Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607014955
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
(...) Ο Αϊζεστάϊν υπήρξε σκηνοθέτης του θεάτρου, ζωγράφος θεατρικών σκηνών, κινηματογραφιστής -ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών- θεωρητικός κριτικός και σχεδιαστής. Κι όμως, παρά τα πάμπολλα μέσα έκφρασης που χρησιμοποίησε, η προσωπικότητά του ως δημιουργού παραμένει αινιγματική, όχι μόνο γιατί μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του παραγωγής είναι ακόμη σήμερα άγνωστο, αλλά επίσης γιατί δεν θέλησε ποτέ να φανερώσει τον πραγματικό εαυτό του. (...) Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα «Απόρρητα Σχέδια» συγκεντρώνουν κατά κάποιο τρόπο τις «εξομολογήσεις» που θα έκανε ο Αϊζεστάϊν στα Απομνημονεύματα του και αφορούν την περίφημη «Ιδιωτική ζωή» -για την οποία μιλάει ο Ναούμ Κλάιμαν- του ανθρώπου που σκηνοθέτησε το Παλιό και το Καινούργιο (τη Γενική Γραμμή), Το Λιβάδι Μπιεζίν, τον Ιβάν τον Τρομερό. Αφορούν δηλαδή εκείνο που θέλησε να υπαινιχτεί με κάποια φλας σε σκόρπια κάδρα των ταινιών του, εκείνο που υπάρχει χωρίς να κατονομάζεται στο φιλολογικό του έργο, εκφράζουν φαντασιώσεις και επιθυμίες που δεν ομολόγησε πουθενά αλλού. Άλλωστε μας ήταν ήδη γνωστό ότι ο ερωτισμός, και μάλιστα ένας πολύ βίαιος ερωτισμός, ήταν παρών σε πολυάριθμα δημοσιευμένα ή δημοσιεύσιμα σχέδια, κυρίως στα «Μεξικάνικα σχέδιά» του.
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Ρώσος Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν (1898-1948), σκηνοθέτης (από τους κορυφαίους του παγκόσμιου κινηματογράφου), σεναριογράφος, μοντέρ και θεωρητικός του κινηματογράφου, πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο ως θεωρητικός, προτείνοντας μέσα από τις στήλες του περιοδικού "Λιέφ" μία καινούργια μέθοδο μοντάζ ταινιών (μοντάζ ατραξιόν), την οποία εφάρμοσε στην πράξη στην πρώτη του ταινία. Καλλιτεχνική ιδιοφυΐα, συνετέλεσε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της κινηματογραφικής αισθητικής, με χαρακτηριστικό ύφος που το διακρίνουν οι πλατιές μεταφορές, η αντίστιξη των εικόνων, η αντικατάσταση του ατομικιστή ήρωα από τις λαϊκές μάζες και, τέλος, το μοντάζ των "βίαιων εντυπώσεων", επιδρώντας μ΄ αυτόν τον τρόπο άμεσα στον ψυχισμό και το συναίσθημα του θεατή. Όλες οι ταινίες του ["Η απεργία" (1924), "Το θωρηκτό Ποτέμκιν" (1925), "Οκτώβρης" (1927), "Η γενική γραμμή" (1929), "Βίβα Μέξικο" (1931), "Το λιβάδι του Μπέζιν" (1937), "Αλέξανδρος Νέφσκι" (1938), "Ιβάν ο Τρομερός" (1945)] αποτελούν σταθμούς της 7ης τέχνης.
Η Γκαλιά Ακερμάν, φιλόλογος και ιστορικός, διδάκτορας τρίτου κύκλου του Πανεπιστημίου Paris-I. Είναι δημοσιογράφος - ειδική σε θέματα ρωσικής κουλτούρας, στο Radio France International - δοκιμιογράφος και μεταφράστρια λογοτεχνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα