Αριστοφάνους Κωμωδίαι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αριστοφάνους Κωμωδίαι

Σφήκες - ειρήνη

Αριστοφάνης

ΣΦΗΚΕΣ: Ο Αριστοφάνης διακωμωδεί τα δικαστικά ήθη των Αθηναίων με την ίδια σφοδρότητα, με την οποία διεκωμώδησε σε άλλα του έργα (Αχαρνής, Ιππής κ.λ.π.) τους φιλοπόλεμους στρατηγούς. Τους δικαστές τους παριστάνει ως σφήκες (από εδώ και ο τίτλος της κωμωδίας), οι οποίοι μπήγουν το κεντρί τους σε όσους μισούν. Πρωταγωνιστεί ο γέροντας Φιλικλέων, που είναι από τους 6.000 δικαστές της Ηλιαίας (οι 1.000 από αυτούς ήταν αναπληρωτές και οι υπόλοιποι ανά 500 διανέμονταν στα 10 δικαστήρια αυτής). Τόση ήταν η φιλοδικία του Φιλοκλέους, ώστε αυτός να ξημεροβραδυάζη στα δικαστήρια. Ο γιος του Βδελυκλέων σκαρφίζεται τα πάντα, για να τον απαλλάξη από το πάθος του αυτό, αλλά μάταια. Ώσπου, για να τον συμμαζέψη στο σπίτι, ιδρύει. . . ιδιωτικό «κατ` οίκον» δικαστήριο, όπου γέροντας εκτονώνει την δικομανία του δικάζοντας. . . σκύλους, στους οποίους δίνει ονόματα δημαγωγών (Κλέων) και πολεμοχαρών στρατηγών (Λάχης)! ΕΙΡΗΝΗ: Ο Αριστοφάνης, παρωδώντας τον «Βελλεροφόντη» του Ευριπίδου, πλάττει τον μύθο, κατά τον οποίο ο αγρότης Τρυγαίος, ανεβασμένος επάνω σε ένα τεράστιο σκαθάρι (όπως ο Βελλερεφόντης στον ίππο Πήγασο), πετάει στον ουρανό, προκειμένου να φέρη από εκεί την Ειρήνη και να σώση την Ελλάδα από τον εμφύλιο Πελοποννησιακό πόλεμο. Εκεί μαθαίνει από τον Ερμή ότι ο Πόλεμος φυλάκισε την Ειρήνη σε μια σπηλιά της γης και σφράγισε την είσοδό της με πέτρες. Ο Τρυγαίος τότε ξεσηκώνει τους γεωργούς, τους εμπόρους και τους οικοδόμους, με την βοήθεια των οποίων βγάζει την Ειρήνη από την σπηλιά, τραβώντας την με σχοινιά. Εμφανίζεται η Ειρήνη και όλοι είναι χαρούμενοι, πλην του εμπόρου όπλων. Η «Ειρήνη» έχει ομοιότητες με τους «Αχαρνής», αλλά και μία σημαντική διαφορά: στους «Αχαρνής» ο Δικαιόπολις ήθελε την ειρήνη ιδιωτική, ενώ εδώ όχι μόνον ο Τρυγαίος, αλλά και ο λαός, τον οποίο εκπροσωπεί ο Χορός. Και πράγματι, κατά το έτος που εδιδάχθη η κωμωδία αυτή (421 π.Χ.) υπεγράφη και η Νίκειος ειρήνη.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Βασίλης Ε. Μοσκόβης

Βασίλης Ε. Μοσκόβης (Μεταφραστής)

Βασίλης Μοσκόβης (1915-1994). Ο Βασίλης Μοσκόβης γεννήθηκε στη Σύμη. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και το Λονδίνο. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και από το 1940 ως το 1945 διετέλεσε υποδιευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθηνών. Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε επίσημα το 1947 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων του Μικροί και μεγάλοι. Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, τιμήθηκε με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (για το έργο του Πειραιάς), το πρώτο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (για το Πορτραίτα του σπιτιού μας). Εκτός από την ποίηση και την πεζογραφία ασχολήθηκε με τη μετάφραση και το δοκίμιο. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Βασίλη Μοσκόβη βλ. Γιαλουράκης Μανώλης, «Μοσκόβης Βασίλης», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 10. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Αριστοφάνης

Αριστοφάνης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε γύρω στο 450 π.Χ., ήταν Κυδαθηναιεύς, γιος του Φιλίππου και της Ζηνοδώρας, και ανήκε στην Πανδιονίδα φυλή. Στο σχολείο ο κωμωδιοποιός διδάσκεται Όμηρο και Ησίοδο, μαθαίνει τον Αίσωπο και ακούει για τον Αρχίλοχο και τον Αλκαίο. Όταν ήταν εννιά ετών, διδάσκεται η Αντιγόνη του Σοφοκλή, όταν κλείνει τα δώδεκα έχει τελειώσει ο Παρθενώνας. και όταν ξεσπάει ο πελ/κός πόλεμος του λείπει ένας χρόνος για να κλείσει τα είκοσι. Πρόφτασε τη δόξα του Περικλή και είδε το θάνατό του, το 429. Θεματολογικά στο έργο του Αριστοφάνη κυριαρχεί η πολιτική, η οποία στην κωμωδία εμφανίζεται για πρώτη φορά με τον Κρατίνο. Συντηρητικός ο ίδιος, υπήρξε πολέμιος του δημαγωγού Κλέωνα και την αντίθεσή του τη βρίσκουμε στους Ιππής. Σατίρισε σκληρά τους πολιτικούς, ακόμη και τον Περικλή, τους στρατηγούς όπως το Λάμαχο, και τους ποιητές, όπως τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο και δε λησμόνησε τον Σωκράτη. Γνωρίζουμε 44 τίτλους έργων του, οι σωζόμενες όμως κωμωδίες του είναι έντεκα: Αχαρνής, Ιππής, Νεφέλαι, Σφήκες, Ειρήνη, Όρνιθες, Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσαι, Βάτραχοι, Εκκλησιάζουσαι, Πλούτος. Πήρε μία πρώτη νίκη στα Διονύσια και τέσσερις στα Λήναια. Πέθανε γύρω στο 385 π.Χ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
236
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.344 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση