Αχαρνής
zoom in
10.20€ -11% 9.08€

`Οι Αχαρνής` πρωτοπαίχτηκαν το 425 π. Χ., στα Λήναια, και πήραν το πρώτο βραβείο. Ο Δικαιόπολις, αγανακτισμένος από τη συνέχιση του πολέμου και από τη διαπίστωση ότι καμιά προσπάθεια δε γίνεται για τον τερματισμό του, αποφασίζει και κλείνει ιδιωτική ειρήνη με τη Σπάρτη. Τούτο προκαλεί την οργή των Αχαρνέων καρβουνιάρηδων, που η περιοχή τους έχει δεινοπαθήσει από τις επιδρομές του εχθρικού στρατού, και ο Δικαιόπολις απειλείται με θάνατο. Αλλά κατορθώνει να μεταπείσει τον Χορό, δηλαδή τους Αχαρνείς, για την ορθότητα της πράξης του, και επικυρώνει την ειρήνη του με τρόπο που θα τον ζήλευαν ακόμη και οι φανατικότεροι οπαδοί της Σχολής του Manchester: το ιδιωτικό εμπορικό σύστημα που καθιερώνει, βασίζεται στις αμιγέστερες αρχές του laisser-faire.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Λεωνίδας Ζενάκος

Λεωνίδας Ζενάκος (Μεταφραστής)

Ο Λεωνίδας Ζενάκος (Αθήνα 1935), φιλόλογος, ποιητής, μεταφραστής συνέδεσε το όνομά του με το "Βήμα", αφού άρχισε να εργάζεται σε αυτό το 1956, μετά τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και για πάνω από μισό αιώνα. Αποχώρησε στις αρχές του 2010 έχοντας διατελέσει υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος, Αρχισυντάκτης, Διευθυντής Συντάξεως, Αναπληρωτής Διευθυντής και Σύμβουλος Έκδοσης της εφημερίδας. Έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2017, σε ηλικία 85 ετών.

Αριστοφάνης

Αριστοφάνης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε γύρω στο 450 π.Χ., ήταν Κυδαθηναιεύς, γιος του Φιλίππου και της Ζηνοδώρας, και ανήκε στην Πανδιονίδα φυλή. Στο σχολείο ο κωμωδιοποιός διδάσκεται Όμηρο και Ησίοδο, μαθαίνει τον Αίσωπο και ακούει για τον Αρχίλοχο και τον Αλκαίο. Όταν ήταν εννιά ετών, διδάσκεται η Αντιγόνη του Σοφοκλή, όταν κλείνει τα δώδεκα έχει τελειώσει ο Παρθενώνας. και όταν ξεσπάει ο πελ/κός πόλεμος του λείπει ένας χρόνος για να κλείσει τα είκοσι. Πρόφτασε τη δόξα του Περικλή και είδε το θάνατό του , το 429. Θεματολογικά στο έργο του Αριστοφάνη κυριαρχεί η πολιτική, η οποία στην κωμωδία εμφανίζεται για πρώτη φορά με τον Κρατίνο. Συντηρητικός ο ίδιος, υπήρξε πολέμιος του δημαγωγού Κλέωνα και την αντίθεσή του τη βρίσκουμε στους Ιππής. Σατίρισε σκληρά τους πολιτικούς, ακόμη και τον Περικλή, τους στρατηγούς όπως το Λάμαχο, και τους ποιητές, όπως τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο και δε λησμόνησε τον Σωκράτη. Γνωρίζουμε 44 τίτλους έργων του, οι σωζόμενες όμως κωμωδίες του είναι έντεκα: Αχαρνής, Ιππής, Νεφέλαι, Σφήκες, Ειρήνη, Όρνιθες, Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσαι, Βάτραχοι, Εκκλησιάζουσαι, Πλούτος. Πήρε μία πρώτη νίκη στα Διονύσια και τέσσερις στα Λήναια. Πέθανε γύρω στο 385 π.Χ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
111
Διαστάσεις:
22x14
Βάρος:
0.198 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση