Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους

Γιώργος Δρούτσας

[...] Μια έκθεση ζωγραφικής έργων με θέμα την Αθήνα, συνιστά τεκμηρίωση θέσεων και απόψεων των δημιουργών τους. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται καθένας από αυτούς. Σε μια εποχή απόλυτου στιλιστικού πλουραλισμού, μεταμοντέρνας νοοτροπίας, όλα τα στυλ είναι επιτρεπτά και εκείνο που ενδιαφέρει πάνω απ` όλα, είναι πώς αξιοποιούνται τα στυλ αυτά και ποιο είναι το εικαστικό και πνευματικό αποτέλεσμα. Η πολυμορφία φανερώνει πλούτο απόψεων. Αυτές είναι σεβαστές γιατί είναι πειστικές και από εικαστική πλευρά συναρπαστικές. Πραγματικά, η συγκέντρωση αυτών των πολυάριθμων απόψεων μιας πόλης, η οποία δεν είναι μόνο ο χώρος όπου ζει κανείς, αλλά και ένας ολόκληρος κόσμος ιστορικά καταξιωμένος που επιβάλλεται στο θυμικό ως διαχρονική πολιτισμική αξία, καταδείχνει τις άπειρες όσο και θαυμαστές της πλευρές. Αυτό ακριβώς διακρίνει την Αθήνα από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Μπορεί τούτη η ιδιομορφία της να ενόχλησε ορισμένους ακραίους των μοντέρνων καλλιτεχνικών αντιλήψεων, όπως τον φουτουριστή Filippo Tommaso Marinetti, που πρότεινε στα 1910 την απόρριψη της Ακρόπολης, ώστε "να απαλλαγούμε από τον οπτικο-αισθητικό της καταναγκασμό". Η τότε καίρια απάντηση του Κωνσταντίνου Παρθένη ισχύει και σήμερα και θα ισχύει για πάντα: "Δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε τη Μητέρα Ακρόπολη, αλλά να διδασκόμαστε από αυτήν..." [...]

καθηγητής Στέλιος Λυδάκης, διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθήνων Βούρου - Ευταξία

Μιχάλης Ελευθερίου (Μεταφραστής)


Αχιλλέας Δρούγκας

Αχιλλέας Δρούγκας (Ζωγράφος)

Ο Αχιλλέας Δρούγκας γεννήθηκε το 1940 στον Πειραιά. Σπούδασε Χαρακτική και Σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών από το 1958 έως το 1965. Tο 1970 με Κρατική Υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στο Slade school of Firιe Art του Λονδίνου. Σαν χαράχτης έλαβε μέρος στις πιο σπουδαίες διεθνείς εκθέσεις από το 1967-1976. ΄Εργα του έχουν εκδόσει οι Christie΄s Contemporary Art, Λονδίνο, Editions Alecto, Λονδίνο, International Graphic Art Society, Νέα Υόρκη, Redferrι gallery, Λονδίνο, Γκαλλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα. Χαρακτικά του βρίσκονται στο Museum of Modern Art, Νέα Υόρκη, Victoria and Albert Museum, Λονδίνο, National Museum of Wales, Bibliotheque Nationale, Παρίσι και άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και Η.Π.Α. ΄Εχει πάρει δύο φορές υποτροφία του Ιδρύματος Ford. Το 1974 άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική και to 1978 είχε την πρώτη ατομική eκθεσή του στην Γκαλλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα. Έκτοτε έχει εκθέσει ζωγραφική σε διάφορες Γκαλλερί της Ευρώπης και της Αμερικής. Το 1982 ζωγράφισε ένα Mural 45 μέτρων για το ξενοδοχείο Αtheneum Intercontinental στην Αθήνα. Έργα του βρίσκονται ατην Eλλάδα στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Πιερίδη και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Περικλής Βυζάντιος (Ζωγράφος)


Μάριος Βατζιάς (Ζωγράφος)

O Mάριος Bατζιάς γεννήθηκε το 1926 στο Mεταξοχώρι Aγιάς Λάρισας. Σπούδασε στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών (1948-1953). Aπό το 1957 εκθέτει ζωγραφική σε γκαλερί της Aθήνας και αλλού. Mετέχει σε διεθνείς εκθέσεις εθνικής εκπροσώπησης, καθώς και σε κρατικές πανελλήνιες και πενήντα ομαδικές οργανωμένες από φορείς (Mόσχα παγκόσμια έκθεση, A΄ Mπιενάλε Παρισιού, VII Mπιενάλε Aλεξάνδρειας, XIII Mπιενάλε Σάο Πάολο, Eθνική Πινακοθήκη στο Mουσείο Am Ostwall, Dortmund).

Τζούλια Ανδρειάδου (Ζωγράφος)


Άλκης Γκίνης (Ζωγράφος)


Ανδρέας Δεβετζής (Ζωγράφος)


Πασχάλης Αγγελίδης (Ζωγράφος)


Άγγελος (Ζωγράφος)

Σπούδασε στην ΑΣΚΤ κοντά στον Γ. Μαυροΐδη. Αποζητεί τη συσχέτιση με τα μεγάλα πρότυπα του παρελθόντος και μέσω μιας προσωπικής αξιοποίησης του chiaroscuro, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εικαστική εκμετάλλευση του φωτός. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ουάσιγκτον 1986· Βιρτζίνια 1987· Νέα Υόρκη 1991, 1992, 1995? Λονδίνο 1996 κ.α.)

Γιάννης Αδαμόπουλος (Ζωγράφος)


Αχιλλέας Αϊβάζογλου (Ζωγράφος)


Στέλλα Ανδρουλιδάκη (Ζωγράφος)


Θέμος Αυγερινός (Ζωγράφος)


Αλέξανδρος Βάλβης (Ζωγράφος)


Μάρκος Βενιός (Ζωγράφος)


Γιώργος Δρούτσας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
142
Διαστάσεις:
22x23
Βάρος:
0.667 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση