Αλέξανδρος Π. Δελμούζος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αλέξανδρος Π. Δελμούζος

Παιδαγωγός και μεταρρυθμιστής: Πρακτικά συμποσίου, Θεσσαλονίκη 14-15.4.1989

Στο βιβλίο αυτό είναι συγκεντρωμένες όλες οι εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου συμποσίου που οργάνωσε ο Τομέας Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη, 14-15 Απριλίου 1989), για να τιμήσει τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων, αφότου ο Δελμούζος άρχισε να διδάσκει μαθήματα Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή - η παρουσία του Δελμούζου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι πολυσήμαντη, όχι μόνο γιατί εγκαινιάζονται οι παιδαγωγικές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή ούτε γιατί ο προσανατολισμός των σπουδών αυτών βασίζεται σε μια νέα γόνιμη σύνθεση που προήλθε από τη δημιουργική συνάντηση της ελληνικής παιδαγωγικής σκέψης με τις πρωτοποριακές διεθνώς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις - σημαντικότερος είναι, ίσως ο συμβολισμός που προκύπτει από το γεγονός ότι αναγνωρίζεται, με την παρουσία του Δελμούζου στο Πανεπιστήμιο, ο Εκπαιδευτικός Δημοτικισμός που αποκτά πλέον τη δυνατότητα να εισχωρήσει στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών της Μέσης Παιδείας μας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Π. Τερζής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ν. Τερζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Με ενδιαφέροντα γύρω από ζητήματα της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και με όψεις Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Παιδαγωγικής, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική εκπαίδευση στην ευρύτερη Βαλκανική κατά την οθωμανική περίοδο, δραστηριότητα που συνδέεται και με την παρουσία του στην Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (1997-2007).

Αχιλλέας Γ. Καψάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αχιλλέας Γ. Καψάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Διδακτικής.

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

Α.Π.Θ. Παιδαγωγική Σχολή (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
169
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.263 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση