Cosmopolis 1
zoom in
14.93€ -10% 13.44€

Οι προβληματισμοί και οι αναζητήσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας διαγράφουν ένα διαφορετικό μέλλον για τον κόσμο μας, κι αν όχι, μας δείχνουν μια διαφορετική όψη της καθημερινότητάς μας. Άλλωστε, στις αντίστοιχες ανησυχίες καλλιτεχνών παλαιοτέρων χρόνων οφείλονται αρκετά αριστουργήματα που σπεύδουμε να θαυμάσουμε στα μεγάλα μουσεία του κόσμου. Η έκθεση Cosmopoljs 1: Mjcrocosmos χ Macrocosmos που οργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, φιλοδοξεί να το παρουσιάσει σε μια ευρεία κλίμακα τις σύγχρονες τάσεις και αναζητήσεις καλλιτεχνών, που ζουν και εργάζονται στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τόσο οι οργανωτικές παράμετροι, όσο και οι θεωρητικοί άξονες της έκθεσης, συνάδουν απόλυτα με την εδραίωση του γεωπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης ως κέντρου της πολιτιστικής -και όχι μόνο -αναφοράς της ο Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού στήριξε από την αρχή ( την οργάνωση της έκθεσης, θεωρώντας ότι αποτελεί μία σημαντική κίνηση για την εν γένει προβολή της Ελλάδας στη διεθνή εικαστική σκηνή. Ως Πρόεδρος του Οργανισμού θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής, στους χώρους της οποί- ας σας καλώ να περιηγηθείτε με τη βεβαιότητα ότι θα αποκομίσετε στοιχεία σημαντικά από την τοπική πολιτιστική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
Σταμάτης Μαύρος, Πρόεδρος του Οργανισμού Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου (Συγγραφέας)

Ο Μιλτιάδης Παπανικολάου σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Με υποτροφία του IΚΥ συνέχισε τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt και έχει ασχοληθεί με την ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη του 190υ και του 200ύ αιώνα. Οργάνωσε πολλές εκθέσεις. Είναι καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και διευθυντής του Κ.Μ.Σ.Τ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Magda Carneci (Συγγραφέας)

Η Magda Carneci είναι ιστορικός της τέχνης και ποιήτρια. Σπούδασε ιστορία και θεωρία της τέχνης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Βουκουρέστι. ΄Εγινε διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι το 1997.Εργάζεται ως ερευνήτρια στη σύγχρονη τέχνη στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης στο Βουκουρέστι. Είναι επίσης πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης στην ίδια πόλη. ΄Εχει γράψει πολλά δοκίμια και άρθρα με θέμα τη σύγχρονη τέχνη στη Ρουμανία και το εξωτερικό. Τα ποιήματα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν εκδοθεί σε πολλές ανθολογίες. Εξέδωσε αρκετά βιβλία με δοκίμια και ποίηση στα ρουμανικά και σε άλλες γλώσσες, όπως τα "Art of the 1980s in Eastern Europe. Texts οn Postmodernism (στα αγγλικά, 1999), Psaume (στα γαλλικά, 1997). Επιμελήθηκε επίσης τον κατάλογο Bucharest ίn the 1920s-l940s: between Avant-Garde and Modernism ( 1994) και Experiment ίn Romanian Arts since 1960 ( 1997).Τέλος, συνεργάζεται με το περιοδικό τέχνης "ARTELIER" στο Βουκουρέστι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Eleni Laperi (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στα Τίρανα, Αλβανία. Απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών των Τιράνων. Εργάστηκε ως γραφίστρια, επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη Τιράνων. Από το 1998 ως το 2001 ήταν η αρχισυντάκτρια του περιοδικού PamorART που εξέδιδε η Εθνική Πινακοθήκη Τιράνων. Από το 2001 έως σήμερα είναι διευθύντρια του πολιτιστικού κέντρου γυναικών-καλλιτεχνών Lindart στα Τίρανα. Ως καλλιτέχνης συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Αλβανία. Ως επιμελήτρια διοργάνωσε από τις αρχές του 1990 έως σήμερα πολλές εκθέσεις τέχνης και ειδικότερα εκθέσεων νέων μέσων με τη συμμετοχή αλβανών καλλιτεχνών στην Αλβανία και το εξωτερικό: Σουηδία, Ελβετία, Ιταλία, Ελλάδα, Καναδάς, Γιουγκοσλαβία κλπ. Το 2001 διοργάνωσε την πρώτη έκθεση γυναικών καλλιτεχνών στην Αλβανία με τον τίτλο "Τολμώ να είμαι διαφορετική". Δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες για τις εικαστικές τέχνες στην Αλβανία, για Αλβανούς και ξένους καλλιτέχνες, δοκίμια και διηγήματα σε εθνικά και διεθνή έντυπα όπως το PamorART, αρ. 1, 2, 3, 4, 5, 6 και το Mediterranea 2: Albania & Albania 1999, Μπάρι-Ιταλία, Imago- 2001, Σλοβακία, "Η τέχνη των βαλκανικών κρατών", έκδοση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, 2002, "n.paradoxa", 10 -2002, Αγγλία, κλπ. Συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών με το Εθνικό Μουσείο της Ρουμανίας τον Απρίλιο 1997. Συμμετείχε στο πρόγραμμα "Cοurants" που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας και το "La Maison des Cultures du Monde", Παρίσι, Γαλλία, Νοέμβριος 1998. Συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Yόρκη~, Απρίλιος 2Im. 270 Συγγραφέας του λογοτεχνικού βιβλίου "Αναζητώντας τη Λυσιστράτη", Τίρανα 2002.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Branislava Andjelkovic (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Branislav Dimitrijevic (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Igor Zabel (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία το 1958. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα (συγκριτική λογοτεχνία, ιστορία τέχνης, φιλοσοφία). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα το 1989. Επιμελητής της Γκαλερί Moderna (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), Λιουμπλιάνα. Επιμελήθηκε μεγάλο αριθμό ατομικών και ομαδικών εκθέσεων με Σλοβένους και διεθνείς καλλιτέχνες. Εξέδωσε δυο βιβλία για τη σύγχρονη τέχνη και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και δοκίμια σε καταλόγους εκθέσεων και περιοδικά. (π.χ. Art Journal, Art Press, Index, Moscow Art Magazine και άλλα). Πρόσφατες επιμέλειες εκθέσεων: 33ο καλλιτεχνικό σαλόνι, Ζάγκρεμπ 1998 (επιμελητής), 2000+ - The Arteast Collection, Γκαλερί Moderna, Λιουμπλιάνα 2000 (μέλος της ομάδας επιμελητών), Aspects/Positions, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Βιέννη, 2000 (μέλος της ομάδας επιμελητών), Manifesta 3, Λιουμπλιάνα 2000 (συντονιστής), The eye and its truth, Γκαλερί Moderna, Λιουμπλιάνα 2001 (επιμελητής) κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Genko Gulan (Συγγραφέας)

Καλλιτέχνης και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1969 στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. Πτυχίο M.A. σε Media Studies (Σπουδές M.M.E.) στο New School University, Νέα Υόρκη. Μέλος της Σχολής στο Yeditepe University, Κωνσταντινούπολη. Διευθυντής του iS.CaM, Istanbul Contemporary Art Museum (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κωνσταντινούπολη). Συνεργάτης συντάκτης των New York Times και Berliner Kunst Magazines, και επισκέπτης επιμελητής στο Alternative Museum, Νέα Υόρκη. Ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ivana Udovicic (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1972 στο Σαράγιεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Απόφοιτος του τμήματος ιστορίας της τέχνης και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ζαντάρ, Κροατία (1996). Από το 1996 εργάζεται ως επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο Σαράγιεβο. Οι πιο σημαντικές εκθέσεις που επιμελήθηκε ήταν: "Γλυπτική και Εγκαταστάσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη τα τελευταία 20 χρόνια", Εθνική Πινακοθήκη Βοσνίας και Ερζεγοβίνης 2000, "Ενας αιώνας μοντέρνας τέχνης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη"-μόνιμη έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, 2001, "Art from the boχ", Εθνική Πινακοθήκη Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, 2002. Συνεργάστηκε σε διεθνείς εκθέσεις, όπως για την Μπιενάλε του Σαν Σεμπάστιαν, Ιούλιος 2000, την έκθεση "Extended Transformation", Τεργέστη, Λιουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ και Σαράγιεβο, 2001, τη Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, Ρώμη 1999, Σαράγιεβο 2001. Εργάζεται επίσης ως τεχνοκριτικός και διδάσκει ιστορία της τέχνης στην θεατρική Ακαδημία του Σαράγιεβο. Μέλος της AlCA lnternational από το 1997 και γραμματέας της AlCA -παράρτημα Βοσνίας -Ερζεγοβίνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Maria Vassileva (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1961 στη Σόφια της Βουλγαρίας. Απόφοιτος ιστορικός τέχνης της Ακαδημίας Τεχνών της Σόφιας (1984). Εξειδικεύτηκε στο Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (1998) και στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ ΗΠΑ (1999). Ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης της Σόφιας. Επιμελήτρια στην Πινακοθήκη Τέχνης της Σόφιας. Διδάσκει ιστορία της σύγχρονης τέχνης στην Ακαδημία Τεχνών της Σόφιας. Από το 1998 είναι επιμελήτρια της γυναικείας καλλιτεχνικής ομάδας "8 Μαρτίου". Η μεγαλύτερη έκθεση που επιμελήθηκε ήταν η "Export-Import. Σύγχρονη Τέχνη από τη Βουλγαρία". στην Πινακοθήκη Τέχνης της Σόφιας (Μάρτιος 2003).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nada Beros (Συγγραφέας)

Κριτικός τέχνης και επιμελήτρια στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ζάγκρεμπ. ΄Εχει δώσει σειρά διαλέξεων για την τέχνη στην Κροατία και το εξωτερικό. Από το 1984 έχει επιμεληθεί πάνω από τριάντα εκθέσεων κροατών και διεθνών καλλιτεχνών. Συμμετείχε με δημοσιεύσεις σε πολλά περιοδικά τέχνης και εφημερίδες της Κροατίας και του εξωτερικού. Δημοσίευσε πάνω από 400 άρθρα, συνεντεύξεις και δοκίμια για τη σύγχρονη τέχνη και θεωρία της τέχνης, μεταξύ άλλων δημοσίευσε συνεντεύξεις με τους Marina Abrarnovic, Hans Haacke, Dennis Adams, David Hammons, Braco Dimimjevic, Αnn Harnilton, Andres Serranο, BilI Viola, Andrea Zittel, Oleg KuIik, Ghada Amer, Miroslaw Balka, James Turrell και πολλούς άλλους. Επιμελήτρια πολλών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών στην Κροατία για την τέχνη και τον πολιτισμό. Από τον Ιανουάριο 1994 εργάζεται ως επιμελήτρια στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ζάγκρεμπ (MSU). Εκθέσεις: Andres Serrano, MSU, Ζάγκρεμπ 1996, Dalibor Martinis. Brainstorm, έκθεση με βίντεο εγκαταστάσεις, MSU, Ζάγκρεμπ 1998, Dennis Adarns, Takedown, 1999, Publicdomain, 3. triennaΙe αυστριακής φωτογραφίας, 1999; Vadim Fishkin: Fire-dropper, εγκατάσταση σε ιδιωτικό διαμέρισμα, 2000, Ivana Keser, Missing Words, Ιηdοctrinatiοη 2000, μόνιμη έκθεση -εργαστήριο στο MSU, 2000, Swetlana Heger & PIamen Dejanov, Οn Holiday 2000, IRWIN. Νοέμβριος 2000, MSU. Ζάγκρεμπ, Braco Dimίtήjevic, Μουσείο Mimara, Ζάγκρεμπ 2001, Mladen Stilinovic, Cynnicisrn of the Poor. 2001 (συνεπιμέλεια με τον Tihomir Milovac), Miroslaw Balka, Cekaonica, 2002, Sanja Ivekovic, Women΄s House, σχέδιο για δημόσιο χώρο στο Ζάγκρεμπ, 2002. (συνεπιμέλεια με τον Tihomir Μilovac). Ιδρύτρια του συνεχιζόμενου πολυδραστικού καλλιτεχνικού σχεδίου "Jezevo Motel" σχετικά με τις παράνομες μεταναστεύσεις (από το 2000). Συνιδρύτρια και αρχισυντάκτρια του ηλεκτρονικού περιοδικού τέχνης "e-fact". Από το 2002 είναι συντάκτρια στο περιοδικό "Gazet΄ art" , Στρασβούργο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Suzana Milevska (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1961 στην Μπίτολα της Π.Γ.Δ.Μ. Είναι επιμελήτρια και θεωρητικός τέχνης. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Μουσείο της Πόλης των Σκοπίων. Υποψήφια διδάκτωρ στο Κολέγιο Goldsmiths του Λονδίνου, 2004, υπότροφος Fullbright 2001 και υπότροφος του ιδρύματος P. Getty, 1999. Υποτροφία ArtsLink του Ινστιτούτου Τεχνών του Σικάγο, 1996-1998 υποτροφία Research Support Schemes, Πράγα. Ανταποκρίτρια για τα περιοδικά "Contemporary", "Springerin", "Flash Art", κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ruxandra Balaci (Συγγραφέας)

Η Ruxandra Balaci είναι τεχνοκριτικός και επιμελήτρια, ιδρύτρια και πρώην διευθύντρια του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης του Βουκουρεστίου, συνδιευθύντρια του περιοδικού Artelier που εκδίδεται από την ICCA Βουκουρεστίου και το Ίδρυμα Artexpo και διορίστηκε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του πρόσφατα ιδρυθέντος Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Βουκουρέστι. Συμμετείχε στις εκθέσεις Manifesta 2 -Λουξεμβούργο, After the Wall (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Στοκχόλμης, Βερολίνο) Traversees (ARC, Παρίσι) σε καταλόγους, υπήρξε επιμελήτρια της έκθεσης Bucharest nach89 στο Ludwig Forum, Άαχεν, επίτροπος του ρουμανικού περιπτέρου της 49ης Μπιεννάλε της Βενετίας, μετείχε στο πρόγραμμα www.Anthology-of-art.com (Πανεπιστήμια Καρλσρούης και Ρήνου), στο πρόγραμμα Boundless Βοrders (Βελιγράδι, Σαράγιεβο, Θεσσαλονίκη, Βουκουρέστι, Κάσελ), στην έκθεση Ιn Den Schluchten des Balkans (Fredencianum, Κάοελ). Εμπειρογνώμονας για το πρόγραμμα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης "Primary Documents. Α Sourcebook for Easterrn and Central European Art since the 1950΄s". Επιμελήτρια 20 και πλέον εκθέσεων, κυρίως αναδρομικών, στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης του Βουκουρεστίου (μεταξύ άλλων: Paul Neagu, Grigorescu Ion, Horea Bemea, Geta Bratescu, Dan Ρeήοvschi, κ.λπ.)΄Εχει προσκληθεί για διαλέξεις και συζητήσεις στην Μπρατισλάβα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Άαχεν, τη Βενετία, την Τεργέστη, το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, τη : Ρώμη, το Βελιγράδι, το Τορίνο, το Παρίσι. Άρθρα και συνεντεύξεις της δημοσιεύθηκαν σε διεθνή περιοδικά (Artpress-Paris, Jounal de Geneve, Imago-Bratislava, European Photography-Gottingen κ.λπ.) καθώς και σε περιοδικά τέχνης της Ρουμανίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συραγώ Τσιάρα (Επιμέλεια)

Η Συραγώ Τσιάρα, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου (Επιμέλεια)

Ο Μιλτιάδης Παπανικολάου σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Με υποτροφία του IΚΥ συνέχισε τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt και έχει ασχοληθεί με την ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη του 190υ και του 200ύ αιώνα. Οργάνωσε πολλές εκθέσεις. Είναι καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και διευθυντής του Κ.Μ.Σ.Τ.

Γιάννης Μπόλης (Επιμέλεια)

Ο Γιάννης Μπόλης γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα "Οι καλλιτεχνικές εκθέσεις. Οι καλλιτέχνες και το κοινό τους στην Αθήνα του 19ου αιώνα" (Θεσσαλονίκη, 2000). Συντάκτης και ειδικός επιστημονικός συνεργάτης από το 1993 στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών: Ζωγράφοι - Γλύπτες - Χαράκτες, 16ος-20ός αιώνας" (εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Μελέτες και κείμενά του για τη νεοελληνική τέχνη έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, ενώ άρθρα του σε περιοδικά τέχνης και τον ημερήσιο Τύπο. Από το 2000 εργάζεται ως επιμελητής στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Ξανθίππη Σκάρπια - Χόιπελ (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
315
Διαστάσεις:
23x16
Βάρος:
0.916 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση