Ανάμνησις, Στα χνάρια της πρώτης γλώσσας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ανάμνησις, Στα χνάρια της πρώτης γλώσσας

Στα χνάρια της πρώτης γλώσσας

Δέσποινα Αυγουστινάκη

20.40€ -10% 18.36€
 • Διαθέσιμο υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αποθέματος στον εκδότη

  Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες.

 • ISBN:

  9789609395816

 • Κατηγορίες:

  Ποίηση , Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2017

 • Εκδότης

  Ιδιωτική Έκδοση

«Χαϊδέψτε πολλή ώρα τη φράση σας και στο τέλος θα σας χαμογελάσει » (Anatole France)

Οδοιπορικό της εσωτερικότητας αλλά και χρονικό της επικοινωνίας με τον συν-άνθρωπο, η ποιητική κατάθεση της Δέσποινας Αυγουστινάκη διακρίνεται για την ένταση της φωτοβολίας των ποιητικών της συλλήψεων, την αίγλη των αποχρώσεών της, αλλά και τη θεμελιακή παραστατική δύναμη των ιδεών της. Ποιητική ιδιοσυγκρασία εξέχουσα, η εκλεκτή ποιήτρια διαθέτει το έμφυτο ταλέντο να ανακαλύπτει την αθέατη όψη των πραγμάτων και των συναισθημάτων, δια της «ομιλούσης ψυχής των λέξεων», υποβάλλοντας

αυτές τις λέξεις σε μια συνεχή βασανιστική επεξεργασία, για το «αναγκαίον» της τελειότητας.

Με δωρικό ύφος, «δόσιν ολίγην τε, φίλην τε», στιχουργεί ευρισκόμενη σε διαρκή κατάσταση εύφορης και εγερτήριας εν-συναίσθησης και επικοινωνίας με τον αναγνώστη της.

Ο λόγος της είναι περιεκτικότερος σε ποιητική ουσία, απεκδυόμενος από κάθε περιττό ψιμύθιο, είναι λόγος οξύτατης αίσθησης της πρωτοτυπίας που την υπαγορεύει μια δημιουργική φαντασία και αναγνωρίζεται ως πηγαίο πρωτογενές δημιούργημα ευτυχισμένης σύζευξης ορθολογισμού και συναισθήματος.

Ο στοχαζόμενος και παράλληλα άδων (λυρικός) ποιητικός νους της Δέσποινας Αυγουστινάκη κατακτά από μόνος του την απάντηση των συλλογισμών του, γύρω από τοδύσκολο ερώτημα του γενεσιουργού αιτίου της ύπαρξης του «Αιώνιου Ανθρώπου» και της πρωταρχικής (κυτταρικής) του Γλώσσας που λειτουργεί ως κρουστός συντεθειμένος λόγος καρδίας. Περιούσιος Λόγος Αγάπης.

Λέξεις που στη νέα κοσμογονική τους επιστροφή ως ΑΝΑΜΝΗΣΙΣ σε ρέοντα ζέοντα χείλη, δεν ακολουθούν ως ανοργάνωτος στρατός που αφήνει πίσω του ασύμμετρους κύκλους αστρικής σκόνης, αλλά σαν ευεργέτης εσμός ποικίλων Ιδεών Νέας Ζωής, αποβλέποντας στην επαναθεμελίωση και εξεύρεση του αληθούς εαυτού μας.

Κατεξοχήν άνθρωπος σκεπτόμενος η δημιουργός, επιστρατεύει από το μυστικό οπλοστάσιο των σωθικών της-που είναι πλήρες φωτεινών φωνηέντων και ελεύθερων σκέψεων- τη δύσκολα αναγνωρίσιμη, σήμερα, Ιδέα της Αυταξίας, της Συν-αλληλίας και μας την προσφέρει θησαυρισμένο αλογάριαστο πλούτο, λόγο παρηγορητικό και δοξαστικό της Αγάπης και της ανοιχτής αγκαλιάς της.

Κάνοντας χρήση του στοιχειώδους δικαιώματός της που έχει, να ονειρεύεται τον «τελειότατο κόσμο», κλείνεται στο ποιητικό της σύμπαν -ταμπλό εύφορης ευγονίας- που το αποτελούν πνεύματα γνώριμα κι αγαπημένα της αείζωης

και πυρίπνοης αδερφοσύνης. Πνεύματα που αφετηρία τους έχουν το αρχαϊκό (πρωτογεννητικό) παρελθόν του ανθρώπου, όπου η ταύτιση των ιδεών και των συναισθημάτων του στη (διαλογική) επικοινωνία τους, συμβαίνει μόνο στη διαρκούς ζωτικότητας σφαίρα της Ποίησης. Της κοινής δηλ. γλώσσας της καρδιάς, η οποία βρίσκεται σε συνεχή μέθεξη με το Ωραίο και το Αληθές της ζωής.

 Βασίλης Γεωργιάδης

Ιστορικός - Λογοτέχνης

Δέσποινα Αυγουστινάκη (Συγγραφέας)

Η Δέσποινα Αυγουστινάκη γεννήθηκε στη Σητεία Λασιθίου Κρήτης. Η αγάπη της για τις λέξεις την οδηγεί στη δημιουργία ενός ιστολογίου όπου καταγράφει σκέψεις-λέξεις οι οποίες την πλημμυρίζουν. Ποίηματά και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και σε πολλά ποιητικά ιστολόγια στο διαδίκτυο καθώς και στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
110
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.245 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Δέσποινα Αυγουστινάκη «Γεννήθηκα στη Σητεία…

★ ★ ★ ★ ★

Δέσποινα Αυγουστινάκη «Γεννήθηκα στη Σητεία Λασιθίου Κρήτης μια Κυριακή τ’ Απρίλη του ’68. Βιαζόμουν να έρθω στον κόσμο. Ένιωθα πως προλαβαίνω δεν προλαβαίνω. Τώρα νιώθω πως πάντα θα προλαβαίνουμε όσα αγαπάμε. Πρόλαβα να γίνω κόρη, αδερφή, φίλη, μητέρα, σύζυγος, δασκάλα κι ελπίζω άνθρωπος πάνω απ’ όλα. Πρόλαβα να εργαστώ σε σχολείο με άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρόλαβα να αγαπήσω τα παιδιά, τα φυτά , τα ζώα, τον ουρανό, τα αστέρια, τον ήλιο, το φεγγάρι, τον αγέρα, τους ανθρώπους. Πρόλαβα να σκεφτώ, να μιλήσω, ν’ ακούσω, να γελάσω, να κλάψω, να θυμώσω ,να ερωτευτώ, ν’ αγκαλιάσω, να φιλήσω, να γεννήσω, να μυρίσω, ν’ αγαπήσω, να ζητήσω και να δω. Πρόλαβα να διαβάσω, να μάθω , να ρωτήσω, να ψάξω και να βρω. Πρόλαβα να ερωτευτώ. Πρόλαβα να γράψω. »….γράφει για τον εαυτό της η Δέσποινα Αυγουστινάκη η οποία εργάζεται σε Δημοτικό Σχολείο στο Ηράκλειο της Κρήτης από το 1991. Η αγάπη της για τις λέξεις την οδηγεί στη δημιουργία ενός ιστολογίου όπου καταγράφει σκέψεις-λέξεις οι οποίες την πλημμυρίζουν. Ποίηματά και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και σε πολλά ποιητικά ιστολόγια στο διαδίκτυο καθώς και στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο. Η πρώτη της ποιητική συλλογή εκδίδεται το Νοέμβριο του 2017 με τίτλο: « Ανάμνησις- Στα χνάρια της πρώτης γλώσσας»

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 30/08/2019)