Αρχειοτάξιο τεύχος 23 (Δεκέμβριος 2021)
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αρχειοτάξιο τεύχος 23 (Δεκέμβριος 2021)

Το ’21 της Αριστεράς

16.00€ -10% 14.40€

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ το 23ο τεύχος του περιοδικού Αρχειοτάξιο , ετήσιας έκδοσης των ΑΣΚΙ, µε το αφιέρωµα: «Το ’21 της Αριστεράς». Οδεύοντας προς το τέλος του επετειακού έτους των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, το Αρχειοτάξιο καταθέτει τη δική του συµβολή: «Το ’21 της Αριστεράς» και φιλοδοξεί να διευρύνει την οπτική µας για τη σηµασία του 1821 στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, εστιάζοντας ιδίως στις αναγνώσεις του από τα αριστερά πολιτικά και κοινωνικά κινήµατα.

 

Το πλούσιο αφιέρωµα του νέου τεύχους, που ξεκινά µε µια πολύτιµη συνέντευξη του Βασίλη Παναγιωτόπουλου, επιχειρεί µια περιδιάβαση στην πολύπλευρη και δυναµική σχέση της ελληνικής Αριστεράς µε την Επανάσταση, από τη σοσιαλιστική σκέψη στην Ελλάδα του 19ου και της αυγής του 20ού αιώνα µέχρι και τη Μεταπολίτευση. Μια σχέση που γνώρισε µεταβολές, πυκνώσεις και εντάσεις, διαµορφώθηκε µέσα από διαφορετικούς σταθµούς, πρόσωπα και ιδέες, και αποτυπώθηκε στα ποικίλα τεκµήρια του ελληνικού κοµµουνιστικού και, ευρύτερα, αριστερού κινήµατος. Στο αφιέρωµα γράφουν οι: Θανάσης Γάλλος, Σπύρος Κακουριώτης, Άντα Κάπολα, Βαγγέλης Καραµανωλάκης, Βίκυ Καραφουλίδου, Κωστής Καρπόζηλος, Κωστής Κορνέτης, Ελένη Κούκη, Γιάννης Κουµπουρλής, Χρήστος Λούκος, Χρίστος Μάης, Αλέξανδρος Μακρής, Άννα Ματθαίου, Παντελής Μπουκάλας, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Πόπη Πολέµη, Αντώνης Σαραντίδης, Βαγγέλης Σαράφης, Παναγιώτης Στάθης, Βαγγέλης Τζούκας, Χρήστος Τριανταφύλλου.


Το τεύχος φιλοξενεί, επίσης, δύο άρθρα που πραγµατεύονται µε στοχαστικότητα και ευαισθησία πτυχές της ελληνικής εβραϊκής εµπειρίας µετά τη Σοά, αξιοποιώντας, µεταξύ άλλων, πηγές όπως η αλληλογραφία των επιζώντων (Ρίκα Μπενβενίστε, Ελένη Μπεζέ). Την ύλη του περιοδικού συµπληρώνει το χρονικό της δραστηριότητας των ΑΣΚΙ · µιας δραστηριότητας έντονης και πολύπλευρης –και φέτος– παρά τις περιοριστικές συνθήκες της πανδηµίας.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό Εξώφυλλο
Σελίδες:
224
Διαστάσεις:
19x20
Βάρος:
0.52 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση