Απαλό σκοτάδι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Απαλό σκοτάδι

Ποιήματα

Eva Runefelt

Το " Απαλό σκοτάδι" στη συλλογή της Εύας Ρούνεφελτ είναι κυρίως το σκοτάδι του θανάτου. Είναι απαλό, επειδή ο θάνατος δεν ερμηνεύεται ως άρνηση, αλλά ως καταφατικό μέρος της ζωής. Οι νεκροί ζουν ανάμεσά μας, συνομιλούν με τους ζωντανούς, τους θρέφουν και θρέφονται απ` αυτούς. Μια απαλή, αλλά αποφασιστικής σημασίας διερεύνηση της ζωής, την οποία η Εύα Ρούνεφελτ, από τους σημαντικότερους ποιητές στη Σουηδία σήμερα, παρακολουθεί με γλώσσα αποσπασματική, λιτή και, πάνω απ` όλα, πυκνή. Οι λυρικές της εικόνες ξαφνιάζουν και με τη δύναμη των λεπτών παρατηρήσεών της και με το βάθος του καίριου στοχασμού. Η προσωπική ενατένιση του θανάτου αποκτά έτσι ουσιαστική βαρύτητα για τον αναγνώστη.

Βασίλης Παπαγεωργίου

Βασίλης Παπαγεωργίου (Μεταφραστής)

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου (Θεσσαλονίκη 1955) είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Από το 1975 ζει στη Σουηδία. Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά βιβλία των Willy Kyrklund (Βίλλυ Σύρκλουντ), Eva Runefelt, Magnus William-Olsson (Μάγκνους Βίλλιαμ-Ούλσσον), Tomas Transtromer (Τούμας Τράνστρεμερ, το σύνολο των ποιημάτων και John Ashbery. Στα Σουηδικά έχει μεταφράσει (μαζί με συνεργάτες) βιβλία του Οδυσσέα Ελύτη, του Τζον Άσμπερυ, του Θανάση Βαλτινού, του Kenneth Koch (Κέννεθ Κοκ), όλα τα ποιήματα και τα αποσπάσματα της Σαπφώς (σχολιασμένη έκδοση) και μια σχολιασμένη συλλογή με ανέκδοτα ποιήματα και πεζά του Κωνσταντίνου Καβάφη. Δοκίμια, κριτικές βιβλίων και λογοτεχνικά κείμενά του υπάρχουν σε Ελληνικά, Σουηδικά και Βρετανικά περιοδικά. Είναι καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας, δημιουργικής γραφής και δραματουργίας στο Πανεπιστήμιο Λινναίος στη Νότια Σουηδία.

Eva Runefelt

Eva Runefelt (Συγγραφέας)

Η Eva Runefelt γεννήθηκε το 1953 και μεγάλωσε σε προάστιο της Στοκχόλμης. Βραβευμένη ποιήτρια και πεζογράφος. Ζει στην Στολχόμη, όπου εργάζεται ως κριτικός τέχνης σε μεγάλη πρωινή εφημερίδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
125
Διαστάσεις:
21x13
Βάρος:
0.207 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση