Διαλέξεις για τους υπολογιστές
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διαλέξεις για τους υπολογιστές

Richard P. Feynman

27.19€ -10% 24.47€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789607901606

  • Κατηγορίες:

    Πληροφορική

  • Έτος κυκλοφορίας

    2006

  • Εκδότης

    Leader Books

Όταν έγραψα τις Διαλέξεις για την Φυσική, εδώ και τριάντα χρόνια περίπου, το θεώρησα ως μια βοήθεια προς τους φοιτητές οι οποίοι είχαν σκοπό να σπουδάσουν Φυσική. Παραπονέθηκα επίσης για τις δυσκολίες του να στριμώξω πολλές εκατοντάδες χρόνια επιστήμης σε μόλις τρεις τόμους. Με αυτές τις Διαλέξεις για τους Υπολογιστές τα πράγματα είναι κάπως ευκολότερα, αλλά μόνον αυτό. Πρώτον, οι διαλέξεις δεν προορίζονται μόνο για σπουδαστές της επιστήμης των υπολογιστών, γεγονός που με απελευθερώνει από τα δεσμά των σημειώσεων για εξετάσεις και μου επιτρέπει να καλύψω διάφορες περιοχές του αντικειμένου, απλά και μόνο, γιατί είναι ενδιαφέρουσες. Δεύτερον, η επιστήμη των υπολογιστών δεν είναι τόσο παλαιά όσο η Φυσική, υπολείπεται κατά διακόσια χρόνια. Εν τούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι το πιάτο ενός πληροφορικού είναι πιο άδειο από αυτό ενός φυσικού: μπορεί να είναι νεότερη αλλά έχει μια πολύ πιο ραγδαία ανάπτυξη. Έτσι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να καλύψουμε.
Η επιστήμη των υπολογιστών επίσης διαφέρει από την φυσική στο ότι δεν είναι ακριβώς μια επιστήμη. Δεν μελετά φυσικά αντικείμενα. Ούτε είναι, όπως θα μπορούσατε να νομίσετε, μαθηματικά παρόλο που χρησιμοποιεί σε αρκετή έκταση τον μαθηματικό συλλογισμό. Μάλλον, η επιστήμη των υπολογιστών μοιάζει με την μηχανική - όλη η ιστορία είναι ότι χρησιμοποιείς κάτι για να κάνεις κάτι, αντί να ασχολείσαι με αφαιρέσεις και υποθετικούς συλλογισμούς όπως συνέβαινε στην προ Smith Γεωλογία. Σήμερα στην επιστήμη των υπολογιστών χρειάζεται επίσης `να κατεβούμε κάτω στις στοές` - αργότερα μπορούμε να γενικεύσουμε. Δεν κάνει κακό να κοιτάμε πρώτα τις λεπτομέρειες.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η επιστήμη είναι εξ` ολοκλήρου ένα πρακτικό ζήτημα όπως η κατασκευή μιας γέφυρας. Καμία σχέση. Η επιστήμη αυτή αγγίζει μια ποικιλία σοβαρών θεωρητικών θεμάτων. Έχει φωτίσει την φάση τη γλώσσας, την οποία νομίζαμε ότι είχαμε καταλάβει: πρώιμες προσπάθειες μηχανικής μετάφρασης απέτυχαν, επειδή, οι παλαιές απόψεις περί γραμματικής δεν μπόρεσαν να συλλάβουν τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της γλώσσας. Μας προτρέπει να θέτουμε ερωτήσεις για τα όρια της υπολογισιμότητας, και για το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Οι επιστήμονες των υπολογιστών σπαταλάνε πάρα πολύ χρόνο για να συζητήσουν εάν είναι ή όχι ο άνθρωπος απλά μια μηχανή, εάν ο εγκέφαλός του είναι απλά ένας πανίσχυρος υπολογιστής ο οποίος κάποια ημέρα θα μπορούσε ν` αντιγραφεί, και το πεδίο της `τεχνητής νοημοσύνης` -αν και εγώ προτιμώ το όρο `προχωρημένες εφαρμογές`- ίσως έχει να μας πει πάρα πολλά για τη φύση της `πραγματικής νοημοσύνης` και του νου. Σίγουρα, θα πάρουμε πάρα πολύ χρήσιμες ιδέες από την μελέτη της λειτουργίας του εγκεφάλου, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα αυτοκίνητα δεν έχουν πόδια όπως τα τσιτάχ ούτε τα αεροπλάνα κουνάνε τα φτερά τους! Δεν χρειάζεται να μελετάμε τις λεπτομέρειες των νευρώνων των ζώντων οργανισμών για να παράξουμε χρήσιμες τεχνολογίες. Αλλά ακόμη και λάθος θεωρίες μπορεί να βοηθήσουν στο σχεδιασμό μηχανών. Τέλος πάντων, θα καταλάβετε ότι η επιστήμη των υπολογιστών έχε κάτι παραπάνω από ένα τεχνικό ενδιαφέρον.
Αυτές οι διαλέξεις αφορούν στο τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε με τις μηχανές σήμερα και γιατί. Όλη μου η προσπάθεια καταβλήθηκε στο να μπορέσω να φέρω το επίπεδο των διαλέξεων σε εκείνο ενός διδακτορικού φοιτητή που μόλις αρχίζει να γράφει την διατριβή του. Φανταστείτε ότι πρόκειται να αναπτύξετε τις ιδέες σας στον έξυπνο, αλλά αδαή, εαυτό σας την εποχή που αρχίζατε τις σπουδές σας! Σε πολύ γενικές γραμμές, μετά από μια σύντομη εισαγωγή σε μερικές θεμελιώδεις ιδέες, τα επόμενα πέντε κεφάλαια ερευνούν τα όρια των υπολογιστών -από τις λογικές πύλες μέχρι την κβαντομηχανική! Το δεύτερο μέρος αποτελείται από διαλέξεις προσκεκλημένων ομιλητών ειδικών σε αυτό που αποκαλώ προχωρημένες εφαρμογές - όραση, ρομποτική, έμπειρα συστήματα, μηχανές σκακιού και ούτω καθεξής.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Richard P. Feynman

Richard P. Feynman (Συγγραφέας)

Ο Richard P. Feynman γεννήθηκε στο Μπρούκλυν το 1918 και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1942. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Πρόγραμμα Manhattan στο Λος Άλαμος κατά τη διάρκεια του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Στη συνέχεια, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Cornell καθώς και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Το 1965 έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής -από κοινού με τους SinItiro Tomanaga και Julian Schwinger- για την εργασία του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική. Ο δρ. Feynman κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ για την επιτυχή επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων της θεωρίας της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Διατύπωσε επίσης μια μαθηματική θεωρία η οποία εξηγούσε το φαινόμενο της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου. Στη συνέχεια, μαζί με τον Murray Gell-Mann, επιτέλεσε θεμελιώδες ερευνητικό έργο στον τομέα των ασθενών αλληλεπιδράσεων, όπως η διάσπαση βήτα. Στα επόμενα χρόνια ο Feynman έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της θεωρίας των κουάρκ, εισάγοντας το μοντέλο των παρτονίων για τις διαδικασίες σκέδασης ανάμεσα σε πρωτόνια υψηλής ενέργειας. Εκτός από τα παραπάνω επιτεύγματα, ο δρ. Feynman εισήγαγε εντελώς νέες υπολογιστικές τεχνικές και νέο συμβολισμό στη φυσική, με σημαντικότερες τα πασίγνωστα πλέον διαγράμματα Feynman, τα οποία -ίσως περισσότερο από κάθε άλλο φορμαλισμό στη νεότερη επιστημονική ιστορία- άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις θεμελιώδεις φυσικές διαδικασίες και υπολογίζουμε τα φυσικά μεγέθη που τις χαρακτηρίζουν. Ο Feynman υπήρξε ένας εξαιρετικά ικανός δάσκαλος. Από όλες τις πολυάριθμες βραβεύσεις του ήταν ιδιαίτερα περήφανος για το Μετάλλιο Διδασκαλίας Oersted, το οποίο κέρδισε το 1972. Το βιβλίο του Διαλέξεις φυσικής, που πρωτοεκδόθηκε το 1963, χαρακτηρίστηκε από έναν βιβλιοκριτικό του περιοδικού Scientific American ως «βιβλίο δύσκολο, αλλά γονιμοποιό και σαγηνευτικό. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα το βιβλίο εξακολουθεί να είναι ο ιδανικότερος οδηγός για τους δασκάλους και για τους καλύτερους ανάμεσα στους φοιτητές που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στο πεδίο της επιστήμης.» Εκτός από τη φυσική, κατά καιρούς ασχολήθηκε και με την επιδιόρθωση ραδιοφώνων, την παραβίαση κλειδαριών, τη ζωγραφική, το χορό, το παίξιμο κρουστών, ακόμη και με την αποκρυπτογράφηση της ιερογλυφικής γραφής των Μάγια. Διαρκώς περίεργος για τον κόσμο που τον περιέβαλλε, υπήρξε ένας υποδειγματικός εμπειριστής. Ο Richard Feynman πέθανε στο Λος Άντζελες στις 15 Φεβρουαρίου 1988.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Λεμπέσης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
321
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.679 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση