Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Η φόνισσα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Η φόνισσα

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Η «Φόνισσα» (1903) κατέχει, κατά γενική ομολογία, θέση ξεχωριστή και εξέχουσα στο έργο του Α. Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για κορυφαίο κείμενο (νουβέλα), όχι μόνο του συγγραφέα, αλλά και όλης της νεοελληνικής πεζογραφίας. Η εμβληματική πια «γραία Φραγκογιαννού», είναι μία από τις σπαραχτικότερες μορφές -κατά συρροήν δολοφόνου- στην ιστορία της λογοτεχνίας. Τι σόι άνθρωπος όμως είναι κατά βάθος τούτη η γυναίκα που διαπράττει τόσο ακραία εγκλήματα και τι την οδηγεί να τ’ αποτολμήσει; Αλλά και ο συγγραφέας «της» γιατί δεν διστάζει να βάψει τα συγγραφικά του χέρια με τα πιο άνομα και ανόσια αίματα;
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (Συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 3 Μαρτίου του 1851 και ήταν γιος του ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ και της Αγγελικής κόρης Αλεξ. Μωραϊτίδη. Τελείωσε το δημοτικό και τις δύο πρώτες τάξεις του ελληνικού σχολείου στη Σκιάθο. Φοίτησε σε σχολείο της Σκοπέλου, του Πειραιά και τελικά πήρε απολυτήριο Γυμνασίου από το Βαρβάκειο το 1874. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου όμως ποτέ δεν αποφοίτησε, ενώ γράφει το πρώτο λυρικό του ποίημα για τη μητέρα του. Έμαθε αγγλικά και γαλλικά μόνος του. Για να ζήσει έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και δημοσίευε κείμενα και μεταφράσεις στις εφημερίδες. Τον Ιούλιο του 1872 ακολούθησε το μοναχό Νήφωνα στο Άγιο Όρος, όπου έμεινε μερικούς μήνες, αλλά διαπίστωσε ότι δεν του ταίριαζε το μοναχικό σχήμα. Ωστόσο δεν έλειπε ποτέ από τον κυριακάτικο εκκλησιασμό στον Άγιο Ελισσαίο στο Μοναστηράκι, όπου έψελνε ως δεξιός ψάλτης. Το 1879 δημοσιεύει το μυθιστόρημα η "Μετανάστις" στην εφημερίδα "Νεόλογος". Το 1882 άρχισε να δημοσιεύει το μυθιστόρημά του "Οι έμποροι των Εθνών" στην εφημερίδα "Μη χάνεσαι". Το 1884 άρχισε να δημοσιεύει στην "Ακρόπολη" το μυθιστόρημά του "Γυφτοπούλα", όπου από το 1892 ως το 1897 εργάζεται ως τακτικός συνεργάτης. Από το 1902 ως το 1904 μένει στη Σκιάθο απ΄ όπου δημοσιεύει τη "Φόνισσα". Το έργο του περιλαμβάνει περίπου 180 διηγήματα και νουβέλες που αναφέρονται στις φτωχές τάξεις της Αθήνας και της Σκιάθου και ελάχιστα ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Στις 13 Μαρτίου 1908 γιορτάζεται στον "Παρνασσό" η 25ετηρίδα του στα ελληνικά γράμματα, υπό την προστασία της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη. Αμέσως μετά επιστρέφει στην πατρίδα του όπου και μένει ως το τέλος της ζωής του. Πεθαίνει το ξημέρωμα της 3ης Ιανουαρίου του 1911 από πνευμονία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Κατσάρας

Χαράλαμπος Κατσάρας (Επιμέλεια)

Ο Χαράλαμπος Κατσάρας γεννήθηκε στο Καινούργιο Λοκρίδος του Ν. Φθιώτιδος. Έχει τελειώσει την Παιδαγωγική Ακαδημία και δουλεύει σε δημοτικό σχολείο, εδώ και δεκαοχτώ χρόνια. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την πεζογραφία, την ποίηση και το παιδικό θέατρο. Έχει τιμηθεί δύο φορές από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για τα έργα του: "Κάποτε στη Σμύρνη" 2002 και "Αλ Ισκανταρέγια, η Πατρίδα που ονειρευτήκαμε" 2004. Άλλα έργα του είναι: "Τα φιλιά του ανέμου", ποίηση, "Εφτά καλοκαιρινά αναφιλητά" διηγήματα, "Το ημερολόγιο της Μήδειας" μυθιστόρημα, όλα από τις εκδόσεις Λαμιακός Τύπος. Το παιδικό θέατρο "Ένα σχολείο στα σύννεφα" είναι αυτοέκδοση και έχει παιχτεί σε πολλά σχολεία. "Η δραματική τέχνη στο σχολείο" βιβλίο που αναφέρεται στο θεατρικό παιχνίδι, έχει εκδοθεί από το "Παρασκήνιο" το 2005. Δουλειές και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι μέλος του "Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου". Ζει μόνιμα στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
ΑΘΗΝΑ
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
298
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.453 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση