Αγροτοπεριβαλλοντική πολιτική για μια βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αγροτοπεριβαλλοντική πολιτική για μια βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου

Πρακτικά αγροτοπεριβαλλοντικής συνάντησης εργασίας (workshop), Αίθουσα Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 1998

13.24€ -10% 11.92€

Οι σχέσεις γεωργίας και περιβάλλοντος απέκτησαν την τελευταία εικοσαετία σημαντική βαρύτητα στο σχεδιασμό, θεσμοποίηση και εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, αναγνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της σύγχρονης εντατικής γεωργίας στο περιβάλλον, προχώρησε σε σταδιακή αναπροσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την ενθάρρυνση περισσότερο συμβατών με το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών. Κορυφαίο από θεσμικής πλευράς γεγονός σε αυτή την πορεία αναπροσαρμογής ήταν η Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ το 1992 και ιδιαίτερα η προσθήκη των Συνοδευτικών Μέτρων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει, από την άποψη της επιδίωξης νέων σχέσεων μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος, η υιοθέτηση του αγρο-περιβαλλοντικού κανονισμού ΕΕ/2078/92. Παράλληλα, ενδιαφέρουσες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος πρωτοβουλίες, με άμεσες επιπτώσεις στον τρόπο άσκησης της γεωργίας, έχουν αναληφθεί στα πλαίσια της γενικότερης περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συνδυασμός όλων αυτών των πολιτικών μέτρων στο πλαίσιο που διαγράφει η Ατζέντα 2000 δημιουργεί μια ελπιδοφόρο προοπτική για το περιβάλλον της ευρωπαϊκής υπαίθρου. Η ελληνική γεωργία διανύει περίοδο κρίσης, η οποία κατά γενική ομολογία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί παρά με την ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών διαρθρωτικού χαρακτήρα. Η αγροτοπεριβαλλοντική πολιτική, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται και στη χώρα μας την τελευταία τριετία, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας στα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Χρήστος Β. Φωτόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Χρήστος Φωτόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος οργάνωσης και διαχείρισης αγροτικών εκμεταλεύσεων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος πτυχίου Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) στην αγροτική οικονομία και διδακτορικού τίτλου (PhD) στα οικονομικά της αγροτικής παραγωγής και marketing αγροτικών προϊόντων (agribusiness managment) του πανεπιστημίου του Newcastle Upon Tyne της Αγγλίας. Μέχρι τον Αύγουστο του 2000 διετέλεσε τακτικός ερευνητής Α΄ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), ενώ από το 1988 εώς την παραπάνω ημερομηνιά διευθυντής στο Ινστιτούτο Γεωργοοικονομικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών (ΙΓΕΚΕ). Στην επιστημονική προσφορά του εντάσσονται η συμπλήρωση 25 ερευνητικών προγραμμάτων, στα 12 των οποίων ήταν επιστημονικός υπεύθυνος Στο πλούσιο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται: - 32 εργασίες δημοσιευμένες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με κριτές (20 διεθνή και 12 εθνικά) - 10 βιβλία - μονογραφίες (2 εκδόθηκαν στα αγγλικά και 8 στα ελληνικά) - 19 εργασίες δημοσιευμένες μετά από κρίση σε πρακτικά συνεδρίων (7 διεθνή και 12 εθνικά) - πολλές μελέτες (αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων), δημοσιευμένες είτε στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών, αρκετές εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά γεωτεχνικά περιοδικά και πολλές εισηγήσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Μέλος της συντακτικής επιτροπής επιστημονικού περιοδικού "Supply chain managment", και πρώην μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού "Γεωργική έρευνα"· κριτής άρθρων επιστημονικών περιοδικών "Agricultural economics review", "Γεωργική έρευνα" και "Γεωτεχνικά επιστημονικά θέματα" και επιπρόσθετα κριτής ερευνητικών προτάσεων της 6ης Διεύθυνσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της ΓΕΓΕΤ του Υπ .Ανάπτυξης.

Ελληνική Διεπιστημονική Εταιρεία για τη Βιολογική Γεωργία (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
151
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.328 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση