Από τη λαϊκή στο χαμάμ. Τέχνη εκτός.
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από τη λαϊκή στο χαμάμ. Τέχνη εκτός.

Πρακτικά ημερίδας, 19.01.08, Λιμάνι, Αποθήκη Β1

Συλλογικό έργο

14.93€ -10% 13.44€

Λαϊκές αγορές, ψυγεία, αεροδρόμια, εγκαταλειμμένα εργοστάσια, αλλά και αρχιτεκτονικά μνημεία, όπως οθωμανικά λουτρά. Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να βρει θέσει σε χώρους τόσο απρόβλεπτους και άσχετους φαινομενικά; Το φαινόμενο αυτό της "εξόδου" της τέχνης σε εναλλακτικούς, δημόσιους χώρους διερεύνησε η ημερίδα με θέμα "Από τη λαϊκή στο χαμάμ. Τέχνη εκτός.", που διοργανώθηκε από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του "Εικαστικού Πανοράματος στην Ελλάδα ΙΙ" το Σάββατο 19 Ιανουαρίου από τις 10:00- 15:30, στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι.

Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση μίας επιλογής από εικαστικά πρότζεκτ - εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο σε μη συνηθισμένους χώρους.
Οι συμμετέχοντες -ο αρχιτέκτονας Απόστολος Καλφόπουλος, οι εικαστικοί Νεφέλη Κονταρίνη, Μαρία Πασχαλίδου, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Χάρης Κοντοσφύρης, Ζωή Παππά, καθώς και η διευθύντρια του Κ.Σ.Τ.Θ., ιστορικός τέχνης Συραγώ Τσιάρα- παρουσίασαν οπτικό υλικό από αντίστοιχα εγχειρήματα που επιμελήθηκαν πρόσφατα και θα συζήτησαν με το κοινό.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ξυδάκης, Νίκος Γ., 1958- , τεχνοκριτικός (Εισηγητής)

Ο Νίκος Γ. Ξυδάκης γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Κατάγεται από τη Μύκονο. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στον Πειραιά και την Ερμούπολη Σύρου. Σπούδασε γραφικές τέχνες (ΤΕΙ Αθήνας, 1976-77), χωρίς να ολοκληρώσει. Πήρε πτυχίο από την οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας τέχνης στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2004). Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1987. Από το 1992 ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες, κάνοντας ρεπορτάζ και κριτική, κυρίως στην εφημερίδα "Καθημερινή" (από το 1995). Το 1999 ανέλαβε προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από το Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της "Καθημερινής". Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης. Κείμενα του και διαλέξεις έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Είναι μέλος της AICA-Hellas (Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών) και, για το διάστημα 2002-2005, εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρείας. Έχει επιμεληθεί τις εκθέσεις: "All Fashioned: Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα" (ομαδική), Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Λάρισα, και Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, Μάιος - Ιούνιος 2002, και "Αναφορά στον Γύζη" (ομαδική), Το Σπίτι των Εκθέσεων, Τήνος, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2004. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Συραγώ Τσιάρα (Εισηγητής)

Η Συραγώ Τσιάρα, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Αλέξανδρος Ψυχούλης (Εισηγητής)

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε στον Βόλο το 1966. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Παναγιώτη Τέτση. Σήμερα είναι καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το 2017 διευθύνει το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Μεταβιομηχανικός σχεδιασμός, σχεδιαστικές και καλλιτεχνικές πρακτικές για την παραγωγή της καθημερινής ζωής". Το εικαστικό του έργο αποτελείται από διαδραστικές ή μη εγκαταστάσεις στο χώρο, ζωγραφική, γλυπτική και animation. Έχει πραγματοποιήσει 25 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1997 του απονέμεται το βραβείο Benesse για το έργο του Black Box με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 47η Biennale της Βενετίας. To 2000 έγραψε το θεατρικό έργο "Δεν πιστεύω στα μάτια σου", που ανέβηκε τον ίδιο χρόνο στο θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Κουτσουρέλη.

Χάρης Κοντοσφύρης (Εισηγητής)


Απόστολος Καλφόπουλος (Εισηγητής)

0 Απόστολος Καλφόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Οι πτυχιακές και οι μεταπτυχιακές σπουδές του στην αρχιτεκτονική έγιναν στη Γλασκώβη από το 1993 έως το 1998. Από το 2001 είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 φιλοξενήθηκε στο Columbia University της Νέας Υόρκης ως Visiting Scholar. Από το 1999 συμμετέχει σε Διδακτικές Ομάδες Μαθημάτων και Ομάδες Επίβλεψης Ερευνητικών και Διπλωματικών Εργασιών στο ΑΠΘ και αποτελεί μέλος του Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ με βάση το ΠΔ 407/80. Από το 1999 έως το 2002 υπήρξε συνεργάτης του γραφείου Μείον΄Ενα (Σάσα Λαδά, Λόης Παπαδόπουλος) συμμετέχοντας μεταξύ άλλων στους Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς για το "Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας", και το "Νέο Μουσείο της Ακρόπολης". Από το 2002 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και ασχολείται με το σχεδιασμό και την επιμέλεια εκθέσεων, εγκαταστάσεων και λοιπών εφήμερων κατασκευών, με τη σκηνογραφία αλλά και με environmental graphics.

Νεφέλη Κονταρίνη (Εισηγητής)


Ζωή Παππά (Εισηγητής)


Χρήστος Σαββίδης (Εισηγητής)


Θανάσης Χονδρός (Εισηγητής)


Αλεξάνδρα Κατσιάνη (Εισηγητής)


Μ. Πασχαλίδου

Μ. Πασχαλίδου (Εισηγητής)

Η Μαρία Πασχαλίδου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1966. Από το 1999 έως το 2005 έζησε στο Σικάγο, ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές (MFA, Columbia College Chicago, 2005) στη φωτογραφία, ψηφιακή εικόνα και video. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Ρωσία και Αυστραλία. Επίσης, έχει επιμεληθεί δύο διεθνείς εκθέσεις στις ΗΠΑ και το πρότζεκτ Visibility (δημόσια δράση καλλιτεχνών, Λαϊκή Αγορά Πλατείας Αττικής) στην Αθήνα. Στην Αθήνα εργάζεται ως διδάσκουσα καθηγήτρια: φωτογραφία, ψηφιακές τεχνολογίες εικόνας και video.

Συραγώ Τσιάρα (Επιμέλεια)

Η Συραγώ Τσιάρα, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Δόμνα Γούναρη (Επιμέλεια)


Γλώσσημα & Wehrheim (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
158
Διαστάσεις:
23x17
Βάρος:
0.435 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση