Άπαντα 1
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Άπαντα 1

Εγκώμιον εις τον αυτοκράτορα Κωνστάντιον, Εγκώμιον εις ευσεβείαν, Περί βασιλείας

Ιουλιανός ο Παραβάτης

16.96€ -27% 12.38€

ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΝ: Ύμνος στον αυτοκράτορα Κωνστάντιο, η παρουσίαση υπό μορφή πανηγυρικού μιας υποδειγματικής ζωής.
ΕΥΣΕΒΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΔΟΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ: Εγκώμιο της προστάτιδας του Ιουλιανού και συζύγου του Κωνστάντιου Ευσεβίας. Με ύφος ειλικρινές και αυθόρμητο εκφράζει τις ευχαριστίες του χωρίς να κινεί τις υποψίες του αυτοκράτορα.
ΠΕΡΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ: Συνέχεια του εγκωμίου στον Κωνστάντιο. Αναφορά στις αρετές του ιδανικού άρχοντα. Σκέψεις για την τέχνη της διακυβέρνησης.
Ο Ιουλιανός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 331 μ.Χ. Σπούδασε στη γενέτειρά του, στη Νικομήδεια και στην Αθήνα και ασπάστηκε τις ιδέες του Νεοπλατωνισμού. Στο βραχύ διάστημα κατά το οποίο βρέθηκε στον θρόνο του Βυζαντίου (από το 361 έως το 363 οπότε πέθανε μετά από τραυματισμό του σε εκστρατεία κατά των Περσών) η πολιτική του στον τομέα της θρησκείας -πολιτική οφειλόμενη στη λατρεία του για τα αρχαία γράμματα και στην έλξη που του ασκούσαν τα μυστήρια των ανατολικών δογμάτων- ευνόησε κάποιαν αναβίωση ειδωλολατρικών ιδεών και εκδηλώσεων, κίνηση που έσβησε μαζί με τον ίδιο και τον συνέδεσε με το ιστορικό παρώνυμο αποστάτης και με το ανάθεμα των χριστιανών. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες και αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες, ο Ιουλιανός αποτύπωσε τις ιδέες του στις πραγματείες, τους λόγους και τις επιστολές του, για να τύχει αντικειμενικότερης αποτίμησης πολύ μετά την εποχή του, στα χρόνια του Διαφωτισμού.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Φιλολογική Ομάδα Κάκτου (Μεταφραστής)


Ιουλιανός ο Παραβάτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
393
Διαστάσεις:
21x13
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση