Αρχαία ελληνικά μαθηματικά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αρχαία ελληνικά μαθηματικά

Κείμενα ιστορίας και φιλοσοφίας

Συλλογικό έργο

Η σημασία της μαθηματικής έρευνας και σπουδής στα πλαίσια μιας σύγχρονης επιστημονικά και ανθρωπιστικά συγκροτημένης παιδείας είναι προφανής και δεδομένη. Η εξοικείωση, όμως, με το χώρο των μαθηματικών και προϋποθέτει και συνεπάγεται μια ιστορική αίσθηση της πορείας και της ανάπτυξης των μαθηματικών. Μια τέτοια ιστορική αίσθηση, για να υπάρξει, προϋποθέτει, με τη σειρά της, τουλάχιστον τη γνώση των κομβικών σημείων και περιόδων ανάπτυξης της μαθηματικής γνώσης. Μια περίοδος ανάπτυξης της μαθηματικής γνώσης, που θα μπορούσε, όχι μόνο να χαρακτηρισθεί ως κομβική αλλά και γεννεσιουργός του μαθηματικού οικοδομήματος, όπως αυτό στοιχειοθετήθηκε ανά τους αιώνες, είναι η περίοδος δημιουργίας και ανάπτυξης των αρχαιοελληνικών μαθηματικών. Αποτελεί βεβαιωμένο ιστορικό γεγονός η μοναδικότητα του αρχαιοελληνικού επιτεύγματος. Κατά την περίοδο αυτή συντελέσθηκε ένας ουσιώδης μετασχηματισμός και οι συσσωρευμένες, στοιχειώδεις λογιστικής υφής γνώσεις σε επίπεδο γεωμετρικό ή και αριθμητικό, σφυρηλατήθηκαν και μεταστοιχειώθηκαν στα ευρύτερα και για πρώτη φορά επιστημονικά πλαίσια που καθόριζαν γι` αυτές η εισαγωγή της παραγωγικής αποδεικτικής μεθόδου καθώς και η χρήση της αξιωματικής μεθόδου από τους αρχαιοέλληνες μαθηματικούς. Η μεταστοιχείωση αυτή είχε ως αίτιό της διαδικασίες γενικού και αφαιρετικού χαρακτήρα οι οποίες για πρώτη φορά οδήγησαν στην εξηγητική καθυπόταξη του ειδικού από το γενικό στα πλαίσια της μαθηματικής δραστηριότητας. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Καρασμάνης

Βασίλης Καρασμάνης (Επιμέλεια)

Ο Βασίλης Καρασμάνης είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ειδικεύεται στην αρχαία φιλοσοφία, στην αρχαία επιστήμη και στην ιστορία και φιλοσοφία της τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 50 άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί (ή συνεπιμεληθεί) οκτώ τόμους με συλλογές άρθρων, δύο εκ των οποίων από το Oxford University Press και έναν από το Cambridge University Press. Έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά σημαντικά πανεπιστήμια (Οξφόρδη, Κέμπριτζ, Εδιμβούργο, Βενετία, Πρίνστον, Παρίσι, Βερολίνο κ.ά.). Πολλοί ξένοι σημαντικοί φιλόσοφοι έχουν αναφερθεί στο έργο του. Διετέλεσε Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (1994-2004), Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2011-2012), Πρόεδρος της European Society for Ancient Philosophy (1997-2010) και Μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP).

Διονύσιος Α. Αναπολιτάνος (Επιμέλεια)

Ο Διονύσιος Αναπολιτάνος είναι Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο Μεθοδολογία και Φιλοσοφία των Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών - Λογική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει βραβευθεί με το Johnsonian Prize in Philosophy για την καλύτερη μονογραφία ή διατριβή στη φιλοσοφία στις Η.Π.Α. για το έτος 1986,. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών σε περιοδικά διεθνούς κύρους και συλλογικούς τόμους.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
321
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.487 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση