Διαβάζοντας λογοτεχνία στο σχολείο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διαβάζοντας λογοτεχνία στο σχολείο

Μια νέα πρόταση διδασκαλίας

Ομάδα Έρευνας για τη Διδασκαλία της Λογοτεχνίας

21.90€ -30% 15.29€

Ο τόμος αυτός είναι καρπός πεντάχρονης μελέτης και σχεδιασμού της Ομάδας Έρευνας για τη Διδασκαλία της Λογοτεχνίας που συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αποτελείται από έξι μέλη, τρεις πανεπιστημιακούς από διαφορετικές ειδικότητες και τρεις εκπαιδευτικούς από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προτείνεται ένα νέο πρόγραμμα διδασκαλίας της λογοτεχνίας για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την εκπαιδευτική κοινότητα, νέα ως προς τη φιλοσοφία, το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας αυτού του τόσο ιδιόμορφου και γοητευτικού αντικειμένου, της λογοτεχνίας. Ο τόμος περιλαμβάνει εισαγωγικά κείμενα που εξηγούν τις θεωρητικές και τις παιδαγωγικές αρχές στις οποίες βασίζεται το νέο πρόγραμμα, τις ιδιαιτερότητες της κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας και παραδειγματικό εκπαιδευτικό υλικό για την κάθε τάξη, που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν εν μέρει ή εν όλω, για να πλουτίζουν το μάθημά τους και να ανοίξουν νέες προοπτικές και δυνατότητες στη σχέση των μαθητών με το λογοτεχνικό βιβλίο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Βενετία Αποστολίδου

Βενετία Αποστολίδου (Επιμέλεια)

Η Βενετία Αποστολίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Έχει γράψει τα βιβλία:
Ο Κωστής Παλαμάς ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Θεμέλιο, 1992, Λογοτεχνία και Ιστορία στη μεταπολεμική Αριστερά: Η παρέμβαση του Δημήτρη Χατζή 1947-1981, Πόλις, 2003 (Βραβείο Δοκιμίου του περ.  Διαβάζω), Τραύμα και μνήμη: Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων, Πόλις 2010 (Κρατικό βραβείο Δοκιμίου εξ ημισείας). Επίσης, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Πίστα το βιβλίο Με επίκεντρο τη «Μεγάλη Πλατεία». Μια θεώρηση του πεζογραφικού έργου του Νίκου Μπακόλα, Εκδόσεις Σοκόλη, 2009.


Ελένη Χοντολίδου (Επιμέλεια)

Η Ελένη Χοντολίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ.

Καπλάνη, Βικτωρία, 1961- , ποιήτρια (Επιμέλεια)

Η Βικτωρία Καπλάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Σπούδασε Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Ποιήματα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά.

Ομάδα Έρευνας για τη Διδασκαλία της Λογοτεχνίας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
346
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.726 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση