Απόκρυφα χριστιανικά κείμενα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Απόκρυφα χριστιανικά κείμενα

Απόκρυφες πράξεις, επιστολές, αποκαλύψεις

Ιωάννης Δ. Καραβιδόπουλος

Ο πρώτος τόμος των Αποκρύφων Χριστιανικών Κειμένων περιλάμβανε τα Απόκρυφα Ευαγγέλια (Θεσσαλονίκη, 1999). Ο παρών Β` τόμος περιέχει Απόκρυφες Πράξεις ορισμένων Αποστόλων, Απόκρυφες Επιστολές και Απόκρυφες Αποκαλύψεις σε νεοελληνική μετάφραση με εισαγωγές και σχόλια. Πρόκειται για εξόχως ενδιαφέροντα έργα που επιδράσεις τους μπορεί να ανιχνεύσει κανείς τόσο σε διάφορες εκφάνσεις της Παραδόσεως της Εκκλησίας, όπως τα Συναξάρια, η Αγιογραφία, η Υμνογραφία κλπ., όσο και στη λαϊκή ευσέβεια. Τα έργα αυτά ενδιαφέρουν όχι μόνο τον ερμηνευτή της Καινής Διαθήκης αλλά και τον ιστορικό της Εκκλησίας, τον ιστορικό της τέχνης και του πολιτισμού και της χριστιανικής πνευματικότητας γενικότερα. Γενικά εισαγωγικά για την Απόκρυφη χριστιανική γραμματεία μπορεί να βρει κανείς στον Α` τόμο Απόκρυφοι Χριστιανικών Κειμένων (σ. 11-18).
Θα ήταν χρήσιμη και η παράθεση του πρωτοτύπου ελληνικού (ή λατινικού σε ορισμένες περιπτώσεις) κειμένου, όπως επισήμαναν ορισμένοι αναγνώστες του Α` τόμου ή βιβλιοκριτικοί. Αυτό συμπίπτει και με δική μας επιθυμία, η οποία όμως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθεί.
Και αυτός ο τόμος, τουλάχιστο σε ορισμένα κείμενα, είναι προϊόν συνεργασίας διαφόρων ερευνητών, τους οποίους και ευχαριστώ από τη θέση αυτή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω προς τους συναδέλφους καθηγητές Ιωάννη Γαλάνη και Χρήστο Οικονόμου (του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και Δημήτρη Κυρτάτα (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Ιωάννης Δ. Καραβιδόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Δ. Καραβιδόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)


Πέτρος Β. Βασιλειάδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Πέτρος Βασιλειάδης είναι καθηγητής της Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., στο οποίο διδάσκει και τα μαθήματα της Ιεραποστολικής και του διαθρησκειακού διαλόγου. Είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (WOCATI), μέλος των συνοδικών επιτροπών "Λειτουργικής Αναγέννησης" και "Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων" της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ένας εκ των μεταφραστών της Καινής Διαθήκης στη νέα ελληνική γλώσσα. Συνέγραψε 14 βιβλία και πάνω από 150 ειδικές επιστημονικές μελέτες, μεγάλο μέρος των οποίων μεταφράστηκε σε 10 γλώσσες.

Ιωάννης Λ. Γαλάνης (Υπεύθυνος Σειράς)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
515
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.854 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση