Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913

Η αυγή του ελληνικού 20ού αιώνα

Συλλογικό έργο

Τάσος Σακελλαρόπουλος

Ελένη Γαρδίκα - Κατσιαδάκη

Η πολεμική περίοδος από το 1912 έως το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή σφράγισε τόσο με τη διάρκεια όσο και με τις επιπτώσεις της τις αρχές του ελληνικού 20ού αιώνα. Άλλοι ήταν, εντούτοις, οι Έλληνες οι οποίοι δρομολόγησαν τη δεκαετή αυτή διαδρομή και άλλοι εκείνοι που, έπειτα από περίλαμπρες νίκες και ήττες οδυνηρές, βίωσαν το τραγικό της τέλος. Όταν όμως η μνήμη ανασυνθέτει τα δραματικά αλλά και καθαρτήρια γεγονότα σαν εξελικτικούς σταθμούς, η ιστορική πορεία προβάλλει όλο το γοητευτικό και καθηλωτικό ενδιαφέρον της.

Κοινός στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος" και του Μουσείου Μπενάκη είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης με τον σεβασμό, τη φροντίδα και την ανάδειξη που αρμόζουν στις μαρτυρίες της. Γι` αυτό και αποφάσισαν, άλλωστε, από κοινού να διοργανώσουν την ομότιτλη έκθεση, να εκδώσουν με την ευγενική υποστήριξη της εφημερίδας "Τα Νέα" τον συνοδευτικό της κατάλογο και να υπενθυμίσουν το τι οφείλει η διαμόρφωση της πραγματικότητας του ελληνικού 20ού αιώνα στους Βαλκανικούς Πολέμους. Να προβάλουν δηλαδή το εύρος της πατριωτικής προσπάθειας και την αγωνία των Ελλήνων εκείνης της εποχής, με την εξιστόρηση των πολεμικών επεισοδίων, μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση κατέχει η ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό. Η αποτίμηση των, έστω και νικηφόρων, πολεμικών γεγονότων οδηγεί αναπόφευκτα σε άλλου είδους σκέψεις, όχι μόνο για την εδαφική εξέλιξη του τόπου μας αλλά και για τον ψυχισμό των ανθρώπων που την πραγματοποίησαν. Για το πώς οι Έλληνες ενώνονται, διχάζονται και ξαναενώνονται πολιτικά, πάντοτε έπειτα από κάποια ισχυρή πολεμική σύγκρουση ή από μια μεγάλη πολιτική ανατροπή. Ας θεωρηθεί, συνεπώς, η εκθεσιακή συνεργασία των τριών οργανισμών ως αντίδωρο στους μακρινούς αλλά και στους κοντινούς μας προγόνους, σε όσους αγωνίστηκαν με ακλόνητο θάρρος και απέραντή αντοχή, υπερασπίζοντας ηθικούς κώδικες άλλων εποχών.

Άγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Νίκος Παπαδάκης, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Περιέχονται τα κείμενα:
- Η αυγή του ελληνικού 20ου αιώνα
- Τάσος Σακελλαρόπουλος, "Από την εθνική φαντασίωση στη νέα εδαφική πραγματικότητα"

Όψεις της οικονομικής ανάπτυξης. Η προετοιμασία του στρατού
- Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, "Η στρατηγική του Ελευθερίου Βενιζέλου τη διετία 1910-1912: Εσωτερική επιβολή και διεθνής ανατροπή"

Εθελοντές εκτός των ελληνικών συνόρων του 1912. Ο Α΄Βαλκανικός πόλεμος
- Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, "Θεσσαλονίκη, το μήλον της Έριδος"

Το Μέτωπο της Ηπείρου
Ο πόλεμος στο Άγιον Όρος
Β΄Βαλκανικός Πόλεμος

- Ελένη Γαρδίκα - Κατσιδάκη, "Η σύγκρουση μεταξύ της Βουλγαρίας και των πρώην συμμάχων της"

Η στρατιωτική καθημερινότητα
Η υποδοχή του ελληνικού στρατού σε πόλεις και χωριά
Η Θεσσαλονίκη των Βαλκανικών Πολέμων
Πολεμικοί ανταποκριτές και εικαστικοί ακολουθούν τον στρατό

- Μαρία Δημητριάδου, "Οι ξένοι ανταποκριτές στις βαλκανικές συγκρούσεις των ετών 1912-1913"
- Μαρία Δημητριάδου, "Η ανατροπή στα Βαλκάνια μέσα από τον αγγλικό και γερμανικό Τύπο"
- Αλίκη Τσίργιαλου, "Φωτογραφικές αναμνήσεις μιας ένδοξης εποχής"

Οι πρόσφυγες και οι άμαχοι
Οι τραυματίες
Φίλιοι και αντίπαλοι στρατοί
Ο πόλεμος στη θάλασσα

- Αλέκος Ζάννας, "Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στα θέατρα των επιχειρήσεων"

Η αφετηρία της ελληνικής αεροπορίας
- Αλέκος Ζάννας, "Οι πρώτες πτήσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας"

Η συνθήκη ειρήνης του Βουκουρεστίου
Οι αξιωματικοί μετά τις νίκες
Τάσος Σακελλαρόπουλος, "Πέσοντες εθελοντές των πολέμων 1912-1922"
Το κοινωνικό κύρος του πολεμικού εθελοντισμού
Πολεμικό ημερολόγιο 1912-1913

- Αλέκος Ζάννας, "Χρονολόγιο"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Σακελλαρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και μέλος των ΑΣΚΙ. Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του είναι ο 20ός αιώνας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η πολιτική λειτουργία του στρατού, οι πολιτικές συγκρούσεις και διώξεις. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και ιστορικές εκθέσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Γαρδίκα - Κατσιαδάκη (Συγγραφέας)

Ιστορικός, ερευνήτρια. Γεννήθηκε στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1967-1972) και στο Birkbeck College και το King΄s College του Πανεπιστημίου Λονδίνου, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ στην Ιστορία (1988). Τον Οκτώβριο του 1981 διορίστηκε μόνιμη ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο διευθύνει από τον Σεπτέμβριο του 2006. Είναι επιστημονική σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Έχει δημοσιεύσει αυτοτελείς μελέτες και άρθρα σε διεθνούς κύρους περιοδικά και έχει μετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Email: hkatsiad@academyofathens.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλίκη Τσίργιαλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Ε. Παπαδάκης

Νικόλαος Ε. Παπαδάκης (Συγγραφέας)

O Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής) γεννήθηκε στον Βάμο Χανίων. Είναι δικηγόρος, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" (Χανιά), από τη σύστασή του, το 2000. Έχουν κυκλοφορήσει μελέτες του με θέμα τον Βενιζέλο και την εποχή του. Έχει γράψει πληθώρα άρθρων και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων για επιμέρους τομείς του έργου του Βενιζέλου, την ιστορία της Κρήτης, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και το Κυπριακό. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και τη σερβική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Π. Ζάννας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Δημητριάδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Σακελλαρόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και μέλος των ΑΣΚΙ. Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του είναι ο 20ός αιώνας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η πολιτική λειτουργία του στρατού, οι πολιτικές συγκρούσεις και διώξεις. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και ιστορικές εκθέσεις.

Δημήτρης Δουλγερίδης (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
128
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
0.454 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση