Διάλογοι για το σχεδιασμό του χώρου και την ανάπτυξη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διάλογοι για το σχεδιασμό του χώρου και την ανάπτυξη

Συλλογικό έργο

Βύρων Κοτζαμάνης

Αλέξιος Μιχαήλ Δέφνερ

35.83€ -30% 25.08€

Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει τα σύγχρονα χωρικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που συνδέονται με την ανάλυση, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του χώρου στις μεσαίες και μεγάλες κλίμακες -την πόλη και την περιφέρεια.

Οι συγγραφείς, όλοι διδάσκοντες ή ερευνητές του τμήματος Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναλύουν κρίσιμα θέματα αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, όπως η εντεινόμενη βαρύτητα και πολυπλοκότητα του χωρικού σχεδιασμού στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, τα σύγχρονα χωρικά φαινόμενα και οι μετασχηματισμοί της μεταβιομηχανικής πόλης, ο χωρικός προγραμματισμός και σχεδιασμός, οι οικονομίες του χώρου, οι υποδομές και η βιώσιμη ανάπτυξη.


Περιεχόμενα:

Πρόλογος: Αθανάσιος Αραβαντινός

Εισαγωγή
Άσπα Γοσποδίνη, "Η εντεινόμενη βαρύτητα και πολυπλοκότητα του χωρικού σχεδιασμού στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον"

Χωρικά φαινόμενα και μετασχηματισμοί της σύγχρονης πόλης
- Άσπα Γοσποδίνη, "Μεταβιομηχανικής οικονομίες και χωρικοί μετασχηματισμοί των πόλεων: Αναλύοντας τη μετα-ολυμπιακή Αθήνα".
- Θωμάς Μαλούτας, "Στεγαστικός διαχωρισμός, κοινωνική πόλωση και μετανάστευση στην Αθήνα κατά τη δεκαετία του 1990"
- Αλέξιος Μιχαήλ Δέφνερ, "Οι πολυκινηματογράφοι στην Ελλάδα: Τοπικοί ή παγκόσμιοι χώροι;"

Χωρικός προγραμματισμός και σχεδιασμός
- Δημήτρης Οικονόμου, "Τα συστήματα χωροταξικού σχεδιασμού στον διεθνή χώρα σήμερα: Μια συγκριτική επισκόπηση".
- Κωνσταντίνος Λαλένης, "Από τις λαϊκές συνελεύσεις στις εταιρικές σχέσεις δημοσίων και ιδιωτικών συμφερόντων: Από των συμμετοχικών διαδικασιών στον πολεοδομικό σχεδιασμό στην Ελλάδα κατά την τελευταία εικοσιπενταετία"
- Γεώργιος Ν. Φώτης, "Χωροθέτηση δημοσίων υπηρεσιών και πρότυπα μετακίνησης αστικών περιοχών"
- Ιωάννης Φαρασλής, Κωνσταντίνος Περάκης, "Εφαρμογή τρισδιάστατων αναπαραστάσεων και εργαλείων γεωπληροφορικής στη συλλογή πληροφοριών"

Οικονομίες του χώρου, υποδομές και ανάπτυξη
- Παναγιώτης Αρτελάρης, Αγγελική Αναγνώστου, Γιώργος Πετράκος, "Υποδείγματα περιφερειακής σύγκλισης-απόκλισης: Μεθοδολογικό πλαίσιο και αποτελέσματα".
- Γιώργος Μιχαηλίδης, "Ανταγωνιστικότητα, χώρος και ανάπτυξη: Διεθνής φιλολογία και ελληνική πραγματικότητα".
- Σεραφείμ Πολύζος, "Διερεύνηση της συμβολής των υποδομών στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη"
- Παντελής Σκάγιαννης, "Τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια σε μια μεταβατική περίοδο: Προκλήσεις και προοπτικές".

Βιώσιμη χωρική ανάπτυξη - Δημογραφικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις
- Βύρων Κοτζαμάνης, Δημήτρης Σταθάκης, "Η ανθρωπογεωγραφία των αλλοδαπών (2001): Μια πρώτη αποτύπωση στον ελλαδικό χώρο των συγκεντρώσεών τους, της σύνθεσής τους, των δημογραφικών και οικονομικών τους χαρακτηριστικών".
- Αθανάσιος Κούγκολος, "Η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αστικών υγρών αποβλήτων ως μέσο βιώσιμης διαχείρισης υδατικών πόρων"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βύρων Κοτζαμάνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξιος Μιχαήλ Δέφνερ (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θωμάς Μαλούτας

Θωμάς Μαλούτας (Συγγραφέας)

Ο Θωμάς Μαλούτας είναι Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και παλαιότερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επί πολλά χρόνια διηύθυνε το Ινστιτούτο Αστικής & Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE), ενώ πρόσφατα διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας. Το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο του αφορά τις κοινωνικές δομές στις μεγάλες πόλεις και τις μεταβολές τους κατά την περίοδο της παγκοσμιοποίησης. Επικεντρώνεται σε ζητήματα κοινωνικού διαχωρισμού, στεγαστικών και ευρύτερων προνοιακών συστημάτων σε συνάρτηση με το δομημένο περιβάλλον στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Αθήνα
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Οικονόμου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Πετράκος

Γιώργος Πετράκος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Πετράκος γεννήθηκε το 1960 στη Χαλκίδα και μεγάλωσε στην Ιστιαία Ευβοίας και την Αθήνα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική, από όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και επιστημονικά άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ανάπτυξη των πόλεων, τις περιφερειακές ανισότητες, την περιφερειακή πολιτική, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ανάπτυξη των Βαλκανίων. Ζει από το 1989 στο Βόλο και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σεραφείμ Πολύζος

Σεραφείμ Πολύζος (Συγγραφέας)

Ο Δρ. Σεραφείμ Πολύζος είναι πολιτικός μηχανικός, οικονομολόγος, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Υποδομών (ΥΠΕΧΩΔΕ) ως μελετητής και επιβλέπων μηχανικός πολλών έργων, ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας σε πολλά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και ως κεφάλαια βιβλίων. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την περιφερειακή και αστική ανάπτυξη, τη διαχείριση και προγραμματισμό των έργων, την αξιολόγηση των έργων και των επενδύσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Λαλένης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Ν. Φώτης

Γεώργιος Ν. Φώτης (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Φώτης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1995. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π (2001) με επίδοση "Λίαν Καλώς" και κατόπιν εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Ε.Μ.Π (2002-2006). Εργάστηκε σε ιδιωτικές εταιρείες και συγκεκριμένα: ως μηχανικός μελετών και έργων στη Διεύθυνση Έργων, Μελετών, Εφαρμογών και Υπηρεσιών της εταιρείας Schneider Electric (2003) και ως Μηχανικός στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης για προϊόντα αντικεραυνικής προστασίας της εταιρείας Raycap (2007). Καθ΄ όλη την διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με μελετητικά γραφεία σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Το διάστημα 2003-2004 υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.). Κατά τα έτη 2007 και 2008 δίδαξε το μάθημα "Μετρήσεις και Εφαρμογές Υψηλών Τάσεων" στους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π, ως λέκτορας. Εργάστηκε επί σειρά ετών (2002-2006) σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χρηματοδοτούμενα από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες σχετικά με τον έλεγχο ποιότητας ηλεκτρολογικών υλικών, ηλεκτρικές δοκιμές και δοκιμές ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, ηλεκτροτεχνικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Σήμερα εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας στον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε.). Έχει συγγράψει περισσότερα από 15 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 25 άρθρα σε επιστημονικά συνέδρια. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Αμερικής (ΙΕΕΕ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παντελής Δ. Σκάγιαννης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Γ. Περάκης (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Γ. Περάκης είναι επίκουρος καθηγητής τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Φαρασλής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Αρτελάρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Αναγνώστου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γ. Μιχαηλίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Σταθάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άσπα Γοσποδίνη

Άσπα Γοσποδίνη (Επιμέλεια)

Η Άσπα Γοσποδίνη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ανάλυση της Χωρικής Δομής και Αστικού Σχεδιασμού και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μορφολογίας Αστικού Χώρου Σπουδές: -PhD στον Αστικό Σχεδιασμό και τη Μορφολογία Αστικού Χώρου, Bartlett School of Architecture and Planning, -University College London (1988), -MSc στη Συντακτική Ανάλυση του Χώρου, Bartlett School of Architecture and Planning, University College London (1984). -Διπλ. Αρχιτέκτονα, ΑΠΘ (1983) Τομείς Ερευνητικού Ενδιαφέροντος: -Μετασχηματισμοί των Αστικών Τοπίων και Νέες Οικονομίες, Αναπλάσεις Αστικών Θαλασσίων Μετώπων, -Σχεδιασμός και Ανασχεδιασμός του Δημόσιου Υπαίθριου Χώρου της Πόλης, η "Ταυτότητα του Τόπου" και -Πολιτικές Διαχείρισης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και του Καινοτόμου Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, -Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και Προγράμματα Σπουδών στην Πολεοδομία

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
504
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.86 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση