Ανεπίκαιροι στοχασμοί
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ανεπίκαιροι στοχασμοί

Ντάβιντ Στράους ο ομολογητής και ο συγγραφέας: Ωφέλεια και μειονεκτήματα της ιστορίας για τη ζωή: Ο Σοπενάουερ ως παιδαγωγός: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ στο Μπάυρωϋτ

Friedrich Wilhelm Nietzsche

Ο στοχασμός του Friedrich Nietzsche συνέχεται στο πολυσχιδές της ανάπτυξής του από παραγωγικές πολιτικές σκέψεις, που επιρρωννύουν το νιτσεϊκό στοίχημα της άρσης πολλαχώς ενόχων ιδεολογημάτων και της ποιοτικής προώθησης του ανθρώπινου. Αδιάλειπτα θεώμενος ο Nietzsche, αναδιπλώνεται έντονα κριτικός στον πολιτικό του λόγο, δίνοντας δείγματα πολιορκητικής γραφής, στα πλαίσια μιας ιδιάζουσας πολιτικής πράξης. Οι «Ανεπίκαιροι Στοχασμοί», των οποίων η συγγραφή κράτησε από το 1873 μέχρι το 1876, θα μπορούσαν νομίζω, με κάθε ασφάλεια, να χαρακτηριστούν ως η αιχμηρότατη άκρη της νιτσεϊκής πολιτικής πένας, παρ’ όλο που οι διάσπαρτες στο νιτσεϊκό έργο πολιτικές κρίσεις δεν είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Το πρώιμο τούτο πόνημα - με την ετυμολογική βαρύτητα του όρου - αποτελεί την πιο επικαιρική παρέμβαση της νιτσεϊκής σκέψης. Με δίχως ενδοιασμούς, με πάθος και αυστηρή γλώσσα, στοχεύει τα σύγχρονά του - και όχι μόνο - πολιτικά δρώμενα, μαρτυρώντας μια ευρεία αντίληψη για το πολιτικό στοιχείο και τον ορίζοντα που καταλαμβάνει. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Friedrich Wilhelm Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche (Συγγραφέας)

Ο Φρίντριχ Νίτσε γεννήθηκε το 1844 στο Ρέκεν, κοντά στη Λειψία. Σε ηλικία πέντε ετών έχασε τον πατέρα του, προτεστάντη πάστορα. Έπειτα από λαμπρές σπουδές κλασικής φιλολογίας στη Βόννη και στη Λειψία, έγινε, σε ηλικία εικοσιπέντε ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Εκείνη την εποχή γνώρισε το έργο του φιλόσοφου Σοπενάουερ και συνδέθηκε φιλικά με τον μουσικοσυνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ. Πολύ σύντομα ο Νίτσε θα χαράξει το δικό του δρόμο. Παραιτείται από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο, απομακρύνεται από τις θεωρίες του Σοπενάουερ και διακόπτει τη σχέση του με τον Βάγκνερ. Ζώντας περιπλανώμενη ζωή, σε μικρές πανσιόν της Ελβετίας, της Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας, αφοσιώνεται στην κριτική της μεταφυσικής, της ηθικής, της θρησκείας και των άλλων πλευρών του δυτικού πολιτισμού γράφοντας ασταμάτητα. Έργα του η "Γέννηση της τραγωδίας" (1872), οι "Παράκαιροι στοχασμοί" (1873-1876), το "Ανθρώπινο, υπερβολικά ανθρώπινο" (1878-1879), η "Χαραυγή" (1881), η "Χαρούμενη γνώση" (1882), το "Πέρα από το καλό και το κακό" (1886), η "Γενεαλογία της ηθικής" (1887), το "Λυκόφως των ειδώλων" (1888), ο "Αντίχριστος" (1888), το "Ίδε ο άνθρωπος" (1888) και η ανολοκλήρωτη "Θέληση για δύναμη" (1883-1888). Ανάμεσά τους το κορυφαίο του, το "Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα" (1883-1885). Ο Νίτσε πέθανε το 1900, σε ηλικία πενήντα έξι ετών, αφού πέρασε τα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του έχοντας χαμένα τα λογικά του.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου (Μεταφραστής)

Ο Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι καθηγητής - σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διδάσκει Φιλοσοφία ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
405
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.612 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση