Βαϊμάρη: Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Βαϊμάρη: Η ανάπηρη δημοκρατία 1918-1933

Heinrich A. Winkler

Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης (1918-1933) ήταν το πρώτο δημοκρατικό πολίτευμα στην ιστορία της Γερμανίας. Γεννήθηκε από την ήττα της αυτοκρατορικής Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πέθανε με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης αποτέλεσε έργο των μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Κόμμα του Κέντρου, Φιλελεύθεροι). Αντιμετώπισε την κρυφή ή απροκάλυπτη εχθρότητα των άκρων (Ναζί, Συντηρητικοί Εθνικιστές, Κομμουνιστές). Κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή οικονομική κρίση υπό έναν ασφυκτικό διεθνή έλεγχο. Προσέφερε γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη και την άνθηση της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας.

Το ερώτημα παραμένει: Η πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και η άνοδος του ναζισμού ήταν αναπόφευκτη;

Ο H. A. Winkler καταγράφει με επιστημονική ακρίβεια την ιστορική πορεία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, και η νηφάλια αφήγησή του μάς επιτρέπει να παρατηρήσουμε τις προφανείς και επικίνδυνες αναλογίες με το σήμερα.

Άντζη Σαλταμπάση

Άντζη Σαλταμπάση (Μεταφραστής)

Η Άντζη Σαλταμπάση γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία και Μετάφραση-Μεταφρασεολογία στο ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο και έχει μεταφράσει βιβλία από τα γερμανικά. Το 2011-2012 ήταν υπότροφος του προγράμματος Europaische Journalisten-Fellowships (Freie Universitat Berlin). Το "Μπερλίν" είναι το πρώτο της βιβλίο.

Heinrich A. Winkler (Συγγραφέας)

Ο Χάινριχ Α. Βίνκλερ γεννήθηκε το 1938 στο Κένιξμπεργκ. Σπούδασε ιστορία, πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια του Μύνστερ, της Χαϊδελβέργης και του Τύμπινγκεν, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Το 1970 εξελέγη καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Το 1972 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Το 1991 εξελέγη καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, όπου σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ήταν ένας από τους κυριότερους, μαζί με τους Rudolf Augstein και Jurgen Habermas, πολέμιους της σχολής του αναθεωρητισμού του Ernst Nolte. Μέλος του Ιδρύματος Βίλυ Μπραντ, επιμελήθηκε την έκδοση των ομιλιών και επιστολών του Βίλυ Μπραντ. Κυριότερα έργα του: - "Preussischer Liberalismus und deutscher Nationalstaat" - "Mittelstand, Demokratie und Nationalsozialismus. Die politische Entwicklung von Handwerk und Kleinhandel in der Weimarer Republik" - "Arbeiter und Arbeiterbewegung in der Weimarer Republik" (3 τόμοι) - "Weimar" 1918-1933 - "Der lange Weg nach Westen" (2 τόμοι, Βραβείο καλύτερου βιβλίου του Ιδρύματος Έμπερτ και Βραβείο Friedrich-Schiedel) - "Auf ewig in Hitlers Schatten?" - "Geschichte des Westens" (2 τόμοι).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
394
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.603 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση