Βυζαντινά στασιαστικά και αυτονομιστικά κινήματα στα Δωδεκάνησα και στη Μικρά Ασία 1189 - c.1240 μ.Χ.
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Βυζαντινά στασιαστικά και αυτονομιστικά κινήματα στα Δωδεκάνησα και στη Μικρά Ασία 1189 - c.1240 μ.Χ.

Συμβολή στη μελέτη της υστεροβυζαντινής προσωπογραφίας και τοπογραφίας την εποχή των Αγγέλων, των Λασκαριδών της Νίκαιας και των Μεγαλοκομνηνών του Πόντου

Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης

17.04€ -10% 15.34€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια , Εθνολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    1987

  • Εκδότης

    Δόμος

Το βιβλιογραφικό υλικό της παρούσας μελέτης έχει διαιρεθεί σε Πηγές (Α: Συγγραφείς Βυζαντινοί, Λατίνοι, Μουσουλμάνοι - Β: Συλλογές) και σε Βοηθήματα. Ο κατάλογος των βοηθημάτων αποτελεί κατά κύριο λόγο επιλογή μελετών, άρθρων, μονογραφιών και ειδικευμένων πραγματειών πάνω σε διάφορα θέματα της υστεροβυζαντινής ιστορίας, καθώς και της μεσαιωνικής μικρασιατικής και δωδεκανησιακής τοπογραφίας. Πρόσθετες βιβλιογραφικές σημειώσεις για επιμέρους ζητήματα υπάρχουν ξεχωριστά στις υποσημειώσεις που ακολουθούν τα κεφάλαια. Λεπτομερείς παραπομπές σε αποσπάσματα από τις πηγές, καθώς και σε βοηθήματα δίνονται με αύξουσα αρίθμηση σημειώσεων στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Συνήθως γίνεται παραπομπή στις σειρές εκδόσεων των πηγών της Βόννης (CSHB) και Λειψίας (BSGRT), όσον αφορά στους βυζαντινούς συγγραφείς, καθώς και σε άλλες νεώτερες εκδόσεις, κυρίως της σειράς CFHB της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών. Πρόσθετα γραμματολογικά στοιχεία για τους συγγραφείς των πηγών δίνονται στο "Σημείωμα για τις Πηγές". Στο κείμενο της μελέτης δε γίνονται παραπομπές των αποσπασμάτων από τις ελληνικές πηγές σε μεταφράσεις τους σε σύγχρονες γλώσσες, όπως λ.χ. έχει γίνει με τις χρησιμοποιούμενες λατινικές και ανατολικές πηγές (Villehardouin, Ibn Bibi, Μιχαήλ ο Σύρος κ.ά.), για τις οποίες υπάρχουν σημαντικές σχολιασμένες μεταφράσεις στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Σχετικά με τις παραπομπές σε βοηθήματα, οι πλήρεις τίτλοι των συγγραμμάτων στα οποία γίνεται αναφορά υπάρχουν στη βιβλιογραφία, ενώ οι τίτλοι των περιοδικών, επετηρίδων, εγκυκλοπαιδειών, λεξικών κ.ά.στις βραχυγραφίες. [...] (από το βιβλιογραφικό σημείωμα του Α.Γ.Κ. Σαββίδη)
Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης

Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Συγγραφέας)

Ο Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Αθήνα, 1955), Master of Philosophy του Πανεπιστημίου King΄s College, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βυζαντινολόγος-ιστορικός, είναι καθηγητής βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Ρόδος). Την περίοδο 1995-1999 δίδαξε με ανάθεση βυζαντινή και μεσαιωνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε.), ενώ από το 1997 διδάσκει (ανά διετία) βυζαντινή ιστορία και βυζαντινο-ισλαμικές σχέσεις στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Rand-Afrikaans του Johannesburg (Νοτίου Αφρικής). Την περίοδο 1985-2001 υπήρξε ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Αθήνα). Είναι επιμελητής έκδοσης του περιοδικού "Βυζαντινός Δόμος" ) και του "Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού" . Έχει γράψει βιβλία και μελέτες/άρθρα ιδιαίτερα για τις σχέσεις Βυζαντίου/Ισλάμ (Άραβες-Τούρκοι), για τη βυζαντινή προσωπογραφία/γενεαλογία και για τη μεσαιωνική ιστορία του ελλαδικού χώρου και της Εγγύς Ανατολής, ενώ άρθρα του έχουν κυκλοφορήσει σε έγκριτα διεθνή εγκυκλοπαιδικά έργα. Το 1997 του απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο Αμπντί-Ιπεκτσί 1996-1997 για τη συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινο-τουρκικών σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
380
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.474 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση