Αντιθέσεις
zoom in
18.07€ -11% 16.08€

Το λεύκωμα Αντιθέσεις είναι μια επιλογή από ένα μεγάλο όγκο φωτογραφικού υλικού από τον Αύγουστο του 1992 έως και τον ίδιο μήνα του 2002.
Μέσα από τα δέκα αυτά χρόνια δημιουργικής δουλειάς από τον φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη, αποκαλύφθηκε ένα πείραμα, μια προσέγγιση την Ελληνικής πραγματικότητας σε όλο της το μεγαλείο. Πώς η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά;
Ποιοι είναι οι παράγοντες που συντελούν στην άνθηση σε μερικούς τομείς και ποια είναι τα στοιχεία που χάνονται καθημερινά και ανεπιστρεπτί από τη ζωή μας αφήνοντάς μας έρμαιο στις εξωτερικές κουλτούρες; Πως οι Έλληνες χάνουν καθημερινά το χαρακτήρα τους, όλα αυτά που τους διακρίνουν και τους δίνουν τον τίτλο του ανεξάρτητου, ελεύθερου, πεισματάρη αλλά και ατόφιου. Που πάει αυτή η χώρα, στον κυκεώνα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών, με νέο νόμισμα, νέα ταυτότητα, νέο πρόσωπο;
Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, του εκσυγχρονισμού, της Ολυμπιάδας και της προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς σαν λαός αντιτάσσουμε προβλήματα στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία, στη στέγαση, στις συγκοινωνίες, στην αστυνόμευση, στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας, στο τι θέλουμε πραγματικά να γίνει και τι γίνεται χωρίς τη δική μας συναίνεση και ενάντια στα πιστεύω μας.
Οι Αντιθέσεις είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που αναγκαστικά λόγω δουλειάς καταγράφει τις αλλαγές, αποκαλύπτει την νέα εικόνα, αναδεικνύει τα κακώς κείμενα με αυθορμητισμό επαγγελματισμό αλλά και ευαισθησία. Μέσα από το λεύκωμα, καθημερινές στιγμές αποκτούν την πραγματική τους διάσταση, αντιθέσεις αθέατες, καλά κρυμμένες στη συνήθεια και την καθημερινότητα αναλύονται και βγαίνουν στην επιφάνεια, αποκαλύπτοντας έτσι μια χώρα που παλεύει να κρατηθεί με νύχια και με δόντια από τον πολιτισμό της, τα έθιμά της αλλά κυρίως από τους ανθρώπους της που «όμορφοι σαν Έλληνες» αντιτάσσουν την παρεξηγημένη ταυτότητά τους στην υποτιθέμενη χλιδή και στην πολλά υποσχόμενη νέα ζωή που θα τους δώσουν οι μεγάλοι και οι αρχηγοί.
Ακολουθήστε λοιπόν τη νέα Ελλάδα σε αυτή την νέα πορεία που διαγράφει με τα ευτράπελα, τα καλά και τα κακά που συμβαίνουν. Εισιτήριο μας και φακός μας, μάτι άγρυπνο και στοχαστικό αυτό του φωτορεπόρτερ, που γυρίζει την Ελλάδα και καταγράφει. Αυτή είναι η νέα μας χώρα, η νέα μας ζωή, απολαύστε τη.


Θανάσης Σταυράκης

Θανάσης Σταυράκης (Φωτογράφος)

Ο Θανάσης Σταυράκης γεννήθηκε στην Στοκχόλμη το 1973. Αποφοίτησε από την Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Φωτογραφίας (ΕΜΕΦ) Αθηνών. Δούλεψε ως φωτορεπόρτερ απο το 1992 έως το 1996 οπότε και εργάστηκε για ένα φωτογραφικό πρακτορείο στην Αθήνα καλύπτωντας εσωτερικά και εξωτερικά γεγονότα ταξιδεύοντας παράλληλα ως ανταποκριτής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1996-97 φωτογραφίζει Ελληνικά και διεθνή αθλητικά γεγονότα για ελληνικό αθλητικό πρακτορείο. Μέσα απο την εργασιακή του εμπειρία έχει καλύψει τα περισσότερα από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα. Δούλεψε για την ημερήσια εφημερίδα "Έθνος" από το 1997 έως το 1999 καλύπτωντας σημαντικές ειδήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης δουλέψει για το ελληνικό περιοδικό "Έψιλον" της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" από το 1999 έως το 2000. Κατά την διάρκεια αυτής της συνεργασίας ξεκίνησε να εργάζεται για το "Associated Press" στην Αθήνα ως νέος φωτογράφος, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα. Οι φωτογραφίες του έχουν εκδοθεί σε ελληνικές ημερήσιες και αθλητικές εφημερίδες, μηνιαία περιοδκά και στον διεθνή τύπο. Η πρώτη του προσωπική έκθεση έγινε το 2000 με ασπρόμαυρες φωτογραφίες ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου οι οποίες επίσης εκδόθηκαν σε βιβλίο με τίτλο "Ερασιτέχνες". Οι φωτογραφίες απο το βιβλίο κέρδισαν το πρώτο εθνικό βραβείο στην κατηγορία αθλητική φωτογραφία στον διαγωνισμό "Film Euro Press Photo Awards" 1999 της Fuji και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της καλύτερης αθλητικής φωτογαφίας για το 1999 από την ένωση συντακτών αθλητικού τύπου. στον διαγωνισμό της Fuji για το 2001 κέρδισε το πρώτο εθνικό βραβείο στην κατηγορία "Ταξιδιωτική Φωτογραφία" για το έργο του "Η Αθήνα από ψηλά", μια συλλογή από εναέριες φωτογραφίες της καθημερινής ζωής στην Αθήνα. Έχει επίσης συμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης "Fotoreportazin" μαζί με άλλους τέσσερις Έλληνες φωτορεπόρτερ το 1998. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), της Ένωσης Συντακτών Αθλητικού Τύπου, της Διεθνής Ένωσης Αθλητικού Τύπου, και της Ένωσης Ξένου Τύπου.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
127
Διαστάσεις:
27x21
Βάρος:
0.651 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση