική εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών, με έμφαση στη διδασκαλία τόσο της επίσημης γλώσσας της χώρας υποδοχής, όσο και της μητρικής γλώσσας των αλλοδαπών μαθητών. Από την ανάλυση των στοιχείων που παρατίθενται φαίνεται ότι στις εξεταζόμενες χώρες, η ιδεολογική φύση των εκπαιδευτικών πολιτικών για τους αλλόφωνους μαθητές επηρεάζει σημαντικά τη στάση απέναντι στις άλλες γλώσσες. Το είδος της διγλωσσίας που εφαρμόζεται στην κρατική εκπαίδευση υποδηλώνει τον αφομοιωτικό ή πλουραλιστικό προσανατολισμό των κυβερνητικών πολιτικών. Οι αφομοιωτικές μεταναστευτικές και εκπαιδευτικές πολιτικές έχουν την τάση να υιοθετούν τα πρότυπα της Μεταβατικής Διγλωσσίας ή της Διγλωσσίας του Μονογλωσσικού Αλφαβητισμού, ενώ οι πλουραλιστικές είναι πιθανότερο να ενθαρρύνουν το Μερικό Διγλωσσικό Αλφαβητισμό. Οι αλλόφωνοι μαθητές φαίνεται ότι έχουν μία και μόνο επιλογή, εάν πραγματικά θέλουν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας στην επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσης: να αποδεχτούν το ήθος του σχολείου και να συμμορφωθούν με τις αξίες και τους κανόνες που επιβάλλει η κυρίαρχη κοινωνική ομάδα, για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις όποιες υπηρεσίες και διευκολύνσεις τους παρέχονται. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση δεν αποτελεί ακόμη πραγματικότητα για τους αλλόφωνους μαθητές των πολυπολιτσμικών τάξεων. Η υιοθέτηση πλουραλιστικών θεσμικών μέτρων φαίνεται, τελικά, ότι αποτελεί μία πιο επιτηδευμένη προσέγγιση για την επίτευξη της αφομοίωσης. Με τον έλεγχο των γλωσσικών πολιτικών, οι κυβερνήσεις επιχειρούν ενδεχομένως, να καθορίσουν ή και να περιορίσουν σημαντικά τη συμμετοχή των μεταναστών στις βασικές πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των χωρών υποδοχής. Η Διαπολιτισμική Παιδαγωγική προϋποθέτει την ανάπτυξη τολμηρών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και παιδαγωγικών προσεγγίσεων, προκειμένου να εφαρμοστούν οι βασικές της αρχές στα προγράμματα σπουδών των σύγχρονων πολυπολιτισμικών σχολείων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Οδυσσέας Ευαγγέλου (Συγγραφέας)

Ο Οδυσσέας Ευαγγέλου είναι εκπαιδευτικός. Αφού ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας, μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Προγράμματος Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είναι κάτοχος μάστερ του Διακρατικού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Συγκριτική Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα", που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Α.Π.Η.) του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Institute of Education - University of London, και Υποψήφιος Διδάκτορας του Τ.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει σε Δημοτικά Σχολεία του εσωτερικού και το 1991 αποσπάστηκε σε σχολεία της Μελβούρνης, όπου και εργάστηκε για πέντε χρόνια. Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε περιοδικά και ανακοινώσεις σε συνέδρια. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη Διαπολιτισμική Παιδαγωγική και Διδακτική, τη Δίγλωσση Εκπαίδευση, τη Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, τα Αναλυτικά Προγράμματα και την Εκπαιδευτική Πολιτική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νεκταρία Παλαιολόγου (Συγγραφέας)

Η Νεκταρία Παλαιολόγου σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μάστερ και διδακτορικού στα Παιδαγωγικά (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και μεταδιδακτορικού στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση (University of London). Επίσης, εκπόνησε και δεύτερη μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα στον τομέα της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης των Εκπαιδευτικών (Ι.Κ.Υ.). Έχει διδάξει στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου καθώς και στην Ανώτατη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Σήμερα είναι διδάσκουσα στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Διαπολιτισμική Παιδαγωγική και την Εκπαίδευση και Κατάρτιση των Εκπαιδευτικών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα της στους προηγούμενους τομείς σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος του Centre of Intercultural Studies του Institute of Education-University of London και συνεργάζεται με το διευθυντή του Κέντρου, καθηγητή Jagdish Gundara.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
336
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.643 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση