Ας αγαπιόμαστε, ανθισμένη κερασιά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ας αγαπιόμαστε, ανθισμένη κερασιά

Επιστολική νουβέλα

Ρούλα Κακλαμανάκη

Η νεαρή συγγραφέας που «δραπετεύει» από την Αθήνα για να βρει την ηρεμία και την έμπνευση σ` ένα από τα μεγάλα και ιστορικά ελληνικά νησιά, προκειμένου να ολοκληρώσει το βιβλίο της, συναντάει έναν καινούργιο κόσμο μεταξύ πραγματικότητας και μύθου: τη μαγευτική φύση, τη συναρπαστική ιστορία και μυθολογία του νησιού, αλλά, κυρίως, το πρόσωπο μιας άλλης νέας γυναίκας. Μια ασυνήθιστη έλξη· μια σχεδόν εξωπραγματική συμπεριφορά. Η μια αλήθεια, η πραγματική, ανταγωνίζεται την άλλη, την υπερβατική. Η περιπέτεια της καθημερινότητας που αντιστρατεύεται την περιπέτεια του ονείρου και της φαντασίας καταγράφεται στις επιστολές που η ηρωίδα στέλνει στο φίλο της. Η δημιουργική εμπειρία κινείται σε πολλαπλά επίπεδα· η αναζήτηση απλώνεται σε πολλά μέτωπα. Η μια γλώσσα, η κοινή, πότε συγκρούεται και πότε συνδιαλέγεται με την άλλη γλώσσα: τη μυθοπλαστική. Ο κύκλος της πάλης για την κατάκτηση μιας αξίας ζωής μέσω της σχέσης ταυτότητας και ετερότητας ανοίγει όλο και περισσότερο με τη διαπραγμάτευση των σχέσεων της φιλίας και του έρωτα πέρα από τους αρχέτυπους ρόλους: γυναίκας προς γυναίκα και γυναίκας προς άντρα. Επιστολική νουβέλα που ερευνά τις σχέσεις του έρωτα και της φιλίας, μέσα από μορφές και συμπεριφορές που μένουν μακριά από τα καθιερωμένα πρότυπα. Η καταγραφή της εμπειρίας σε μορφή επιστολής, σαν μια εξομολόγηση ενώπιος ενωπίω, είναι ο καταλύτης για τη συνειδητοποίηση της ουσίας των πραγμάτων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Έλενα Χουζούρη

Έλενα Χουζούρη (Υπεύθυνος Υποσειράς)

Η Έλενα Χουζούρη έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, δοκίμια και μελέτες για πρόσωπα ("Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου") και θέματα της ελληνικής λογοτεχνίας ("Ο στρατός στη νεοελληνική λογοτεχνία"), μία συγκεντρωτική έκδοση κριτικών της για Έλληνες ποιητές και μία συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της (2011). Στην πεζογραφία εμφανίζεται τον Δεκέμβριο του 2004 με το μυθιστόρημα "Σκοτεινός Βαρδάρης" (Κέδρος), υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (βραχεία λίστα) και υποψήφιο για το βραβείο BALKANIKA 2006 - εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Το φθινόπωρο του 2009 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της "Πατρίδα από βαμβάκι" (Κέδρος), υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών, μυθιστόρημα που συμπεριελήφθη στη βραχεία λίστα των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού "Διαβάζω". "Ο Σκοτεινός Βαρδάρης" έχει μεταφραστεί στα σερβικά, βουλγαρικά και τουρκικά. Ποιήματα, διηγήματα και κριτικές της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικές εκδόσεις, καθώς και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ως κριτικός λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί με την "Καθημερινή" (1995-2000) και τη "Βιβλιοθήκη" της "Ελευθεροτυπίας" (2000-2009). Κατά καιρούς συνεργάζεται με τις "Αναγνώσεις" της "Αυγής". Οργάνωσε και διηύθυνε τις λογοτεχνικές σειρές "Γραφές της Αθωότητας" (1998) και "Ένα γράμμα για σένα" (2001) στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Διετέλεσε σύμβουλος έκδοσης ξένης λογοτεχνίας στις εκδόσεις Πατάκη (1992-1996) και ελληνικής λογοτεχνίας στις εκδόσεις Λιβάνη (1996-1999). Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον τομέα πολιτισμού και βιβλίου στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Για δεκαοκτώ χρόνια ετοίμαζε και παρουσίαζε την εκπομπή βιβλίου "Ο φίλος μου κ. Γουτεμβέργιος" στο Πρώτο Πρόγραμμα (ΝΕΤ 105,8) της ΕΡΑ. Συνεργάστηκε για θέματα πολιτισμού στο τηλεοπτικό μαγκαζίνο "Τέχνη και Πολιτισμός" της δημόσιας τηλεόρασης (1987-1990). Επίσης συνεργάστηκε στην παρουσίαση βιβλίων στις τηλεοπτικές εκπομπές "Βιβλιόραμα", "Πνεύμα αντιλογίας" και "Έχει γούστο". Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και της Εταιρείας Συγγραφέων, στο Δ.Σ. της οποίας έχει χρηματίσει Αντιπρόεδρος (2009-2011) και Γενικός Γραμματέας (2011-2013). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τον πολιτισμό"O Anagnostis" και συνεργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας µε την εφηµερίδα Το Έθνος.

Χριστίνα Γιατζόγλου

Χριστίνα Γιατζόγλου (Υπεύθυνος Σειράς)


Ρούλα Κακλαμανάκη

Ρούλα Κακλαμανάκη (Συγγραφέας)

Η Ρούλα Κακλαμανάκη γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εργάστηκε ως δικαστικός υπάλληλος (1959-1967), ως δικαστής (1967-1977) και ως δικηγόρος (1979-1981, 1986-1988, 1989-1991). Από το 1981-1989 εκλέχθηκε δύο φορές βουλευτής στην Α΄ Αθηνών και χρημάτισε Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1981-1986) και Παιδείας (1988). Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές, δύο αφηγήματα, δοκίμια, βιογραφίες, μεταφράσεις κι έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
131
Διαστάσεις:
20x12
Βάρος:
0.192 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση