Δάσκαλοι και εκπαιδευτικός δημοτικισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δάσκαλοι και εκπαιδευτικός δημοτικισμός

Το περιοδικό Αυγή 1923-1925

Χάρης Αθανασιάδης

15.07€ -27% 11.00€

Η ιστορική έρευνα για το κίνημα του εκπαιδευτικού δημοτικισμού (και ευρύτερα του δημοτικισμού) έχει προχωρήσει σημαντικά, σε σχέση τουλάχιστον με άλλες περιοχές στην Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης. Γνωρίζουμε ήδη αρκετά για τη συνεισφορά που είχε στην εμφάνιση, ανάπτυξη και διάχυση του κινήματος η δράση συγκεκριμένων ατόμων, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τον Ψυχάρη για τον καταλυτικό του ρόλο στο χώρο της λογοτεχνίας και τους Γληνό, Δελμούζο, Τριανταφυλλίδη, Κουντουρά για τη δράση τους στο χώρο της εκπαίδευσης. Γνωρίζουμε επίσης αρκετά για τις συλλογικότητες που εξέφρασαν ή συνδέθηκαν με το δημοτικισμό: τον Εκπαιδευτικό Όμιλο, τους Κοινωνιολόγους, τους Σοσιαλιστές, τη Φοιτητική Συντροφιά, τους διάφορους συλλόγους των δημοτικιστών, ακόμα και για ορισμένες επαγγελματικές-κοινωνικές κατηγορίες που εμφάνισαν αυξημένη συμμετοχή στο κίνημα (π.χ. για τους δημοτικιστές γιατρούς). Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς να επεκταθεί η έρευνα και σε εκείνο το σύνολο που κλήθηκε να εφαρμόσει τη γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στα σχολεία: στους εκπαιδευτικούς. Η περιοχή αυτή, ωστόσο, παραμένει αδιερεύνητη, πράγμα που εγείρει το ερώτημα: πρόκειται για περιοχή άγονη ή μήπως η απουσία μελετών υποδηλώνει ασυνείδητη υποτίμηση του ρόλου των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση της εκάστοτε εκπαιδευτικής πολιτικής;


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αλέξης Δημαράς

Αλέξης Δημαράς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αλέξης Δημαράς (1932-2012) σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη και διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας Ελλάδας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ήταν Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και για το έργο του στην Ιστορία της Εκπαίδευσης τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών. Το 2011 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον ανώτατο τίτλο τιμής του Ταξιάρχη (Commandeur) του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Σημαντικότερα έργα του είναι το δίτομο Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε (Ερμής, 1973), Το εθνικό απολυτήριο, Μια πρόταση που έγινε, Τεκμήρια για την ιστορία (Ερμής, 1997), Σχολή Μωραΐτη 1936-2006: Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας (Σχολή Μωραΐτη, 2006). Επιμελήθηκε το δίτομο Μίλτος Κουντουράς, Κλείστε τα σχολειά [Εκπαιδευτικά Άπαντα] (Γνώση, 1985). Δημοσίευσε πλήθος μελετών και άρθρων σε πολλούς συλλογικούς τόμους και περιοδικά, ενώ το 2008 εξέδωσε, μαζί με τη Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου, το ιστορικό βιβλίο-λεύκωμα Από το κοντύλι στον υπολογιστή (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).


Χάρης Αθανασιάδης

Χάρης Αθανασιάδης (Συγγραφέας)

Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Δημόσια Ιστορία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στην Ιστορία της Εκπαίδευσης, την Ιστορία του εργατικού κινήματος και τη Δημόσια Ιστορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
207
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.443 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση