Βυζάντιο και Σερβία: Μίμηση και πρωτοπορία στην εικονογραφία των εκπροσώπων της εκκλησίας (αρχή 13ου αιώνα - μέσα 14ου αιώνα)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Βυζάντιο και Σερβία: Μίμηση και πρωτοπορία στην εικονογραφία των εκπροσώπων της εκκλησίας (αρχή 13ου αιώνα - μέσα 14ου αιώνα)

Χαρά Κωνσταντινίδη

7.41€ -11% 6.59€
Ο Άγιος Συμεών, ο πρώην μέγας ζουπάνος Στέφανος Νέμανια (Nemanja), ο μεγάλος ηγεμόνας των Σέρβων από το έτος 1165 ως 1196, είναι ο δημιουργός του σερβικού κράτους και ο ιδρυτής της δυναστείας των Νεμανιδών. Γεννήθηκε το έτος 1114 στην πόλη Ριμπνίτσα της Ζέτα, το σημερινό Μαυροβούνιο, όπου έλαβε το λατινικό βάφτισμα. Όταν ο πατέρας του ξαναγύρισε στη Ράς (Ras), την πρωτεύουσα της Ράσκα (Raska), βαφτίστηκε ξανά από τον ορθόδοξο αρχιερέα στο ναό του Αγίου Πέτρου. Ο Στέφανος Νέμανια έκτισε πολλούς ναούς με σημαντικότερο εκείνο της Παναγίας στη Στουντένιτσα (Studenica). Εκεί αποσύρθηκε μαζί με τη γυναίκα του το έτος 1196, αφού άφησε την εξουσία στο δευτερότοκο γιό του Στέφανο Νέμανιτς (Nemanjic) και πήρε το μοναχικό όνομα Συμεών. [...] (Απόσπασμα από το βιβλίο)

Χαρά Κωνσταντινίδη (Συγγραφέας)

Η Χαρά Κωνσταντινίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε μέρος σε ανασκαφές που διεξήγαγαν οι καθηγητές Δημήτριος Πάλλας και Νικόλαος Δρανδάκης. Συμμετείχε στην έρευνα των βυζαντινών μνημείων που έγιναν στη Λακωνική - Μεσσηνιακή Μάνη και στην Επίδαυρο Λιμηρά με την εποπτεία του καθηγητή Ν. Δρανδάκη. Το 1991 υποστήριξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Ο Μελισμός. Οι συλλειτουργούντες ιεράρχες μπροστά στην αγία τράπεζα με τα τίμια δώρα ή τον ευχαριστιακό Χριστό". Η μονογραφία της "Ο ναός της Φανερωμένης στα Φραγκουλιάνικα της Μέσα Μάνης" εκδόθηκε το 1998 από τις Λακωνικές Σπουδές (Παράρτημα 2). Έχει δημοσιεύσει μελέτες για τη βυζαντινή τέχνη σε συλλογικά έργα και επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
91
Διαστάσεις:
22χ15
Βάρος:
0.177 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση