Βασικές αρχές της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Βασικές αρχές της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων

Λάμπρος Σ. Σταύρου

Κωνσταντία Α. Ζγαντζούρη

(. . .) Το παρόν σύγγραμμα (. . .) πραγματεύεται θέματα που αφορούν στην ψυχοθεραπεία και στους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά της, στα στάδια της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας (στάδιο της έναρξης, μεσαίο και τελικό), στις ενδοσυνεδριακές διαδικασίες (όπως η θεραπευτική σχέση, η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και η ενσυναίσθηση) και στην αποτελεσματικότητα της συνεδρίας, καθώς και στα ειδικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκειά της (όπως ο θυμός, η επιθετικότητα, η βία και η αυτοκτονική συμπεριφορά). Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σύγχρονα δεδομένα που αφορούν τις ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες και στην αποτελεσματικότητά τους στα παιδιά και στους εφήβους. Τέλος, συζητούνται οι βασικές αρχές του κώδικα δεοντολογίας και τα ηθικά ζητήματα που εμπλέκονται στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Λάμπρος Σ. Σταύρου

Λάμπρος Σ. Σταύρου (Συγγραφέας)

Ο Λάμπρος Σ. Σταύρου είναι καθηγητής ψυχολογίας αποκλίνοντος παιδιού-ειδικής αγωγής, ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ειδικής και Θεραπευτικής Αγωγής (ΕΡ.Ε.Θ.Α.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκδότης του δίγλωσσου περιοδικού (αγγλικά-γαλλικά) με τίτλο "Cahiers de Psychopedagogie Curative et Interculturelle - Journal of Curative and Intercultural Psychopedagogy", επισκέπτης καθηγητής Πανεπιστημίων Σορβόννης, Lyon II, και Pircandie-Jules Verne, μέλος συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών (European Journal on Mental Disability-Revue Europeenne du Handicap Mental...), υπεύθυνος κοινών ευρωπαϊκών μεταπτυχιακών σπουδών, επιβλέπων καθηγητής και μέλος επιτροπών κρίσης διδακτορικών και μεταδιδακτορικών διατριβών στην Ελλάδα και στη Γαλλία, επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων, συγγραφέας σχετικών επιστημονικών άρθρων και συγγραμμάτων, εμπειρογνώμων στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είναι πτυχιούχος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, το οποίο του παρέσχε "τας τε της ιερατικής και διδασκαλικής παιδεύσεως νενομισμένας προνομίας", πτυχιούχος φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος και διδάκτωρ ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης - Universite R. Descartes-Paris V (όπου δομείται η επιστημονική του προσωπικότητα) με εξειδίκευση στην κλινική ψυχοπαθοογία και την ειδική-θεραπευτική ψυχοπαιδαγωγική του αποκλίνοντος ατόμου με έμφαση στη γνωστικο-ψυχαναλυτική προσέγγιση. Η ψυχοκοινωνική προσωπικότητά του προσδιορίζεται από την "πυτιά" της Σουλιώτικης καταγωγής της πολύτεκνης γεωργοκτηνοτροφικής οικογένειάς του με συμβολή στη συγκρότηση της "κοινωνίας των πολιτών", σε συνάρτηση με τα ψυχοκοινωνικά βιώματά του στους τόπους αυτούς "στη συγκυρία" της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντία Α. Ζγαντζούρη (Συγγραφέας)

H Κωνσταντία Α. Ζγαντζούρη είναι δρ. κλινικής ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονική συνεργάτης κοινωνικής συμβουλευτικής υπηρεσίας στο ΤΕΙ Αθήνας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση