Ανταποκρίσεις από την αρχαία Ολυμπία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ανταποκρίσεις από την αρχαία Ολυμπία

Ανδρέας Χ. Παναγόπουλος

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες αναδείχτηκαν το διαρκέστερο και συνεπέστερο έργο πολιτισμού (286 Ολυμπιάδες, 1145 χρόνια χωρίς καμία διακοπή!). Ο συγγραφέας, υποδυόμενος άλλοτε τον ένα και άλλοτε τον άλλο αθλητικό ανταποκριτή, στέλνει από την Ολυμπία πενήντα ανταποκρίσεις με δεδομένα κυρίως τα αποτελέσματα των αγώνων και τις πιο συναρπαστικές λεπτομέρειες σε πρόσωπα και περιστάσεις. Η εικονική πραγματικότητα (virtual reality) δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και του μυαλού του ανθρώπου. Αυτή τη μέθοδο, πατώντας όμως στέρεα με το ένα πόδι στην ιστορική πραγματικότητα, όπως τεκμηριώνεται από τα αρχαία κείμενα και τις παραστάσεις σε αγγεία και από άλλα κατάλοιπα του υλικού και πνευματικού βίου των αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας, ακολούθησε ο συγγραφέας στις Ανταποκρίσεις του από την αρχαία Ολυμπία, που περιλαμβάνονται στο ανά χείρας βιβλίο. Αυτός ήταν ο καλύτερος ίσως τρόπος συμμετοχής στην Ολυμπιάδα «Αθήνα 2004», που, λόγω αντικειμενικών δεδομένων, πόρρω απέχει από το αρχαίο πρότυπό της.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σπύρος Γούσης

Σπύρος Γούσης (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1991. Το 1995 έκανε την πρώτη του εικονογράφηση για το βιβλίο του Ι. Δ. Ιωαννίδη "Το κορίτσι με τις δύο μητέρες". Από τότε έχει εικονογραφήσει πάνω από ογδόντα βιβλία, κυρίως λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά, για εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το 1997 συμμετείχε στο Artist-Illustrators Forum στο Λονδίνο. Το 2001 συμμετείχε στην έκθεση Ελλήνων εικονογράφων παιδικού βιβλίου που διοργάνωσε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Επίσης ήταν μέλος τπς εικονογραφικής ομάδας του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΑΘΗΝΑ 2004.

Ανδρέας Χ. Παναγόπουλος

Ανδρέας Χ. Παναγόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Παναγόπουλος (Ιούνιος 1940 - Ιούνιος 2009), συγγραφέας, ήταν ομ. καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Πήρε το 1963 το πτυχίο φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών) με άριστα. Την περίοδο 1963-65 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. Το 1966 έγινε βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο 1967-1974 παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω της δικτατορίας και δίδαξε την ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1974 πήρε το διδακτορικό του από το King΄ College του Λονδίνου και το 1975 επανήλθε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με την πράξη για την Αποκατάσταση της Νομιμότητας στα ΑΕΙ, του 1974. Το 1977 έγινε επιμελητής και το διάστημα 1977-1979 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο) με απόσπαση. Την περίοδο 1981-1985 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως λέκτορας και από το 1986 έως το 1998 ως επίκουρος καθηγητής. Το 1998 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι συνεργάτης του Προγράμματος Διεθνούς Βιβλιογραφίας για την Ελλάδα (Synopsis) στα κλασικά. Μετά την μετεκπαίδευσή του στο "Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας" (T.L.G.) στο UCI (University of California, Irvine) δίδαξε Έλληνες κλασικούς συγγραφείς με βάση τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (σχέδιο "Ίβυκος"). Είχε αλφαβητίσει πάνω από 650 συναδέλφους της Μ.Ε. και άλλους τόσους φοιτητές του. Αυτοτελή βιβλία: 1. "Θουκυδίδης: Αιχμάλωτοι, όμηροι, εξόριστοι, φυγάδες και πρόσφυγες στον Πελοποννησιακό πόλεμο", Αθήνα (Όμβρος) 1996. 2. "Thucydides: Captives and hostages in the Peloponnesia war" , Athens (Grigoris) 1978. 3. "Θουκυδίδη Βιβλίο VII", Αθήνα (Καρδαμίτσα) 1996. 4. "Πλάτων και Κρήτη". Αθήνα (Ελληνική Ανθρωπιστική Εταιρεία) 1981, (Αίολος) 1995. 5. "Αριστοτέλης και Κρήτη", Αθήνα (Καρδαμίτσα) 1987, (Αίολος) 1996.κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
135
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.322 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση