Apichatpong Weerasethakul
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Apichatpong Weerasethakul

Απίτσατπονγκ Βιρασεττάκουν: 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Συλλογικό έργο

Νίκος Σαββάτης

Λευτέρης Αδαμίδης

6.00€ -10% 5.40€
[...] Το πολυσχιδές όσο και γριφώδες έργο του Ταϊλανδού σκηνοθέτη, αντικείμενο της διεθνούς κριτικής εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία έχει ήδη αναλυθεί διεξοδικά και με λαμπρό τρόπο στην περσινή μονογραφία του Τζέιμς Κουάντ που εκδόθηκε από το Μουσείο Κινηματογράφου της Αυστρίας, οποιαδήποτε λοιπόν σύγκριση με αυτή τη περιορισμένης έκτασης έκδοση είναι μάλλον άδικη. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία για να εμφανιστούν επιτέλους και στη γλώσσα μας κείμενα για ένα σκηνοθέτη που παραμένει ακόμη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, απρόσιτος από την ελληνική βιβλιογραφία, την κριτική και -μέχρι πρόσφατα- την κινηματογραφική διανομή, και βέβαια είναι σίγουρα ένα κατατοπιστικό, ελπίζουμε, συμπλήρωμα και ενθύμιο της ίδιας της ρετροσπεκτίβας. Ο Νίκος Σαββάτης, δηλωμένος φανατικός του σκηνοθέτη, αναλαμβάνει σε ένα εκτενές κείμενο να μυήσει τον αναγνώστη στην ευφυή αρχιτεκτονική και τα βασικά υλικά πάνω στα οποία ο Απίτσατπονγκ χτίζει μεθοδικά αυτό που ο ίδιος ονομάζει "ένα σπίτι στο οποίο ο θεατής καλείται να μπει". Κυρίως, όμως, να αποκαλύψει τις καθόλου προφανείς συνδέσεις καθώς και τον διαρκή διάλογο ανάμεσα στις ταινίες μεγάλου μήκους του Απίτσατπονγκ μια υπόγεια υπαινικτική συνομιλία που ολοκληρώνεται με μαγικό τρόπο στο "Ο θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του". Γύρω από αυτήν την τελευταία ταινία του περιστρέφεται η συνέντευξη που παραχώρησε ο σκηνοθέτης στον Μανώλη Κρανάκη στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών πριν τον θρίαμβο του Χρυσού Φοίνικα. Τέλος, το μικρού μήκους σύμπαν των δημιουργιών του ξετυλίγεται μέσα από μικρά αλλά αληθινά καίρια σχόλια του ίδιου του σκηνοθέτη. Πέρα όμως από οποιαδήποτε ανάλυση ενός πολύπλοκα δομημένου έργου που είναι κάτι παραπάνω από ανοικτό σε ερμηνείες και αναλύσεις, το σινεμά του Απίτσατπονγκ Βιρασεττάκουν προσφέρεται πάνω απ΄ όλα σαν ένα αληθινό δώρο για τις αισθήσεις, ένας αληθινός παράλληλος αισθητικός κόσμος που μας καλεί να παραδοθούμε στη γοητεία του και να τον κατοικήσουμε. To 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του αφιερώματος του τμήματος "Ημέρες Ανεξαρτησίας" στον σημαντικό Ταϊλανδό σκηνοθέτη Απίτσατπονγκ Βιρασεττάκουν εκδίδει δίγλωσση μονογραφία, η οποία περιλαμβάνει: - Εισαγωγικό κείμενο από τον Λευτέρη Αδαμίδη - Πρωτότυπο δοκίμιο από το Νίκο Σαββάτη - Συνέντευξη του σκηνοθέτη στο Μανώλη Κρανάκη - Σημειώσεις του σκηνοθέτη για τις μικρού μήκους ταινίες του - Παρουσίαση των ταινιών του αφιερώματος με φιλμογραφία, ζενερίκ και συνόψεις - Πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Σαββάτης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Σαββάτης δημοσιεύει θεωρητικά δοκίμια για τον κινηματογράφο και τη μουσική από το 1975 (Σύγχρονος Κινηματογράφος). Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης έχει επιμεληθεί 12 μονογραφίες (Κεν Λόουτς, Φριτς Λανγκ, Ουσμάν Σεμπέν κ.ά.). Επίσης έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Από το 1 994 ως το 2001 δίδασκε κινηματογράφο στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Αδαμίδης (Συγγραφέας)

Ο Λευτέρης Αδαμίδης είναι κριτικός κινηματογράφου, μέλος της ΠΕΚΚ και καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος "Ημέρες Ανεξαρτησίας" του ΦΚΘ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανώλης Κρανάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Apichatpong Weerasethakul

Apichatpong Weerasethakul (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Μπανγκόκ και μεγάλωσε στην Κον Καέν της βορειανατολικής Ταϊλάνδης. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Κον Καέν και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκηνοθεσία στη Σχολή του Ινστιτούτου Τεχνών του Σικάγο. Το 1994 ξεκίνησε τη δημιουργική του πορεία με μικρού μήκους ταινίες και βίντεο, ενώ το 2000 ολοκλήρωσε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Από το 1998 δημιουργεί βιντεοεγκαταστάσεις και συμμετέχει σε αναρίθμητες εκθέσεις. Τα έργα του συχνά χαρακτηρίζονται από μη γραμμική αφήγηση και παρουσιάζουν αισθητά χαλαρή δομή, ενώ καταπιάνονται δεξιοτεχνικά με προσωπικά και πολιτικά ζητήματα. Μέσω της εταιρείας Kick the Machine, που ίδρυσε το 1999, επεδίωξε να προωθήσει πειραματικές, ανεξάρτητες ταινίες, παραμένοντας στις παρυφές της εμπορικής ταϊλανδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τα καλλιτεχνικά πρότζεκτ και οι μεγάλου μήκους ταινίες του εδραίωσαν διεθνώς τη φήμη του και του απέφεραν πολλά βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων και τριών βραβείων στο Φεστιβάλ Καννών. Το 2005, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ταϊλάνδης του απένειμε το Βραβείο Silpatorn που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βραβεύσεις για εικαστικούς καλλιτέχνες στη χώρα. Το 2008, έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που βραβεύτηκε στην 55η Έκθεση Carnegie International των HΠA. Την ίδια χρονιά, το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας του απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Τάξης των Τεχνών και των Γραμμάτων (Chevalier de lʼΟrdre des Arts et des Lettres). Η ταινία του "Σύνδρομα κι ένας αιώνας", που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2006, ήταν η πρώτη ταϊλανδική ταινία που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας. Ύστερα από ανάθεση του Οίκου Louis Vuitton, ο Απίτσατπονγκ ανέλαβε να γυρίσει μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο Vampire, η οποία παρουσιάστηκε στο Espace Louis Vuitton στο Παρίσι. Ο Απίτσατπονγκ ήταν ένας από τους 20 καλλιτέχνες και σκηνοθέτες στους οποίους ανατέθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με αφορμή την 60η Επέτειο από την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2009, το Μουσείο Κινηματογράφου της Αυστρίας εξέδωσε μια μονογραφία στα αγγλικά για το σύνολο του έργου του. Η τελευταία του δουλειά, "Primitive", αποτελείται από μια μεγάλη βιντεοεγκατάσταση, δύο μικρού μήκους ταινίες, έναν κατάλογο και μια μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο "Ο θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του". Η ταινία απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 2010 κι έγινε η πρώτη ταινία από τη νοτιανατολική Ασία (και η 7η από την Ασία) που λαμβάνει το σημαντικό αυτό κινηματογραφικό βραβείο. Ζει και εργάζεται στην Τσιανγκμάι της Ταϊλάνδης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Mary Kitroeff (Μεταφραστής)


Ηλιάνα Λουκοπούλου (Μεταφραστής)


Mary Kitroeff (Επιμέλεια)


Λευτέρης Αδαμίδης (Επιμέλεια)

Ο Λευτέρης Αδαμίδης είναι κριτικός κινηματογράφου, μέλος της ΠΕΚΚ και καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος "Ημέρες Ανεξαρτησίας" του ΦΚΘ.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
48
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.189 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση