Ασκήσεις ποινικού δικαίου
zoom in
18.00€ -11% 16.02€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789604454808

 • Κατηγορίες:

  Νομική

 • Έτος κυκλοφορίας

  2009

 • Εκδότης

  Σάκκουλας Εκδόσεις Α.Ε.

Την άνοιξη του 2010 θα συμπληρωθούν 30 χρόνια από τότε που εκδόθηκε η συλλογή `100 ασκήσεις ποινικού δικαίου`, έργο των Ι. Μανωλεδάκη, Λ. Μαργαρίτη, Ν. Παρασκευόπουλου και Γ. Πουλή. Η συλλογή μακροημέρευσε, εμφανίστηκε σε δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση (πάντοτε του εκδοτικού οίκου Σάκκουλα-Θεσσαλονίκη) και βοήθησε πολλούς φοιτητές στη μελέτη τους. Οι συγγραφείς σημείωναν στον Πρόλογο της πρώτης έκδοσης: `Πιστεύουμε πως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοηθούν και να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα είναι μέσα από τις πρακτικές ασκήσεις, γιατί η νομική είναι εφαρμοσμένη επιστήμη της κοινωνικής ζωής κι όχι θεωρητικολογία χωρίς πρακτικό αντίκρισμα`. Όλοι προσυπογράφουν και σήμερα τη θέση αυτή.
Πολλά πράγματα πάντως έκτοτε άλλαξαν. Θετική εξέλιξη αποτέλεσε αναμφίβολα η ανάπτυξη της νομολογίας, αλλά και η συγγραφή νέων θεωρητικών συγγραμμάτων. Ο επιστημονικός διάλογος διευρύνθηκε, στηρίχθηκε σε ένα πλουραλισμό μεθόδων, θέσεων και αξιών και εισέφερε γόνιμα αποτελέσματα.
Στα συγγράμματα ποινικού δικαίου (για το γενικό και το ειδικό μέρος) καταγράφονται διάφορες τάσεις και νομολογιακές απόψεις, διασταυρώνονται γνώμες και ιδέες, και έτσι σήμερα ο εφαρμοστής μπορεί να επιχειρεί αιτιολογημένες ερμηνευτικές επιλογές μεταξύ των υποστηριζόμενων θέσεων. Οι συγγραφείς του παρόντος έχουν εργαστεί μέσα στο ακαδημαϊκό κλίμα της νομικής του ΑΠΘ, ωφελούμενοι πολλαπλά από τους διάλογους με τον δάσκαλο Ι. Μανωλεδάκη και με τους συναδέλφους του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, αλλά και με την ευρύτερη κοινότητα των Ελλήνων ποινικολόγων. Κατά τεκμήριο, άλλωστε, οι διάλογοι με εκείνους που διαφωνούν βοηθούν περισσότερο την εμβάθυνση, ενώ αν εξαρχής καταγράφεται συμφωνία τερματίζονται γρήγορα. Εν τω μεταξύ εκδόθηκαν βιβλία ασκήσεων ποινικού δικαίου και από άλλους δασκάλους-συγγραφείς (π.χ. από τους καθηγητές Χρ. Μυλωνόπουλο και Γ. Μπέκα). Η άμιλλα και οι συγκρίσεις προάγουν τα πνευματικά έργα. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Α. Παρασκευόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ν. Παρασκευόπουλος είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έντονη είναι η παρουσία του στη νομική πράξη, καθώς συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990,1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997). Πολλές από τις θέσεις που υποστήριξε υιοθετήθηκαν από την ποινική νομοθεσία (μεταρρύθμιση εγκλημάτων κατά της κρατικής ελευθερίας και αποποινικοποίηση μοιχείας, εισαγωγή περιπτώσεων δικαστικής άφεσης της ποινής, νέα νομοθεσία για τον εγκλεισμό ψυχασθενών σε ψυχιατρεία, κατάργηση θανατικής ποινής και ειδικού νόμου κατά της τρομοκρατίας, αποποινικοποίηση περιύβρισης αρχής, μείωση ποινών και εξαρτημένους μικροδιακινητές). Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη. Έχει λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της χώρας σε συνέδρια ή επιτροπές διεθνών οργανισμών καθώς και στο Δ.Σ. (ως πρόεδρος) του Κ.Ε.Θ.Ε.Α.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Ι. Νούσκαλης (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Νούσκαλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969 και είναι Δικηγόρος σʼ αυτή την πόλη από το 1992. Πραγματοποίησε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του οποίου ήταν Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος κατά τα έτη 1992-1998. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 2001, με θέμα διδακτορικής διατριβής "Η ποινική προστασία του προγράμματος Η/Υ (στο Ν. 2121/1993)". Διδάσκει το μάθημα του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου στη Σχολή Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Χατζηκώστας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Χατζηνικολάου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Βιβλίο
Σελίδες:
178
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση