Από Κωνσταντινουπόλεως εις Ανδριανούπολιν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από Κωνσταντινουπόλεως εις Ανδριανούπολιν

Δύο παράλληλες διαδρομές μέσα στον χρόνο

Evliya Celebi

John Covel

9.37€ -10% 8.43€
Ο προσεχτικός αναγνώστης εύκολα θα διακρίνει τους δύο διαφορετικούς κόσμους που εκπροσωπούν οι δύο περιηγητές. Η Ανατολή και η Δύση, σχεδόν αντιμέτωπες στην απαρχή της ιδεολογικής τους αντιπαράθεσης, με δύο ικανότατους εκπροσώπους. Ποιο το αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης; Ποιος θα επικρατήσει, ο αριστοκρατικός ανατολίτης ή ο ορθολογιστής δυτικός; Ας κρίνει ο αναγνώστης
Νίκος Χειλαδάκης

Νίκος Χειλαδάκης (Μεταφραστής)

Ο Νίκος Χειλαδάκης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και παρακολούθησε μαθήματα τουρκολογίας στο Παρίσι. Πέραν των δεκάδων άρθρων που έχει γράψει σε εφημερίδες και περιοδικά (Έθνος, Αγγελιοφόρος, Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Στρατηγική, Άβατον) και τη συνεργασία του με ειδησιογραφικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε θέματα σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, έχει συγγράψει αρκετές μελέτες. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Η εμφάνιση των Τούρκων: Μια απάντηση στον Τουργκούτ Οζάλ, Φάκελος Οτσαλάν και Τουρκία: Ένας πονηρός διπλωμάτης, Μυστική Τουρκία.

Evliya Celebi

Evliya Celebi (Συγγραφέας)

Ο Εβλιγιά Τσελεμπή (Κωνσταντινούπολη, 1611 - Κάιρο, 1682) ήταν Τούρκος χρονογράφος και περιηγητής. Υπήρξε χαρακτηριστικός τύπος Οθωμανού διανοούμενου, με μεγάλη θρησκευτική και φιλολογική μόρφωση για την εποχή του. Χάρη στο θείο του Αχμέτ, Μεγάλο Βεζύρη του Σουλτάνου Μουράτ του Δ΄, ο Εβλιγιά Τσελεμπί ανατράφηκε και μορφώθηκε στο περιβάλλον του Σουλτάνου και στη συνέχεια ανέλαβε διάφορα θρησκευτικά και πολιτικά αξιώματα. Ο ίδιος ήταν Χαφίζ δηλαδή αποστηθιστής του Κορανίου και είχε μελετήσει σε βάθος την αραβική και περσική λογοτεχνία. Είχε ακόρεστο πάθος για ταξίδια και περιηγήσεις και λόγω των διαφόρων υπουργημάτων και εμπιστευτικών αποστολών που του ανέθεταν κατά καιρούς κατάφερε να γυρίσει σχεδόν ολόκληρο τον γνωστό κόσμο. Ταξίδευε πάντα με μεγάλη συνοδεία κατά πως ταίριαζε σε Οθωμανό ευπατρίδη και συνέλεγε κάθε δυνατή πληροφορία από τα μέρη που περνούσε. Ταξίδεψε από την Αίγυπτο μέχρι τη Σουηδία και όσα κατέγραψε κυκλοφόρησαν πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του με τον γενικό τίτλο "Σεγιαχατνάμε" ("Οδοιπορικό"). Θεωρείται ο μεγαλύτερος περιηγητής της Aνατολής και το έργο του είναι πηγή για την ιστορία πολλών νεότερων κρατών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

John Covel (Συγγραφέας)

Τυπικός Άγγλος διανοούμενος και πολυεπιστήμων της εποχής του. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και ιατρική και διορίστηκε εφημέριος στην Αγγλική Πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης στα χρόνια του πρεσβευτή John Finch και είχε την τύχη να παραστεί στην υπογραφή της περίφημης συνθήκης της Αγγλίας με το Σουλτάνο για τα προνόμια του αγγλικού εμπορίου που άνοιξε στους Βρετανούς εμπορευόμενους την πόρτα των μυθικών θησαυρών της Ανατολής. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το 1670 και για εννιά χρόνια όργωσε ολόκληρη την ανατολή μελετώντας και καταγράφοντας την ιστορία των λαών της. Χάρη στην πολυμάθειά του και την ελληνομάθειά του κατάφερε να συγκεντρώσει ένα τεράστιο όγκο στοιχείων για τα ήθη και τα έθιμα διαφόρων εθνικοτήτων τα οποία δημοσιεύθηκαν με τον τίτλο The diaries of Dr. John Covel (1670-1679), έκδοση του J. Theodore Bent (Λονδίνο 1893) που του χάρισε τη φιλολογική προσωνυμία "Covel, ο μεγάλος περιηγητής της ανατολής". Μετά τη λήξη της θητείας του στην Ανατολή διορίστηκε καθηγητής σ΄ ένα πανεπιστήμιο κοντά στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με την μελέτη των πραγμάτων της ελληνοορθόδοξης εκκλησίας συγγράφοντας διάφορες μελέτες και πραγματείες για δογματικά θέματα και για τις επιπτώσεις του σχίσματος των εκκλησιών. Συγκεντρωμένα όλα αυτά σ΄ ένα τόμο με γενικό τίτλο "Some account of the present doctrine greek church with reflexions on their present doctrine and discipline particulary on the eucharist and rest of their seven pretended sacraments" που εκδόθηκε λίγο πριν το θάνατό του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
131
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.207 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση