Αυτοδιοίκηση και κράτος στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αυτοδιοίκηση και κράτος στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης

Συλλογικό έργο

Αντώνης Μακρυδημήτρης

Γεώργιος Δ. Κοντογιώργης

Η ιστορική διαδρομή του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ελληνικό χώρο συνδέεται αναπόσπαστα με τις ποικίλες μεταμορφώσεις της ίδιας της Ελληνικής Κοινωνίας από το Βυζάντιο και την τουρκοκρατία μέχρι σήμερα. Μεταμορφώσεις πολιτικές, ιδεολογικές, κοινωνικές και οικονομικές. Από το συγκεντρωτικό, κατ’ ανάγκη, μεταπελευθερωτικό κράτος του Καποδίστρια, τις προσπάθειες για μια προωθημένη ανάπτυξη της Τοπικής αυτοδιοίκησης από τον Χαρίλαο Τρικούπη, το Σύνταγμα του 1927, τις Αντάρτικες δυνάμεις της κατοχής, το μεταδικτατορικό Σύνταγμα του 1975, φθάσαμε στο ισχύον σήμερα Σύνταγμα του 2001, που με το άρθρο 102 οριοθέτησε και κατοχύρωσε την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την διοικητική οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών της έναντι του Κράτους. Σήμερα το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μόνο εποπτεία, που συνίσταται στον έλεγχο νομιμότητας, ενώ δεν του επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους. Ταυτόχρονα το κράτος οφείλει με νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα να συμβάλλει στην εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων, που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής των Οργανισμών αυτών. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Μακρυδημήτρης

Αντώνης Μακρυδημήτρης (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης είναι καθηγητής της διοικητικής επιστήμης στο τμήμα πολιτικής επιστήμης και δημόσιας διοίκησης της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία εξωτερικού του ΙΚΥ στο London School of Economics and Political Science και το University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright διετέλεσε το 1992 επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, καθώς και στα πανεπιστήμια Cambridge και Λονδίνου της Αγγλίας. Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1955, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Αυγή-Άννα Μάγγελ και έχει δυο παιδιά. Έχει γράψει βιβλία, μελέτες και άρθρα σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημόσιας πολιτικής, ιστορίας και κοινωνικής θεωρίας. Στο χώρο της λογοτεχνίας, έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές "Η νύχτα των αγαλμάτων" (Αχαϊκές εκδόσεις, 1991), "Δύσκολη υποχώρηση" (Γαβριηλίδης, 1999), "Μαρτυρία" (Πατάκης, 2005). Το 1994 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις "Πρόσπερος", σε δική του μετάφραση, τα "300 ερωτικά ποιήματα" της Ιζούμι Σικίμπου. Άλλες μεταφράσεις του, που έχουν δημοσιευτεί, περιλαμβάνουν δύο θεατρικά έργα ("Βουνίσια γλώσσα", "Το πάρτυ") και ποιήματα του Χάρολντ Πίντερ, "Το ονειρόδραμα" του Στρίντμπεργκ, καθώς και ποιήματα των Φίλιπ Λάρκιν, Αντόνιο Ματσάδο, Ομάρ Πάουντ, Ουώλτ Ουίτμαν, Στήβεν Σπέντερ, Πήτερ Λήβι, Τσέσλαφ Μίλος και Ντέρεκ Μάον.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Δ. Κοντογιώργης

Γεώργιος Δ. Κοντογιώργης (Συγγραφέας)

Ο ομότιμος καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νυδρί Λευκάδας. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμη στο Παρίσι, όπου έγινε διδάκτορας (Doctorat d΄ Etat). Χρημάτισε πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, επί πολλά χρόνια επισκέπτης καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (IEP) του Παρισιού, τιτουλάριος της έδρας Francqui του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, εμπειρογνώμονας σε πανεπιστημιακά θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικής Επιστήμης (EPSNET) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια, ενώ έργα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές χώρες. Είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου και καθηγητής στο Μάστερ Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σιένας και αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας του Πολιτισμού της Πορτογαλίας.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Καφετζής (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Καφετζής είναι διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης και εργάζεται ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Τάτσος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
Σελίδες:
153
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση