Ανιχνεύοντας την Κρίση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ανιχνεύοντας την Κρίση

Επιλεγμένα κείμενα από τις εισηγήσεις του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης

Συλλογικό έργο

Νέλλη Ασκούνη

Θεόδωρος Ν. Μυλωνάς

30.00€ -30% 20.94€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600119442

  • Κατηγορίες:

    Ανθρωπολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2018

  • Εκδότης

    Gutenberg

Ο παρών τόμος αποτελείται από 24 επιλεγμένα κείμενα που βασίστηκαν σε εισηγήσεις του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης (Ρόδος, 20-22 Μαΐου 2016), αλλά γράφτηκαν με ειδική μέριμνα για τον συλλογικό αυτόν τόμο. Η επιλογή συγκεκριμένων κειμένων, από την πληθώρα των πολύ σημαντικών και πρωτότυπων εισηγήσεων που έγιναν στη διάρκεια του συνεδρίου, ήταν δύσκολη και βασίστηκε στη λογική της ανάδειξης των πιο κρίσιμων ζητημάτων που μελετά η Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα του σήμερα. Τα τελικά κείμενα αγγίζουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη θεωρητική και ερευνητική παραγωγή της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στην «Ελλάδα της Κρίσης».
Αρχικά παρατίθενται τα κείμενα εισηγήσεων που έγιναν στις ολομέλειες του συνεδρίου (5 τον αριθμό) και τα οποία αφορούσαν ευρύτερους θεωρητικούς και μεθοδολογικούς προβληματισμούς πάνω στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και ξέφευγαν από τις πιο εξειδικευμένες εισηγήσεις/παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των «θεματικών» παράλληλων συνεδριών. Εν συνεχεία, γίνεται μια θεματική ανάπτυξη των εισηγήσεων, όπου ομαδοποιούνται κείμενα τα οποία πραγματεύο¬νται παρεμφερή ζητήματα.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νέλλη Ασκούνη (Συγγραφέας)

Η Νέλλη Ασκούνη γεννήθηκε στη Λακωνία το 1960. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, αρχικά στη Διδακτική της Ιστορίας και των Κοινωνικών Επιστημών και στη συνέχεια στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας. Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την εκπαίδευση μειονοτικών ομάδων, τις σύγχρονες όψεις των κοινωνικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση και τις επαγγελματικές ταυτότητες και πρακτικές των εκπαιδευτικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Ν. Μυλωνάς (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Μυλωνάς, μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. πήγε στο Παρίσι (Sorbone-Paris V), όπου έκανε βασικές σπουδές στην Κοινωνιολογία - Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Πήρε τα εξής πτυχία: Licence, Maitrise, Diplome d΄ Etudes Approfondies (DEA) και Doctorat με Άριστα. Τα ενδιαφέροντά του, στραμμένα πάντοτε στις κοινωνιολογικές όψεις της ελληνικής εκπαίδευσης, τον οδήγησαν στη συστηματική μελέτη των σχετικών ερμηνευτικών θεωριών που διατυπώνονταν και διατυπώνονται κυρίως από Γάλλους κοινωνιολόγους της εκπαίδευσης. Στη διατριβή του, που είχε ως θέμα "L΄ ecart de scοΙarisatiοη entre villes et campagne en Grece" ("Η διαφορά ποσοστών φοίτησης στο σχολείο μεταξύ πόλεων και υπαίθρου στην Ελλάδα"), προσπάθησε να δείξει τους κοινωνικούς προσδιορισμούς του φαινομένου. Η διατριβή αυτή δημοσιεύτηκε στα ελληνικά με μικρές προσθήκες και τίτλο: "Η αvαπαραrωrή των κοινωνικών τάξεων μέσα από τους σχολικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα" (εκδ. Γρηγόρη, 1982). Σε ένα αλλο βιβλίο του με τίτλο: "Κοινωνική αναπαραγωγή στο σχολείο - Θεωρία και εμπειρία" (Εκδ. Αρμός, 1991), ιχνηλατεί την πορεία και τις μεταμορφώσεις της έννοιας "αναπαραγωγή" από τον επιστημονικό χώρο της Βιολογίας-Γενετικής σ ΄ αυτόν της μαρξιστικής οικονομικής θεωρίας και από εκεί στην κοινωνιολογία και κοινωνιολογία της εκπαίδευσης. Με μια σειρά άρθρων του ερευνά συγκεκριμένες κοινωνιολογικές όψεις της ελληνικής εκπαίδευσης. Σήμερα, ο Θεόδωρος Μυλωνάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. ΄Εχει μετάσχει με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος. Είναι έγγαμος και έχει δύο κόρες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Ε. Πυργιωτάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Πυργιωτάκης είναι καθηγητής κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Δίδαξε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και είχε την ευκαιρία να βιώσει την ανελαστικότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στα πλαίσια μιας μετασχηματιζόμενης αγροτικής κοινωνίας, γεγονός που επηρέασε το έργο του. Οι σπουδές του στην Ελλάδα και στη Γερμανία, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εκπαιδευτική του εμπειρία, συνέβαλαν στην εκπόνση στέρεου ερευνητικού - συγγραφικού έργου σε τρεις κυρίως τομείς: - Εκπαιδευτική ανισότητα - Ιστορία - κοινωνιολογία της εκπαίδευσης - εκπαιδευτική πολιτική - Κοινωνιολογία του εκπαιδευτικού επαγγέλματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Σιάνου - Κύργιου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Σιάνου-Κύργιου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Λάμνιας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Γιαβρίμης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρυσή Βιτσιλάκη - Σορωνιάτη (Συγγραφέας)

Η Χρύση Βιτσιλάκη είναι αν. καθηγήτρια στο τμήμα επιστημών της προσχολικής αγωγής και του εκπαιδευτικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθύντρια μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών "Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας" του ίδιου Πανεπιστημίου, καθώς και επιστημονική υπεύθυνη του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών φύλου. Έχει διατελέσει κοσμήτορας της σχολής ανθρωπιστικών επιστημών και σήμερα είναι αντιπρύτανης οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της κοινωνικοποίησης, με έμφαση στην διαμόρφωση του ρόλου του φύλου στις νέες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σχετικές με την κοινωνικοποίηση παιδιών και εφήβων, το θεσμό του ολοήμερου σχολείου, τις σπουδές φύλου και τις διάφορες διαστάσεις της παιδαγωγικής πράξης σήμερα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Θάνος (Συγγραφέας)

Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικός, ερευνητής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διονύσης Σ. Γουβιάς (Συγγραφέας)

Ο Διονύσης Σ. Γουβιάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του "Εργαστηρίου Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Ερευνών"(ΕΕΚΕ) του Τομέα "Κοινωνιολογίας, Οικονομίας, Πολιτικής της Εκπαίδευσης και Σπουδών Φύλου"του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ειδίκευση στην "Εκπαιδευτική Πολιτική" και την "Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης". Έχει δεκαεπταετή διδακτική εμπειρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συνολική εικοσαετή εκπαιδευτική εμπειρία. Έχει άνω των 13 ετών διδακτική εμπειρία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, με χρήση και προηγμένων και μεθόδων ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning), απασχολούμενος σε δύο (2) ΠΜΣ του ΤΕΠΑΕΣ: α) στο "Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας" (ακαδ. έτη 2003/04 - 2013/14), και Β) στο "Νέες Μορφές Εκπαίδευσης και Μάθησης" (ακαδ. έτη 2014/15 - σήμερα). Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζεται (κυρίως) σε θέματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ανισοτήτων στην Εκπαίδευση, καθώς και σε θέματα της Έμφυλης Διάστασης στην Εκπαίδευση. Έχει 2 δημοσιευμένα βιβλία και έχει επιμεληθεί την έκδοση άλλων 4. Έχει επιβλέψει μέχρι σήμερα δεκάδες διπλωματικές εργασίες σε μεταπτυχιακό επίπεδο και επιβλέπει την εκπόνηση 2διδακτορικών διατριβών, ενώ έχει συμμετάσχει και σε 7τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών. Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Κέντρου για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), και είναι επιμορφωτής προγραμμάτων ευαισθητοποίησης σε θέμα Φύλου που εκπονούνοι οργανισμοί αυτοί. Είναι μέλος της Επιτροπής Ισότητας & Ίσων Ευκαιριών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο "ΑΙΓΑΙΟ 50:50, Ισόρροπη Συμμετοχή", η οποία είναι η πρώτη θεσμοθετημένη ανάλογη επιτροπή σε ελληνικό ΑΕΙ (με απόφαση Πρύτανη από το Σεπτέμβριο του 2014).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Καντζάρα (Συγγραφέας)

Η Βασιλική Καντζάρα γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια κωμόπολη κοντά στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Αθήνα) και κοινωνιολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο μάστερς στο London School of Economics and Political Science (Λονδίνο). Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και πτυχιούχος εκπαιδευτικός κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (Ολλανδία). Δίδαξε στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, όπως και σε Ολλανδικό λύκειο. Από το ακαδημαϊκό έτος 2002-03 διδάσκει το μάθημα της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, όπου σήμερα ως μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού διδάσκει επίσης Κοινωνικές Ανισότητες και Θέματα της Κοινωνιολογίας της Γνώσης. Έχει συγγράψει πάνω σε θέματα κοινωνιολογίας, αλλά και σε ζητήματα, που άπτονται του ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και έχει δημοσιεύσει στην ελληνική, αγγλική και ολλανδική γλώσσα. Είναι επίσης μέλος επιστημονικών οργανώσεων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ερευνητικού Δικτύου Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνιολόγων (ESA).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εμμανουήλ Φωκίτης (Συγγραφέας)

Ο Εμ. Φωκίτης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ε.Μ.Π.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Κίτσιου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Πεχτελίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αιμιλία Φάκου (Συγγραφέας)

Η Αιμιλία Φάκου εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι πτυχιούχος του ίδιου τμήματος. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην "Κοινωνική Δικαιοσύνη και Εκπαίδευση" στο Institute of Education του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου (2002) και είναι Διδάκτωρ toy Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2015). Εργάστηκε δώδεκα χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση και από το 2008 συνεργάζεται συστηματικά με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών ως διδάσκουσα. Επόπτρια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητριών/των καθώς και στην οργάνωση και την εμψύχωση βιωματικών εργαστηρίων στο πλαίσιο θεματικών εβδομάδων στο ίδιο τμήμα (Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική, Κοινωνικές Ανισότητες στην Εκπαίδευση). Εργάστηκε ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσής Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη και συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια εκπαιδευτικών. Έχει πάρει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και τόμους πρακτικών ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, και πιο συγκεκριμένα στη σχέση οικογένειας-σχολείου, και την ποιοτική έρευνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρυσή Βιτσιλάκη - Σορωνιάτη (Επιμέλεια)

Η Χρύση Βιτσιλάκη είναι αν. καθηγήτρια στο τμήμα επιστημών της προσχολικής αγωγής και του εκπαιδευτικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθύντρια μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών "Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας" του ίδιου Πανεπιστημίου, καθώς και επιστημονική υπεύθυνη του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών φύλου. Έχει διατελέσει κοσμήτορας της σχολής ανθρωπιστικών επιστημών και σήμερα είναι αντιπρύτανης οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της κοινωνικοποίησης, με έμφαση στην διαμόρφωση του ρόλου του φύλου στις νέες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σχετικές με την κοινωνικοποίηση παιδιών και εφήβων, το θεσμό του ολοήμερου σχολείου, τις σπουδές φύλου και τις διάφορες διαστάσεις της παιδαγωγικής πράξης σήμερα.

Διονύσης Σ. Γουβιάς (Επιμέλεια)

Ο Διονύσης Σ. Γουβιάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του "Εργαστηρίου Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Ερευνών"(ΕΕΚΕ) του Τομέα "Κοινωνιολογίας, Οικονομίας, Πολιτικής της Εκπαίδευσης και Σπουδών Φύλου"του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ειδίκευση στην "Εκπαιδευτική Πολιτική" και την "Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης". Έχει δεκαεπταετή διδακτική εμπειρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συνολική εικοσαετή εκπαιδευτική εμπειρία. Έχει άνω των 13 ετών διδακτική εμπειρία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, με χρήση και προηγμένων και μεθόδων ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning), απασχολούμενος σε δύο (2) ΠΜΣ του ΤΕΠΑΕΣ: α) στο "Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας" (ακαδ. έτη 2003/04 - 2013/14), και Β) στο "Νέες Μορφές Εκπαίδευσης και Μάθησης" (ακαδ. έτη 2014/15 - σήμερα). Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζεται (κυρίως) σε θέματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ανισοτήτων στην Εκπαίδευση, καθώς και σε θέματα της Έμφυλης Διάστασης στην Εκπαίδευση. Έχει 2 δημοσιευμένα βιβλία και έχει επιμεληθεί την έκδοση άλλων 4. Έχει επιβλέψει μέχρι σήμερα δεκάδες διπλωματικές εργασίες σε μεταπτυχιακό επίπεδο και επιβλέπει την εκπόνηση 2διδακτορικών διατριβών, ενώ έχει συμμετάσχει και σε 7τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών. Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Κέντρου για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), και είναι επιμορφωτής προγραμμάτων ευαισθητοποίησης σε θέμα Φύλου που εκπονούνοι οργανισμοί αυτοί. Είναι μέλος της Επιτροπής Ισότητας & Ίσων Ευκαιριών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο "ΑΙΓΑΙΟ 50:50, Ισόρροπη Συμμετοχή", η οποία είναι η πρώτη θεσμοθετημένη ανάλογη επιτροπή σε ελληνικό ΑΕΙ (με απόφαση Πρύτανη από το Σεπτέμβριο του 2014).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
541
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.142 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση